cookie-og-privatlivspolitik
Foto©Jan Knudsen    nys-kgl_heste4   bent løje leverer heste til de kongelige stalde
Det går atter fremad i hestesektoren efter nogle drøje år med stramme lovkrav, færre heste og tab af arbejdspladser.
Foto: Jan Knudsen

Landbrugsnyt

Lovændring har stoppet nedturen i hestesektoren

Den negative spiral i hestebranchen ser ud til at være vendt, efter at hesteloven blev ændret sidste år. Det har igen skabt positiv vækst, bevarelse af arbejdspladser og udvikling i landdistrikterne.
02. februar 2018 kl. 08:28

Annonce

En omsætning på 21 mia. kr. og 19.000 fuldtidsbeskæftigede. Så meget bidrager hestesektoren til i Danmark.

Derfor er det særdeles gode nyheder, at en positiv udvikling er ved at bide sig fast i hestesektoren, lyder det fra Landbrug & Fødevarers videncenter SEGES.

Indtil 2015 var hestesektoren inde i en negativ spiral på grund af finanskrisen og stramme lovkrav, der blev lanceret i 2007.

Den væsentligste årsag til, at kurven nu er på vej op, er, at branchens mest betydende lov, Lov om Hold af Heste, blev ændret i 2017. Det vurderer Hans Marius Jørgensen, formand for Landsudvalget for Heste og Jørgen Kold, chef for SEGES, Heste.

- Vi har i mange år ønsket at få lovgivningen ændret, da nogle af kravene var blevet for stramme uden nogen gevinst i forhold til velfærd for hestene. Lovændringen har fjernet en række helt urimelige og skæve regler, som ikke styrker dyrevelfærden, men ville medføre udgifter i milliardklassen for hesteholderne og kunne føre til en stor nedgang i aktiviteten i sektoren, siger Jørgen Kold.

Han mener, at man med lovændringen undgår at miste tusindvis af arbejdspladser, primært i landdistrikterne.

3.000 job forsvundet
De stramme krav blev lanceret tilbage i 2007, og sammen med finanskrisen i 2008 har det givet kriseår i hestebranchen. Fra 2008 til 2015 er antallet af fødte føl blevet halveret og antallet af heste er reduceret fra 200.000 til 170.000.

- Det har kostet 3.000 fuldtidsstillinger, og mange flere ville forsvinde, hvis ikke lovændringerne blev gennemført, siger Jørgen Kold.

Heldigvis kan ændringer i Lov om Hold af Heste allerede mærkes i branchen.

- Vi kan i 2017 se tilbage på en markant positiv vækst. Det var vores indtryk, at salget af heste allerede sidste år blev væsentligt forøget, og der er ikke noget, der tyder på, at hastigheden er sat ned gennem 2017, siger Jørgen Kold, der vurderer, at den positive vækst fortsætter i de kommende år.

- Heste og ridning er helt i tråd med tidens behov for at komme tættere på naturen og stresse af i fritiden. Interessen for heste er ikke aftagende, og vi tror, at der skal en del flere heste til for at tilfredsstille markedets efterspørgsel i de kommende år, siger Jørgen Kold.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce