cookie-og-privatlivspolitik
2018-01-31-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing.
Ved Vantorevej 111, Vandtore.
Landmand Vagn Brædder for lagt dræn i marken af MSE og
Entreprenørfirmaet MSE lægger nye drænrør ned på en af landmand Vagn Brædders marker ved Vantorevej ved Nysted. Den store gravemaskine graver et starthul, hvor de nye drænrør kan blive forbundet med det eksisterende rørnet.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Gamle drænrør skaber problemer

Lokal travlhed og stor efterspørgsel fra landmænd på nye drænrør - men det er bestemt også i høj grad tiltrængt, fastslår ekspert.
07. februar 2018 kl. 14:47 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Vandet har væltet ned over Lolland-Falster i en lang periode - og gjort markerne ufremkommelige mange steder. Og problemet er blevet yderligere forstærket af for små, for dårlige og for gamle drænrør mange steder.

- Der bliver ikke lagt nye dræn i det omfang, der er behov for i forhold til den mængde drænrør, der bliver forældede, siger Kjeld Morel, der er statsautoriseret grundforbedringskonsulent med base i Nakskov.

Han rådgiver landmænd om dræning og foretager opmåling, projektering og tilsyn med udførelsen af afvandingsarbejder. Men selv om han altså ikke mener, at der udskiftes som påkrævet, har han alligevel aldrig i sine 40 år i jobbet oplevet så mange henvendelser som netop nu. Det våde vejr har for alvor gjort problemerne åbenbare for de fleste.

- Mange steder er drænrørene ikke udskiftet i årevis. De kan være stoppede, gået i stykker eller ikke placeret dybt nok, så de tunge maskiner trykker dem i stykker, siger Kjeld Morel, som påpeger, at der kun skal en beskeden nedsættelse af dræneffekten til, før udbyttet falder måske 20-30 procent.

I dag lægger man dræn dybere og ikke mindst med større kapacitet end tidligere. De seneste cirka 50 år har man arbejdet med en kapacitet på en liter pr. sekund pr. hektar mod tidligere kun 0,3 liter.

Men de store regnmængder betyder, at man nu også er begyndt at arbejde med drænrør med en kapacitet på 1,5 liter pr. sekund pr. hektar.

Udover nedslidte dræn peger Kjeld Morel også på manglende vedligeholdelse af vandløb som et stort problem for marker og afvanding. I den forbindelse roser han dog Lolland Kommune for en god indsats.

Læs mere i artiklen ”Vådt vejr og travlhed med dræn” i onsdagens udgave af Folketidende.

Klik her for at læse Folketidende på PC
Klik her for at læse via en mobil enhedKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ældre maden 19. februar 2019 kl. 08.16

AF: JOHN WENNERWALD

Månedsløn; 4,4 mio. kr. 17. februar 2019 kl. 21.32

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

AF: MARTIN WOUTERS

så kom tegninger i avisen:… 09. februar 2019 kl. 09.49

Annonce