cookie-og-privatlivspolitik
Landbruget skal bidrage til at sænke Danmarks udledning af drivhusgasser frem mod 2030, for det er langt billigere for samfundet at hente klimagevinster her gennem CO2-afgifter end eksempelvis hos bilisterne.
Det vil samtidig gavne naturen i form af mindre kvælstof, påpeger "vismændene" i De Økonomiske Råd i nyt oplæg.
De økonomiske vismænd roser aftalen om målrettet regulering i landbruget, men mener samtidig, at reguleringen kunne blive endnu bedre, hvis den var baseret på afgifter.
Foto: Scanpix/Henning Bagger

Landbrugsnyt

Vismænd roser den fremtidige regulering af landbruget

I en ny rapport om klima roser vismændene den nye aftale om målrettet regulering, som netop er indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti.
27. februar 2018 kl. 13:06

Annonce

Fremtidens miljøregulering af landbruget modtager ros fra Det Miljøøkonomiske Råd i et nyt diskussionsoplæg om klimaregulering i landbrug og transport frem mod 2030.

Rådet kalder den nye regulering langt bedre end den hidtidige og forventer, at man nu kan sikre opfyldelsen af kvælstofmålene langt billigere – både for landbruget og samfundet som helhed.

Rosen fra Det Miljøøkonomiske Råd kommer på baggrund af den aftale om målrettet regulering, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i januar. Aftalen sikrer, at Danmark fra 2019 får en af verdens mest avancerede og moderne reguleringer af landbrugets påvirkning af miljøet.

- Jeg er naturligvis glad for, at studiet fra Det Miljøøkonomiske Råd bekræfter, at målrettet regulering er et stort skridt i den rigtige retning. Med regeringen og Dansk Folkepartis aftale om målrettet regulering passer vi på vores grundvand og vandmiljø, samtidig med at landmænd ikke længere bliver mødt med urimelige krav om at gøre en miljøindsats, hvor det ikke giver mening, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Efterlyser afgifter
Det Miljøøkonomiske Råd mener, at reguleringen af landbruget kunne blive endnu bedre, hvis den i stedet blev baseret på afgifter, da det kan lede til, at det nogle steder i Danmark ikke vil være økonomisk rentabelt at drive landbrug.

- Teoretiske studier kan være gode, men regulering skal også give mening i praksis. Man kan ikke flytte rundt på Danmarks landmænd. Deres gård og levebrød ligger nu en gang, hvor de ligger, og ikke hvor afgiften dikterer, at de skal ligge. Det er heller ikke regeringens politik at indføre nye afgifter og forringe rammevilkårene for et i forvejen særdeles konkurrenceudsat landbrugserhverv. Det vil kunne lede til, at landbrugsproduktionen flytter til lande med betydeligt ringere miljøbeskyttelse, udtaler miljø- og fødevareministeren.

I rapporten peger vismændene netop på risikoen for, at dansk produktion kan flytte til lande med begrænset regulering af udledninger af drivhusgasser som følge af øget national regulering. Bl.a. derfor anbefaler vismændene også, at Danmark indretter klimapolitikken så omkostningseffektivt som muligt.

Derudover peger vismændene på, at klima- og miljøindsatser bør sammentænkes, da aktiviteter i landbruget kan udlede både drivhusgasser og kvælstof.

Det er en del af aftalen om målrettet regulering, at ordningen løbende videreudvikles, så den kan blive endnu mere effektiv.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce