cookie-og-privatlivspolitik
Klip gerne græsset et par gange om ugen i højsæsonen.
Klip gerne græsset et par gange om ugen i højsæsonen.
Foto: Free/Colourbox

Livsstil

Køb plæneklipperen der passer til dit behov

Afhængigt af din græsplæne er der forskellige græsslåmaskiner, du bør gå efter.
08. marts 2018 kl. 12:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Hvilken plæneklipper, der passer bedst til dit behov, afhænger både af græsplænens størrelse, hvor jævnt underlaget er, støjfølsomhed og så selvfølgelig budgettet.

Læs videre, og bliv klogere på, om det skal være en benzindreven, elektrisk, batteridreven, håndskubber eller robotplæneklipper, der skal flytte ind derhjemme.

- Hvis græsplænen er meget stor, kan det godt betale sig at købe en med benzinmotor, fordi den kan komme langt rundt, der er ikke noget kabel, man skal tage hensyn til, eller et batteri, der kan løbe tør. Der er lidt mere fleksibilitet, og den har rimelig meget kraft, siger Thorben Bayer, som er projektleder i afdelingen for test og analyse hos Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis din græsplæne er lidt mindre, kan det betale sig at overveje en batteridreven eller en med kabel. De støjer ikke så meget. Og så er de lettere, fordi der ikke sidder en tung motor på, så de er lettere at køre rundt med og at få stillet væk, forklarer han.

Skal man træffe det mest miljøvenlige valg, er der ingen tvivl: Så er vinderen håndskubberen. Håndkraftsmodellen giver også ekstra motion, bemærker Thorben Bayer.

- Men man skal også bruge lidt mere kraft, og det kan være hårdt, når der er langt græs, eller græsplænen er stor, siger Thorben Bayer.

Det gør dog opgaven lettere, hvis man husker at bruge den ofte. For jo længere græsset er, jo hårdere er opgaven med håndskubberen.

- Græsplænen har i virkeligheden også godt af at blive slået tit. I højsæsonen, når græsset vokser meget, så vil det optimale være tre-fire gange om ugen. Det er der ikke mange, der har tid til, men det kan en robotplæneklipper jo godt, siger Thorben Bayer og tilføjer:

- En gang eller to om ugen er også fint for de fleste, det behøver jo ikke være en golfbane.

Martin Andersen, som er country manager hos sammenligningssiden Pricerunner, bemærker, at det måske ikke kun er størrelsen på græsplænen, der er afgørende.

Hvis man bor i et tætbygget villakvarter og gerne vil skåne naboen, kan det være værd at tænke i larmen fra plæneklipperen. Det kan tale for en batteridreven plæneklipper eller robotplæneklipper, lyder rådet.

Robotplæneklipperen er ideel til dem, der hellere vil smække benene op end slå græs. Man betaler dog også for komforten. Ifølge testfirmaet Bedst-i-Test skal man op og give omkring 15.000 kroner, hvis robotplæneklipperen skal kunne klare en middelsvær til svær græsplæne.

Har man til gengæld en jævn, ukompliceret og ikke alt for stor græsplæne, kan man budgettere med en mere enkel model til omkring 10.000 kroner ifølge testen.

- Der er imidlertid stor forskel på en budget- og en premium-robotplæneklipper, og i mange danske haver er det desværre ikke nok med en lavprismodel for at få arbejdet gjort, bemærkes det dog i testen af Bedst-i-Test.

Fakta: Hvor dyr skal robotplæneklipperen være?

- Op til 9000 kroner. Robotplæneklipperen bør kunne klare mindre og ukomplicerede græsplæner med jævnt underlag. Til gengæld må man forvente, at problemløsningsevne og terrænegenskaber er begrænsede.

- 9000-14.000 kroner. Robotplæneklipperen bør kunne klare middelsvære græsplæner på omkring 1000 kvadratmeter. Problemløsningsevne som terrænegenskaber bør kunne klare de fleste græsplæner. Mange modeller i mellemklassen kan dog ikke klare dette ifølge en test af firmaet Bedst-i-Test.

- Over 14.000 kroner. Robotplæneklipperen bør kunne klare store, komplicerede græsplæner med mange forhindringer, smalle passager og kompleks kabelføring. De skal også helst kunne klare kraftige stigninger og besværligt underlag. En stor del af premium-modellerne svigter dog på disse parametre i testen foretaget af Bedst-i-Test.

Kilde: Bedst-i-Test, Pricerunner.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce