Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Oven på den værste tørke i årtier foreslår Landbrug & Fødevarer nu en række tiltag, der kan afbøde nogle af konsekvenserne for både landbrug og samfund.
Den seneste tids regn kan ikke afbøde de enorme tab, der allerede ses hos mange landmænd landet over på grund af den ekstreme tørke i maj, juni og juli.
Landbruget står til at tabe 6,4 mia. kroner alene på grund af tørken i år. Derfor har Landbrug & Fødevarer lanceret en tørkepakke, som er en række forslag, der kan hjælpe tørkeramte landmænd og samtidig kan være med til at fremtidssikre erhvervet.
- I landbruget er vi vant til, at der er gode og dårlige år, men omfanget af den her tørke er så historisk voldsom, at vi har brug for en politisk håndsrækning. Vi beder ikke om en pose penge, men om et opgør med jordskatten, der kan gøre erhvervet mere robust også i fremtiden, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.
- Vi har allerede oplevet både forståelse og velvilje fra vores politikere denne sommer. Desværre er tørkens konsekvenser kun blevet værre og værre, som månederne gik. Derfor er der et akut behov for likviditet på mange landmænds bundlinje, hvis ikke tørken skal gå fra at være slem til en regulær katastrofe, fortsætter Martin Merrild.
Det er de danske husdyrproducenter, der er blevet hårdest ramt af tørken. Rigtig mange har ikke fået det ønskede udbytte under høsten og har derfor ikke nok foder til dyrene. Samtidig er det svært at skaffe foder andre steder fra, da tørken på samme måde har haft konsekvenser i det meste af Europa.
Landbrugets videns- og innovationscenter Seges estimerer, at 200-300 ud af Danmarks cirka 9.500 heltidsbedrifter vil blive økonomisk uholdbare på længere sigt alene på grund af tørken. Samtidig vil 200-300 robuste landbrug blive økonomisk sårbare som følge af tørken. Derfor er Landbrug & Fødevarer i løbende dialog med den finansielle sektor om lokale løsninger.
- Det er rigtig vigtigt, at vi ikke sender sunde bedrifter i graven. Den danske fødevareklynge er et stort erhverv, og for mange konkurser vil få alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser, forklarer Martin Merrild.
KOMMENTARER