cookie-og-privatlivspolitik
Landbrug & Fødevarer spiller nu ind med en række konkrete forslag til, hvordan man kan give landmændene en håndsrækning for at afbøde konsekvenserne af tørken i maj, juni og juli.
Landbrug & Fødevarer spiller nu ind med en række konkrete forslag til, hvordan man kan give landmændene en håndsrækning for at afbøde konsekvenserne af tørken i maj, juni og juli.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Landbrug & Fødevarer spiller ind med tørkepakke

Oven på den værste tørke i årtier foreslår Landbrug & Fødevarer nu en række tiltag, der kan afbøde nogle af konsekvenserne for både landbrug og samfund.
17. august 2018 kl. 09:40 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Forslagene i pakken er:
1. En annullering af jordskatten
2. En reduktion af produktionsgebyrer på husdyrproduktionen
3. En afskaffelse af tinglysningsafgiften ved jordfordeling
4. En afskaffelse af de rigide krav til etablering af efterafgrøder
5. En tilladelse til, at kommunerne kan give disposition til at vande marker afstemt ift. tilstanden for grundvandet det givne sted. Derudover skal der indføres en fast track ordning, så landmænd i akutte problemer kan få hurtigere tilladelser til at vande
6. En mulighed for at bruge tidlig såning som alternativ til efterafgrøder
7. En ordning, hvor kvægbrug får mulighed for at etablere kløvergræs på marker, som ellers skulle være brugt til efterafgrøder, så der kan rettes op for fodermanglen
8. Udbetaling af landbrugsstøtten til tiden
9. En undersøgelse af mulighederne for i fremtiden at sikre sig mod fx tørke via forsikringsordninger
Kilde: Landbrug & Fødevarer

Den seneste tids regn kan ikke afbøde de enorme tab, der allerede ses hos mange landmænd landet over på grund af den ekstreme tørke i maj, juni og juli.

Landbruget står til at tabe 6,4 mia. kroner alene på grund af tørken i år. Derfor har Landbrug & Fødevarer lanceret en tørkepakke, som er en række forslag, der kan hjælpe tørkeramte landmænd og samtidig kan være med til at fremtidssikre erhvervet.

- I landbruget er vi vant til, at der er gode og dårlige år, men omfanget af den her tørke er så historisk voldsom, at vi har brug for en politisk håndsrækning. Vi beder ikke om en pose penge, men om et opgør med jordskatten, der kan gøre erhvervet mere robust også i fremtiden, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

- Vi har allerede oplevet både forståelse og velvilje fra vores politikere denne sommer. Desværre er tørkens konsekvenser kun blevet værre og værre, som månederne gik. Derfor er der et akut behov for likviditet på mange landmænds bundlinje, hvis ikke tørken skal gå fra at være slem til en regulær katastrofe, fortsætter Martin Merrild.


"Der er et akut behov for likviditet på mange landmænds bundlinje, hvis ikke tørken skal gå fra at være slem til en regulær katastrofe" Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

Husdyrproducenter hårdt ramt

Det er de danske husdyrproducenter, der er blevet hårdest ramt af tørken. Rigtig mange har ikke fået det ønskede udbytte under høsten og har derfor ikke nok foder til dyrene. Samtidig er det svært at skaffe foder andre steder fra, da tørken på samme måde har haft konsekvenser i det meste af Europa.

Landbrugets videns- og innovationscenter Seges estimerer, at 200-300 ud af Danmarks cirka 9.500 heltidsbedrifter vil blive økonomisk uholdbare på længere sigt alene på grund af tørken. Samtidig vil 200-300 robuste landbrug blive økonomisk sårbare som følge af tørken. Derfor er Landbrug & Fødevarer i løbende dialog med den finansielle sektor om lokale løsninger.

- Det er rigtig vigtigt, at vi ikke sender sunde bedrifter i graven. Den danske fødevareklynge er et stort erhverv, og for mange konkurser vil få alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser, forklarer Martin Merrild.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce