cookie-og-privatlivspolitik
Manglende løn for overarbejde eller rod i antallet af brugte feriedage er nogle af de fejl, der ofte findes på lønsedlen.
Manglende løn for overarbejde eller rod i antallet af brugte feriedage er nogle af de fejl, der ofte findes på lønsedlen.
Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tjek din lønseddel for fejl på 15 minutter

Du kan have penge til gode, hvis din arbejdsgiver for eksempel har udbetalt for lidt i grundløn, tillæg eller pension.
22. august 2018 kl. 19:00 Af Af Kristine Dam Johansen/ritzau fokus/

Annonce

Næste gang du får løn, kan det være en god idé at dvæle lidt ved de enkelte punkter på din lønseddel i stedet for bare at registrere, hvad der står på bundlinjen.

Adskillige undersøgelser har nemlig vist, at der er fejl på mange lønsedler.

Sidste år viste en YouGov-undersøgelse for eksempel, at hver fjerde lønmodtager inden for det seneste år har oplevet, at der var fejl på en eller flere af deres lønsedler.

Den hyppigste fejl er, at der er blevet udbetalt for lidt løn. Så start med at tjekke, om din grundløn passer med din overenskomst eller din kontrakt, lyder rådet fra økonomisk konsulent i FTF Martin Møland Nielsen.

- Tjek, om du er rigtigt indplaceret. Arbejder du i det offentlige, og skal du eksempelvis have løn efter trin 43, så tjek, om det er det, du får, siger han.

Hvis du er timelønnet, bør antallet af arbejdstimer og timelønnen stå tydeligt opført på lønsedlen, så du kan kontrollere, om det stemmer.

Tjek også, om du har fået eventuelle tillæg, som du har ret til ifølge overenskomsten.

Det kan være overarbejdstillæg eller tillæg for arbejde i weekender eller under særlige forhold. Du kan også have ret til tillæg for gener og anciennitet.

- I nogle overenskomster får man også et tillæg for særlige kvalifikationer eller en særlig funktion. Så undersøg, om du får de tillæg, du er berettiget til, siger Martin Møland Nielsen.

I den forbindelse kan det være en god idé at føre dagbog over sin arbejdstid.

Hvis du skal have tillæg for bestemte arbejdstimer, så skriv dine timer op, så du kan se, om du har fået tillæg for alle timerne.

Kast også et blik på din ferieopsparing. Som fuldtidsansat lønmodtager optjener du retten til at holde minimum 25 dages ferie om året, som din arbejdsgiver skal betale for.

På mange lønsedler angiver arbejdsgiveren, hvor meget ferie du har optjent og afholdt, så du kan kontrollere, om det passer.

På din lønseddel kan du også se, hvad din arbejdsgiver indbetaler til din pension. Pensionsindbetalingen er forskellig, alt efter om du er privat ansat eller offentligt ansat i staten, en kommune eller en region.

Men det er en god idé for alle at dvæle lidt ved punktet pension, fortæller Morten Holm Steinvig, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Penge- og Pensionspanelet.

- Tjek, om procentsatsen eller pensionsbeløbet stemmer, i forhold til hvad der er aftalt i din overenskomst eller kontrakt. Hvis det er svært at gennemskue, kan du få hjælp af din tillidsrepræsentant eller fagforening eller af HR-afdelingen, siger han.

Fakta: Hvis du finder fejl på lønsedlen

- Gør din arbejdsgiver opmærksom på fejlen med det samme.

- Det er bedre for både dig og din arbejdsgiver, at I får rettet fejlen hurtigst muligt.

- Husk at gemme dine lønsedler, kontrakter og andre vigtige dokumenter et sted, hvor du kan finde dem de næste fem år.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce