Annonce
Landbrug

Ung driftsleder har fundet sit drømmejob

Therese Bach er trods sine kun 23 år driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen i Mørkøv. Foto: Denny Michael Jakobsen

Therese Bach er i en alder af blot 23 år driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen. Hun blev i år af LandboUngdom kåret til Årets LU'er.

Gennemsnitsalderen for en dansk landmand er 57 år, og med de likviditetskrav, der kræves, er det svært for yngre landmænd at komme i gang som selvstændig. Det er da også kun 6-7 procent af landmændene, der er under 40 år.

En anden indgang til landbruget er som lønmodtager i form af fx medhjælper eller driftsleder. 23-årige Therese Bach er en af dem, som har forfulgt denne karrierevej. Hun arbejder som driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen ved Mørkøv.

Her har hun ansvaret for bedriftens 450 søer og en produktion af grise op til 30 kg. Hun blev uddannet produktionsleder fra Høng Landbrugsskole for tre år siden. Undervejs har hun været elev på to produktionsbesætninger og et avlsventer. Efter hun færdiggjorde sin landbrugsuddannelse har hun haft job som afdelingsleder i en avlsbesætning, inden hun fik jobbet som driftsleder hos Henrik Larsen på Enghavegård.

- Det har hjulpet mig meget, at jeg har nået at samle nogle erfaringer andre steder fra, som jeg kan drage nytte af, siger Therese Bach, som trives godt i jobbet som driftsleder på Enghavegård.

- Her er rigtig rart at være. Jeg ville gerne selv prøve kræfter med at være driftsleder, og her får jeg frie tøjler til at prøve idéer af, fortæller Therese Bach.

Som nye tiltag har hun bl.a. i klimastalden fået sat gardiner op ved overdækningen, så grisene får mere varme og mindre træk. Hun har også indført, at der skal ligge halm bag søerne, når de skal fare, så pattegrisene ikke ligger og bliver kolde, og hun har indført en ny praksis for, hvordan poltene bliver modtaget og opstillet for at spare arbejdsgange.

Therese Bach kommer fra en landmandsfamilie, og hendes far havde bl.a. en svineproduktion, indtil hun var 10 år. Det var egentlig ikke planen, at hun skulle gå i sin fars fodspor, men da hun var lidt skoletræt og mere til det praktiske, startede hun på landbrugsskolen. I første omgang var hun mest til forsøgsdyrene, men siden var det alligevel grisene, der trak mest.

Therese Bach nyder at gå ude i stalden og har fundet sit drømmejob som driftsleder. Ved siden af er hun aktiv i Holbæk-Odsherreds LandboUngdom. Tidligere i år blev hun kåret til Årets LU'er for sit engagement og initiativ. Foto: Denny Michael Jakobsen

På Enghavegård har hun ansvaret for to landbrugsskoleelever, og fra sin tid som elev hos Frihedslund og Lykkensgaard, der begge sidste år blev kåret til "Årets Arbejdsplads" af VKST Svinerådgivning, har hun lært at inddrage eleverne i planlægningen og give dem medansvar for arbejdsopgaverne.

- Det er mig, der står for at lave jobopslag, oplæring af eleverne og den daglige planlægning. Det er spændende og udfordrende, for ikke to elever er ens. Jeg har lavet forskellige manualer, som de kan læne sig op ad. Hver mandag planlægger vi på en linjetavle, hvad der skal gøres i løbet af ugen. Og ellers lægger jeg vægt på samarbejdet, og at eleverne kommer rundt og får arbejdsopgaver over hele produktionen, så de forstår sammenhængen, forklarer Therese Bach.

Hun blev sidste år kåret til "Årets Medarbejder" ved Årsmødet for Svineproducenter for sit engagement, faglige viden og indsatsen for at udbrede kendskabet til svineproduktionen og erhvervets image.

Therese Bach er også aktiv i Holbæk-Odsherreds Landboungdom, hvor hun sidder i bestyrelsen. Tidligere i år blev hun belønnet for sit engagement i lokalforeningen, da hun blev kåret til Årets LU'er.

- Alle medlemmer kan nominere, og der var 6-7 kandidater, så det kom bag på mig, at de valgte mig, men jeg er glad for skulderklappet, siger Therese Bach.

Der skal ikke altid så meget til for at vække grisenes nysgerrighed. Ekstra vandtrug i stalden gør, at grisene drikker mere vand. Foto: Denny Michael Jakobsen

Hun er ikke uvant med foreningsarbejde, da det, som hun siger, er en familieværdi, da hendes forældre altid har lavet frivilligt arbejde, og hendes storebror er også selv aktiv i Holbæk-Odsherreds Landboungdom.

- Det er spændende at være med til at arrangere forskellige aktiviteter både faglige og sociale. Vi får bestyrelseskurser af LandboUngdom, hvor vi bl.a. lærer, hvordan vi tiltrækker medlemmer, fortæller Therese Bach.

Og det at hverve medlemmer er en stor del af arbejdet i den lokale ungdomsforening, der tæller cirka 100 medlemmer. Men de vil gerne have flere med.

- Vi gør meget ud af at være synlige på landbrugsskolerne, men vi vil også gerne have andre unge med tilknytning til landet med. Vi har også mange, der glemmer at få fornyet deres medlemskab, derfor har vi udviklet en ny app og mobilepay-betaling for at gøre det nemmere, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Therese Bach giver smågrisene vand. Der er 450 søer på Henrik Larsens bedrift. Foto: Denny Michael Jakobsen

På Enghavegård gør de meget ud af at være synlige og vise åbenhed. De informerer om svineproduktion på Roskilde Dyrskue, er med i Danske Svineproducenters "Åben stald" og har som noget nyt været praktikvært for et to-dages praktikophold på landbrugsskolens grundforløb.

- Udfordringen i branchen er, at det er svært at finde elever. Der er flere arbejdspladser end medarbejdere. Derfor tilbyder vi grundskoleelever, at de kan komme ind og prøve at være i en svineproduktion. Og det er gået godt, der er mange, som siger, at det ikke er så slemt, som de troede, fortæller Therese Bach.

Selv er hun da også godt tilfreds med sit driftslederjob hos Henrik Larsen.

Vil helst gå ude i stalden

- Når man har lært stedet og besætningen at kende, begynder man at kunne finjustere på nogle ting. Så det er både spændende at følge dyrene og udvikle produktionen, så grisene kan få det bedre og dermed præstere bedre, men også at have med elever at gøre og på den måde bidrage til landbruget, siger Therese Bach.

Hun har ingen ambition om at blive selvstændig landmand.

- Det er det praktiske arbejde, der interesserer mig mest. Og derfor passer en besætning af denne størrelse mig godt. Jeg kan godt lide at gå ude i stalden, så jeg vil egentlig helst være driftsleder. Jeg har så været heldig at opnå det så tidligt, fortæller hun.

Therese Bach skal bl.a. fortælle om driftslederjobbet som indgangsvinkel til landbruget, når hun som oplægsholder gæster Seges' store Svinekongres i Herning 23.-24 oktober.

  • Therese Bach er trods sine kun 23 år driftsleder hos svineproducent Henrik Larsen i Mørkøv. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Therese Bach nyder at gå ude i stalden og har fundet sit drømmejob som driftsleder. Ved siden af er hun aktiv i Holbæk-Odsherreds LandboUngdom. Tidligere i år blev hun kåret til Årets LU'er for sit engagement og initiativ. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Der skal ikke altid så meget til for at vække grisenes nysgerrighed. Ekstra vandtrug i stalden gør, at grisene drikker mere vand. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Therese Bach giver smågrisene vand. Der er 450 søer på Henrik Larsens bedrift. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen