Annonce
Bolig og livsstil

Ud i naturen: Kom i gang med at overnatte i shelter

Der ligger sheltere i skovområder i hele landet, og langt de fleste af dem er gratis at overnatte i. Du kan dog med fordel booke plads i mange af dem på forhånd. Foto: Colourbox/Free

Efteråret er den perfekte årstid til at besøge en af Danmarks flere hundrede udendørs sheltere, lyder det fra to eksperter.

Selv om sommeren er ved at gå på hæld, er det ikke ensbetydende med, at vi skal holde os fra at være ude i naturen - snarere tværtimod.

Rundt om i landet er der nemlig flere hundrede såkaldte sheltere, som er små åbne hytter typisk bygget af træ. De er ideelle at overnatte i her om efteråret, hvor det ellers kan være fristende at blive indendørs.

Det fortæller Torben Linnemann fra hjemmesiden backpackerplanet.dk, som selv flittigt har besøgt mange af landets sheltere.

- Det er ikke den dårligste årstid at være afsted på lige nu, selv om der selvfølgelig er risiko for lidt regn. Det største pres er nemlig altid omkring ferierne, så lige nu er det et godt tidspunkt at besøge et shelter, siger Torben Linnemann.

Der ligger sheltere overalt i hele landet, og deres eksakte positioner kan du blandt andet finde ved at downloade appen "Shelter". Den giver et godt overblik over mange ting, fortæller Torben Linnemann.

- Her kan du se, hvilke sheltere der er i dit område, men også om de har toilet, bålplads, hvor mange pladser der er, og om det koster noget, siger han.

Det findes nemlig privatejede sheltere, der koster et mindre beløb at overnatte i. Pengene går typisk til vedligeholdelse. Derudover har Naturstyrelsen også over 600 shelterpladser, som alle er gratis.

Det er muligt at reservere pladser i mange af de danske sheltere. Og det kan være en god idé at gøre, så man er sikker på at have en plads, fortæller Torben Linnemann.

Han bakkes op af Marianne Riis, der redaktør på magasinet naturguide.dk. Hun mener også, at man lige så godt kan booke sig ind på forhånd, så man ikke risikerer at gå forgæves.

- Tag afsted i foråret eller efteråret, for om sommeren kan der være mange sheltere, der er booket. Det er især sheltere omkring storbyerne, der er booket, fordi de er nemmest for folk at komme til, siger Marianne Riis.

Er du helt ny på shelterscenen, kan det være dejligt at have tænkt på lidt luksus på forhånd for at gøre turen mere behagelig, fortæller Marianne Riis.

- Du skal typisk gå et stykke op til de fleste sheltere, men mange steder kan du alligevel komme ret tæt på med bilen. Så vil du gerne gøre det lidt mere bekvemt, så kan du vælge de sheltere og eksempelvis have en skummadras med, siger hun.

Planlægger du at tage dine børn med på tur, kan det også være en fordel at være tæt på bilen, hvis aftenen og natten ikke forløber helt som håbet.

Ønsker du at gå med livrem og seler den første gang, er det ifølge Marianne Riis også muligt at finde sheltere på nogle af landets campingpladser.

- Det kan man vælge gøre, da man på den måde ikke er langt fra hverken toilet eller vand, hvis det er vigtigt for én, siger Marianne Riis.

Du kan læse mere om Naturstyrelsens mere end 600 sheltere på Naturstyrelsens hjemmeside under naturoplevelser.

Fakta: Pakkelisten til den første sheltertur

- Liggeunderlag og sovepose: Det er helt essentielt at have liggeunderlag og sovepose med på tur. Du behøver dog ikke købe dig fattig i udstyr første gang. Lån i stedet fra venner.

- Beklædning: Er det koldt, er det en god idé at have tøj på i flere lag - eksempelvis med et sæt varmt undertøj inderst. Så kan du altid smide et lag om natten, hvis det bliver for varmt.

- Mad og drikke: De fleste sheltere har bålpladser, som du kan lave mad ved. Hav derfor en gammel stegepande og gryde med samt noget mad og drikke til at kunne tilberede. Alternativt kan du også have et trangiasæt med.

Kilder: Marianne Riis, Torben Linnemann.

/ritzau fokus/

  • Shelter shelters udeliv
    Der ligger sheltere i skovområder i hele landet, og langt de fleste af dem er gratis at overnatte i. Du kan dog med fordel booke plads i mange af dem på forhånd. Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket