cookie-og-privatlivspolitik
Eydritt med færøske rødder er uddannet sygeplejerske. Jan, der stammer fra Holland, har været selvstændig i mange år. I dag står ægteparret Marseille sammen i spidsen for Frelsens Hær i Nakskov.
Eydritt med færøske rødder er uddannet sygeplejerske. Jan, der stammer fra Holland, har været selvstændig i mange år. I dag står ægteparret Marseille sammen i spidsen for Frelsens Hær i Nakskov.
Foto: privat

Extra Posten

Suppe, sæbe og frelse i 130 år

Frelsens Hærs bastion i Nakskov er lille, men stærk. Torsdag 6. september fylder den 130 år.
05. september 2018 kl. 10:10 Af Lisbet Rasmussen

Annonce
FAKTA

Allerede året efter, at den første danske enhed af Frelsens Hær blev etableret i København, fik Nakskov sit eget regiment af frelsens soldater, som kæmpede - og stadig gør det - under parolen "suppe, sæbe og frelse".

Det var 6. september 1888, altså for netop 130 år siden.

- Frelsens Hær har altid stået stærkt i Nakskov, fortæller Jan Marseille, som sammen med sin kone, Eydritt Marseille, har stået i spidsen for den verdensomspændende "Salvation Army"s Nakskov-afdeling gennem de sidste syv år.

På visitkortet skriver Jan Marseille teamleder og leder for det sociale arbejde, mens Eydritt er korpsleder.

- Selvom mottoet "Suppe, sæbe og frelse" kan lyde lidt gammeldags, og vi derfor sjældent bruger det, så er det stadig relevant i vores hverdag, forklarer Eydritt. Hun uddyber:

- Suppen står for det helt basale, at man ikke kan tænke på noget andet, når man er sulten. Sæben repræsenterer en vis form for værdighed, som også er nødvendig, hvis vi som mennesker skal hæve os op over helt basale behov. Frelsen, ja, der er jo vores mission. På et mere nutidigt sprog taler vi om at vise kærlighedshandlinger ud fra, at vi elsker Gud og elsker mennesker. Og at Gud elsker mennesker.


130-års fødselaren har været noget mere omfangsrig tidligere i karrieren.

- I 1920'erne og 1930'erne var der over 100 soldater i Nakskovs afdeling af Frelsens Hær. Det var mange - i forhold til byens størrelse. Nakskov har altid været en stærk bastion, slår Jan Marseille fast.

I dag er skaren skrumpet ind til en fast og stabil kerne på omkring 20 personer. Opgaverne, derimod, er ikke blevet mindre omfattende.

Frelsens Hærs røde logo ses adskillige steder rundt om i byen:

Mest iøjnefaldende og kendt er uden tvivl genbrugsbutikken på Østre Boulevard og det sociale værested "Huset" i Niels Nielsensgade. Nyere skud på stammen er café-kirken på Jernbanegade, som er Frelsens Hærs kirke, hvor der afholdes gudstjenester tre-fire gange om måneden og ligeledes rummer forskellige tilbud for børn, unge og voksne. Kirken har en familiekonsulent ansat, som beskæftiger sig med familie-netværksgrupper, og som for familierne kan fungere som en støtte, hjælp og bisidder i perorioder i livet, hvor man kan have brug for det.

På Vejlegadebro findes desuden et genbrugsværksted, hvor folk på kanten af arbejdsmarkedet i gode tilfælde kan finde ro i en form for stabil tilknytning til det rummelige værksted.


- Vi er i kontakt med over 300 mennesker - sådan løbende. Det er blandt andre socialt udsatte og udstødte, som kommer i Huset plus børn, unge og voksne, som kommer her i cafeen i Jernbanegade for at deltage i vores sociale tilbud - og i vores gudstjenester, opsummerer Jan og suppleres af sin kone:

- Derudover er der alle dem, som søger om julehjælp og deltager i vores udflugter og lejre, siger Eydritt.


Smukt kunsthåndværk

I en lille afdeling ved siden af cafeen i Jernbanegade udstilles det smukkeste kunsthåndværk i strålende farver og harmoniske former. Her er tasker, havestole, servietter, smykker, kurve, punge...

Tingene er fremstillet af udsatte mennesker - særligt kvinder - i fem fattige lande, som Frelsens Hær opererer i. Ideen er, at dem, der fremstiller kunsthåndværket, kan skabe sig et ordentligt liv og skaffe sig en ordentlig indtægt uden at blive udnyttet. Projektet hedder "Others", og lige nu er butikken i Nakskov den eneste af sin slags i Danmark.

- Det er vi ret stolte over, siger Jan Marseille.

130-års fødselsdagen fejres torsdag 6. september klokken 14 med lagkage og fest i Huset i Niels Nielsensgade.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Extra Posten":
Annonce