Annonce
Når jeg bliver gammel

Kurt hilser på hejren og lader de andre ro om kap

Kurt Christensen ror kajak på Guldborgsund en gang om ugen i vintermånederne og to-tre gange ugentligt om sommeren. Altid i sit eget tempo og med fokus på naturen. Foto: Claus Hansen

Folketidende sætter i denne tid fokus på det gode seniorliv på Lolland-Falster - og har i den forbindelse spurgt en række borgere om deres tanker og overvejelser om seniortilværelsen.

SUNDBY Kajakken glider roligt gennem det lave vand, og en hejre får en venlig hilsen med på vejen.

Det er 81-årige Kurt Christensen, der hilser og styrer pagajen på en af sine vinterture i kajakken "Pus". Det grønne lyn er opkaldt efter senior-roerens hustru, og de to bevæger sig hver vinter et par hundrede kilometer sammen. I sommersæsonen bliver det til 500 kilometer, stadig i roligt tempo og med afsæt fra broen ved Guldborgsund Kajakklub.

- Jeg tager ikke ud med de andre seniorer, som ror i en stor gruppe sammen, for det er vigtigt for mig, at tingene foregår i mit eget tempo. Jeg er færdig med det ekstreme, og jeg er færdig med at ro om kap, selvom gevinsten kan være at slippe for opvasken hjemme i klubhuset, fortæller Kurt Christensen.

En af klubbens kajakker er på operationsbordet for at få et nyt fodspark i Kurts værksted. Med 80 klubkajakker, der går i stykker på skift, er han godt beskæftiget og kommer i klubben dagligt. Foto: Claus Hansen

Lad den sidste bold gå

Han har én gang følt sig utilpas i kajakken, fordi han gav den lidt for meget gas. Og derfor har han taget en beslutning, han holder godt fast i.

- Jeg gider ikke risikere et hjerteanfald for at slippe for en opvask. Jeg har én gang for meget set folk blive båret ud af badmintonbanen, når de er faldet om, fordi de absolut ville nå den sidste bold, selvom de var oppe i årene, fortæller Kurt Christensen, som gennem alle årene har været aktiv i forskellige sportsgrene.

Men Kurt Christensens beslutning gør på ingen måde den ældre herre mindre aktiv i hverdagen.

Mange kender Kurt fra de 10 år, hvor han drev det legendariske "Bakkevejs Ældremotionscenter" i sin garage hjemme i Sundby. Her mødtes Sundby og omegns ømme rygge og slappe mavemuskler til fælles træning på maskiner, som Kurt klunsede på genbrugspladser og satte i stand.

Kurt har tid til at hilse på hejren, når han tager sine ture på vandet. I det hele taget handler hans livsfilosofi om god tid og nydelse. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce

Ingen Schwarzenegger

Garagen er nu lukket for andre, men Kurt Christensen holder egne muskler ved lige på et par af de maskiner, der stadig bor der.

- Jeg træner ikke længere hårdt og aggressivt, og jeg har ingen ambitioner om at ligne Arnold Schwarzenegger. Men det er vigtigt at holde musklerne i gang. Uden motion går det ikke. Det bliver for trist, hvis man kun har kræfter til at sidde i en lænestol, mener Kurt.

Kræfter brænder han også af på cykel i Hamborgskoven og med Naturlandets app på telefonen, når han udforsker nye lokale vandreruter med sin hustru og gode venner.

Hvis man som 81-årig går og bliver irriteret over, at man ikke er lige så hurtig, som da man var 40, går det ud over det gode humør. Det er Kurt Christensens erfaring, og hans humør fejler ingenting. Foto: Claus Hansen
Annonce

Lidt længere tid

Det kræver også kræfter at passe hus og have, hvor han for nylig nedlagde fem store frugttræer og renoverede 250 kvadratmeter indkørsel. Inklusive de 11 tons granitskærver, der indgik i projektet.

- Jeg kan stadig det meste. Det tager bare længere tid. Men det, jeg ikke nåede i dag, tager jeg i morgen. Før i tiden tog det mig en dag at få styr på sådan en portion skærver. Nu bruger jeg to dage. Om aftenen, når jeg går i seng, har jeg lidt ondt i armene, men det mærker jeg ikke, hvis jeg koncentrerer mig om en god krimi. Man sover godt efter sådan et arbejde, og næste dag er jeg god igen, griner Kurt Christensen.

Som yngre var han kørende sælger og leverede blandt andet leverpostej, kaffe og kød til kunderne fra firmaer som Inco, Nestlé og Jeppesen. Et liv på landevejen, der ofte var stressende, når Kurt blev presset mellem it-systemer, der ikke virkede, og sin loyalitet overfor arbejdsgiver og kunder.

Som 58-årig stillede han sælgerbilen i garagen og tog i stedet et årti som fritidslandmand i en roligere gænge. Der blev også tid til passionen for veterantraktorer og -scootere.

Nu går meget af Kurt Christensens tid i værkstedet i Guldborgsund Kajakklub, hvor han reparerer de 80 klubkajakker på skift. Når Kurt møder ind, finder han ofte skiltet "Defekt" på en eller flere kajakker, og så går han i sving med at skifte fodspark og tætne revner.

Hvis man som 81-årig går og bliver irriteret over, at man ikke er lige så hurtig, som da man var 40, går det ud over det gode humør. Det er Kurt Christensens erfaring, og hans humør fejler ingenting. Foto: Claus Hansen
Annonce

Et lille chassetrin

For tre år siden fik Kurt det, lægerne mente var en lille hjerneblødning. Selvom ingen kan se det på den 81-årige, der smutter elegant ned i kajakken, har han nogle få mén efter den omgang.

- Når jeg skal strø sukker på mine havregryn om morgen, har jeg lidt svært ved at styre skeen, så sukkeret lander i klumper. Der er også lidt på balancen, når jeg har siddet i en stol og skal op og i gang. Jeg tager et lille chassetrin, inden jeg finder rytmen igen. Og så har jeg været nødt til at sætte hastigheden på min computer-mus lidt ned for at ramme rigtigt på skærmen. Alt i alt er det jo billigt sluppet, og der findes løsninger. Jeg har anskaffet mig en strødåse til sukkeret, og så kører det fint igen, fortæller Kurt Christensen.

Hvis man som 81-årig går og bliver irriteret over, at man ikke er lige så hurtig, som da man var 40, går det ud over det gode humør. Det er Kurt Christensens erfaring, og hans humør fejler ingenting. Foto: Claus Hansen
Annonce

Flere grøntsager

Nok kommer der sukker på havregrynene, men Kurt Christensen spiser generelt sundt. Der er grøntsager på tallerkenen og ikke så meget kød længere. En kostfilosofi, Kurt har det godt med. Men det er, indrømmer han gerne, primært hans kones fortjeneste, at de lever sundt i hverdagene.

- Jeg elsker en god engelsk bøf, når jeg er alene hjemme, og stod det til mig, fik vi mormormad hver dag. Hvem elsker ikke grønærter og krebinetter? Men begge mine forældre døde, da de var i 60'erne, og jeg er ret sikker på, at det var en medvirkende årsag, at de spiste masser af kartofler, sovs og kød fra min fars slagterforretning. Jeg er min kone taknemmelig for, at hun passer på mig, fastslår Kurt Christensen.

Annonce

10 minutter for sig selv

Sundheden balanceres også med seks-syv daglige cigaretter.

- Jeg begyndte at ryge, da jeg var 14 år, og det fortsætter jeg med. Antallet af cigaretter er mindre, men nydelsen er stor. Det er livskvalitet for mig at sidde 10 minutter for mig selv ude på terrassen. Om aftenen sidder jeg og tænker på, at jeg skal slå græsset i morgen. Og når jeg ryger min morgensmøg, tænker jeg på, hvordan jeg kan slippe for den tur med græsslåmaskinen, griner han.

Kurt Christensen kalder sig for en omstillingsparat mand, der sjældent planlægger, men følger med, som tingene nu udvikler sig.

- Jeg tror, at det er sundt for mig. Jeg er taknemmelig og glad hver dag for det, jeg har. Det er en følelse, der er modnet med årene, og som gør mig godt. Da jeg var yngre, tænkte jeg ikke sådan. Det gik alt for stærkt til den slags overvejelser, husker Kurt Christensen.

Han har et godt råd, han gerne vil dele med andre seniorer.

- Man skal lære at acceptere, at man ikke kan gøre tingene så hurtigt som tidligere, og man skal acceptere det uden irritation. Irritation æder det gode humør, og det gavner ingenting. Krop og tanker bliver langsommere, og det er okay.

Når Kurt ror sine soloture i "Pus" og har sine samtaler med hejren, er han ganske ubekymret.

- Jeg passer på mig selv, holder mig på lavt vand og har en telefon i lommen, hvis der skulle ske noget. Men hvis det en dag er slut for mig, mens jeg er på vandet, er det bare sådan. Alting har en ende. Jeg vil gerne leve videre, til jeg er både 90 og 100 år og fortsætte med at nyde tilværelsen, som jeg gør nu. Men hvis det er slut i morgen, er det også i orden.

Annonce
112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Annonce
Annonce
112

SE VIDEO: - VORES MÅL ER AT REDDE RESTEN AF GARAGEN

112

INDSATTE AMOK: STUKKET MED SMØRKNIV

112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Lolland

- ALLE MINE BEDSTE VENNER ER FRA LOLLAND

Indland

REGLER TJEKKES EFTER KRÆFTSAG: - DET HER ER ET VIGTIGT OMRÅDE

Guldborgsund

NU FORBYDER GULDBORGSUND DET OGSÅ

112

BILBRAND VAR TÆT PÅ AT SPREDE SIG

Sport

SMADRER RUMÆNERE - NFH I EUROPÆISK FINAL4

112

15 ÅR GAMMEL DRABSSAG DUKKEDE OP IGEN

112

STØRRE FORURENING: BRANDFOLK BRUGTE ET TON KATTEGRUS

Lolland

STRØMMEN FORSVANDT I NAKSKOV: ÅRSAG UKENDT

Indland

BAKTERIER I MEDICIN: HER ER ÅRSAGEN

Guldborgsund

SLUT: LÆS ELLER GENLÆS LIVEBLOG FRA THOR MASTERS

Vejret

KOLD OG VARM LUFT I KAMP OM AT STYRE UGENS VEJR

Politik

HAN BLIVER MÅSKE KANDIDAT TIL EUROPA-PARLAMENTSVALGET

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Annonce
Erhverv

HAR DU OGSÅ FÅET FLERE PENGE? DANSKERNES OPSPARING VOKSER

Guldborgsund

ADVARER: PLETVIS GLATTE VEJE

Sport

"ØRNEN" BLEV DEN STORE VINDER I NAKSKOV

Lokal nyt

- HAR ALDRIG SET EN I 40 ÅR SOM NATURFOTOGRAF

112

NYT REGISTER SKAL MINDSKE ANTALLET AF INDBRUD

lolland

FRANSK SOIRÉ PÅ SALON SVUPSAK

Ugeavisen Guldborgsund

GÅ EN TUR FOR SVANEVIG HOSPICE 1. APRIL

Erhverv

DYBT GODNAT? SKAL VINKE FARVEL TIL 15 MIO OM ÅRET

Erhverv

5000 KRONER I DUSØR GIVES: SKAF OS MERE ARBEJDSKRAFT

Lolland

KEN OG CHRISTINA KØRER GÆSTERNE TIL DERES KRO - OG HJEM IGEN

Guldborgsund

- JEG MÅTTE HELT TIL NYKØBING FOR AT FÅ NOGET ORDENTLIGT MORGENBRØD

Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Erhverv

SKETE UVENTET: SØREN OG ULLAS OMFATTENDE EVENTYR

Nordfalster

VREDE OVER FOTOFORBUD: - DER SKAL NOK KOMME BILLEDER ALLIGEVEL

Indland

FRIST FORLÆNGES: DISSE UDLÆNDINGE KAN SØGE OM OPHOLDSTILLADELSE

TRAFIK

TOGKAOS PÅ SYDSJÆLLAND

Guldborgsund

MILLIARDÆR HAR KØBT LOKALT LANDBRUG

112

HISTORISK BØDE: FOR FØRSTE GANG LYKKEDES DET

112

ALARMEREDE BRANDVÆSNET: VOLDSOM RØG FRA SKORSTEN

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

Annonce
Annonce
Sport

EFTER TURBULENT UGE: - VI ER IKKE ROBOTTER

Ugeavisen Guldborgsund

TONIES BAKERY MED SMØRREBRØD OG LEGEPLADS

112

FULD OG FARLIG KVINDE DRØNER IND I BILER

Indland

EFTER EN UGES STREJKE: NU ER DER NYT OM SKRALDEMÆND

Ugeavisen Lolland

SÅDAN FIK RASK SIN SUCCES GENNEM 25 ÅR

Kultur

DE ER IKKE I TVIVL: NU RYGER HUN UD

Skolelukning

KLAGER OVER KOMMUNEN

112

POLITI PÅ KONTROL: SÅ MANGE GRAM GEMTE HAN

112

FORSØGTE AT SMUGLE SIG IND: NU ER HAN DØMT

112

SUSTE AFSTED PÅ MOTORVEJ: SÅ HURTIGT BLEV DER KØRT

Guldborgsund

HER ÅBNER NYT TILBUD TIL BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER

Politik

GØR FÆRGERNE BILLIGERE: FORMAND KLAR TIL FORHANDLING

Sport

TIDLIGERE KØBENHAVNSPILLER FORSTÆRKER NFH

Indland

NU BJÆRGES MYSTISK OBJEKT