Annonce
Tema

Da stormfloden var en nyhed

"Fra Sydfalster under stormfloden - Reddet i sidste øjeblik; kort efter skyllede husene bort." Sådan lyder den almindelige tekst til denne tegning, der stammer fra Illustreret Tidende.

Lolland-Falsters Stiftstidende (1835-1960) bragte nyheden, da stormfloden ramte i november 1872.

LOLLAND-FALSTER I den sidste måneds tid har vi bragt historier om stormfloden i 1872. Øjenvidneberetninger, som man kan finde dem i bøger.

Mindeartikler fra avisen, fortalt af folk, der selv var med. Endda en novelle, som samlede alle de stærkeste oplevelser i én historie.

Men hvordan var det, da det skete?

Folketidende var der ikke, vi kom først næste år.

Men Lolland-Falsters Stiftstidende (1835-1960) var der. Og der var postforbindelser hver dag, så avisens meddelere kunne sende deres beretninger til Nykøbing, hvor avisen blev trykt.

Stormfloden fandt sted onsdag 13. november. I dag bringer vi klip fra Stiftstidende torsdag 14. november, da stormfloden var i går.

De lokale nyheder begynder på forsiden i den tredje spalte, først med et guldbryllup i Branderslev. Men så kommer dagens nyt fra Stubbekøbing:

Stubbekøbing, den 13de novbr. Efter at det i går havde stormet temmelig stærkt af nord og bragt vandet til at stige betydeligt, er dette ved den tiltagende storm i nat og op ad dagen steget til en ukendt højde. Det er et sørgeligt syn at se al den ødelæggelse på havnen, hvor tømmer, både og alle mulige ruiner svømme mellem hinanden. I det øjeblik, vi nedskriver dette, går bølgerne med stærkt raseri henover havnepladsen, så at Toldboden og Havnehuset ligger som øer i havet og er afskårne fra forbindelse ad sædvanlig vej. Værst ser det ud ad Dosseringen, hvor de dejlige strandhaver frembyde et sørgeligt skue...

(-)

Nysted, den 13de novbr. Vi er i dag blevet ganske ualmindelig alarmerede, idet den orkanagtige storm med pålandsvind, der nu har raset i to dage, har bragt vandet til at stige til en højde, det ikke i mands minde har nået. Det er en fuldkommen oversvømmelse, idet Aalholm og de bygninger, som hører dertil, husene på Piledammen, samt de steder, der ligger langs spadserestien ved stranden, står under vand og er forladte af beboerne. Vandet gik ind ad vinduerne og flere måtte sejle bort fra deres døre, idet de lod deres ejendele i stikken.

(-)

Nykjøbing, den 14de novbr. Fra i tirsdag aftes indtil onsdag aften sent har der her raset en voldsom storm af nordost, efter hvilken der allerede spørges de sørgeligste ødelæggelser. At gaderne er oversåede med nedblæste tagsten, tagene har store gennembrud, plankeværker er omblæste og træer knækkede osv., er næppe værd at nævne ved siden af den skade, stormen har forårsaget ved at fremkalde et aldrig anet højvande og få søen til hjælper i ødelæggelsesværket. Her i byen gik vandet 4 á 6 fod over dagligt vande, bortførte tømmer og brædder fra tømmerpladser og værfter og trængte ind i flere huse, hvis beboere til dels måtte reddes med både,...

(-)

Men langt frygteligere har stormfloden raset sydligere på øen. Bøtø og en stor del af Sydfalster har været oversvømmede, idet vandet fra Østersøen brød tværs over Bøtø ind i Bøtønor og derfra over den sydlige del af Gedseroddes vestside ud i Guldborgsund. Flere gårde er nedfaldne, en del huse aldeles bortskyllede med deres beboere, ligesom også en mængde kreaturer er druknede. Mange beboere søgte op på lofterne, og da vandet nåede dem her, videre op på stængerne over de øverste bjælker. Fra Væggerløse, den sydligste by, vandet ikke overskyllede, hentedes der på vogne både her fra Nykøbing for at komme de ulykkelige til hjælp; men før vognene kunne nå derud, indtraf til dels mørket.

(-)

Mange mennesker savnes, og flere lig var til i morges allerede fundne. Strandinger har ligeledes fundet sted, men hvor mange, vides endnu ikke. De, man har opdaget, er skete helt oppe i landet; således står der et barkskib på Stouby Græsninger, og en jagt har stødt et hus bort, for selv at indtage dets plads. Så vidt man kan skønne, er begge skibe uden besætning.

(-)

Bøtø Nor er naturligvis fyldt, og hele den del af øen, der ligger syd for Væggerløse, var som ét hav. Kaptajn Clausens dæmninger ved Hasselø Nor holdt sig til klokken omtrent 3 i går eftermiddags, da vandet brød over Hasselø ind i noret og derefter indefra sprængte den søndre dæmning, hvorimod den vestre holdt. Gedesby siges at være delt i to dele ved en gennemskæring af odden her. Pålidelige oplysninger sydfra kunne vi først vente i aften.

(-)

Nordfra erfares, at havnedæmningen ved Orehoved er aldeles bortskyllet og havnen foreløbig ødelagt. Langs østkysten har Østersøen undergravet, nedbrudt og bortført hele partier af kysten; således er det bekendte, skønne sommer-udflugtssted "Sølyst", nær ved Korselitze, undergravet af søen og nedstyrtet, uagtet det lå på en temmelig høj banke over 40 alen fra den daglige vandlinje. En gård ved Tunderup, liggende over ¼ mil fra havet, men ved enge, der når ned til dette, var aldeles omflydt af vandet, der trængte ind i den.

(-)

Sønder Alslev, den 14de novbr. En voldsom stormflod har raset på østkysten af Falster. Det er ikke for meget sagt, når man siger, at Falster er blevet cirka 10 alen mindre langs den østlige kyst. Fra Sdr. Alslev og sydefter tør man driste sig til at sige, at ingen kender kysten mere.

(-)

Skjælby, den 13. novbr. Efter en orkanagtig storm af nordøst, som rasede det meste af natten, blev vi i formiddags forfærdede ved at se havet vælte sine skumklædte bølger ind over markerne. Floden kom med en voldsom magt og voksede med en foruroligende hastighed. Den største del af Skjælby Sogn blev oversvømmet med undtagelse af den bakke, hvorpå kirken og den egentlige by ligger. Når man fra denne højde eller fra Møllebakken så ud mod nordøst, nord og sydøst, opdagede øjet blot vand og toppe af piletræer. Omfanget af ulykken kan naturligvis i dette øjeblik ej angives. Nogle enkelte træk skal jeg dog tilføje: Rasmus Møllers store fæstegård i Fiskebæk er sporløst forsvunden, og besætningen gået under; familien blev reddet, dog manden selv først efter at have tilbragt det meste af dagen i et piletræ.

.
  • "Fra Sydfalster under stormfloden - Reddet i sidste øjeblik; kort efter skyllede husene bort." Sådan lyder den almindelige tekst til denne tegning, der stammer fra Illustreret Tidende.
  • .
Annonce
112

Røvere på spil i Nakskov: Skubbet omkuld og frastjålet taske

Annonce
Annonce
112

Røvere på spil i Nakskov: Skubbet omkuld og frastjålet taske

Guldborgsund

TV-lægen: De er en gave til Nysted

Erhverv

Overtager fra Netto: Vi har hele tiden været interesserede

Nykøbing

Vær opmærksom: Nyt trafikanlæg foran Biltema

Politik

Minister-chok: Faldt om i sit hjem en uge efter udnævnelse

112

Gramsede på ungarbejder: 31-årig sigtet

112

Påkørt af lastbil: Tilskadekommen fastklemt i bil

Lolland

Ny ghettoliste: Udsat område på Lolland med på liste

Nykøbing Falster revyen

Revystjerner udgiver "julebasker": Lyt til den her

Vejret

- Der er fedtet og glat på samtlige veje

112

Tog ulovlig kniv med på station

Lokal nyt

Voldsom stigning: Så meget vil det koste at sende et brev

Guldborgsund

To busruter på glatis

Lolland-Falster

Smadrede rekorden: - Det gik over al forventning

Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Nykøbing

Advarede efter voldsomt snefald: Vejene var spejlglatte

Annonce
Vejret

December-sne over Sydhavsøerne: Her skal du være ekstra opmærksom

Guldborgsund

- Det her er det mest unikke projekt, jeg nogensinde har hørt om

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Lokal nyt

Lokale forfattere vinder pris i Kasakhstan

Sport

NFH flygter fra sneen: Bliver mødt af lækre omgivelser

Nykøbing

Snedig tyv: Havde ikke sit barn i barnevognen...

Erhverv

Bekræfter butik i Stubbekøbing: Har været på vores radar længe

Lokal nyt

Nu er der dom i Peter Madsen-sag

Lolland

Nu er Lollands største lynladestation åbnet

Politik

Tidligere fagforeningsboss er lokal spidskandidat

Trafik

Kæmpe-forsinkelser: Lammet af "omfattende signalfejl"

Vejret

Snevejret bliver ved: Sådan står det til med snerydningen

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Gedser

Cola-tyv på spil: Kunne næsten ikke stjæle for mindre

Guldborgsund

Karoline gik juleamok: Brugte 175.000 perler!

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Guldborgsund

Rema 1000 afslører åbningsdag og købmandspar

Annonce
Annonce
Erhverv

Vestas fyrer - men vil ansætte flere i Nakskov

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Julehjælp

Slog rekorden: Her er Mettes indsamlings-fif

Vejret

Kraftigt snevejr skyld i flere færdselsuheld

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Vejret

Snebyger vælter ind over Sydhavsøerne

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag