EU-Domstolen afsluttede mandag sagen mod Polen om landets domstole. Sagen skyldes en reform, som Polen gennemførte i 2019.
Her kan du læse mere om dommen:
* Den 20. december 2019 vedtog Polen en såkaldt ændringslov om de polske domstole.
* EU-Kommissionen mente dog ikke, at ændringsloven levede op til EU-retten. Derfor anlagde EU-Kommissionen en retssag om traktatbrud mod Polen.
* Ifølge EU-Kommissionen giver ændringsloven blandt andet den øverste polske domstols disciplinær-afdeling nogle beføjelser, som strider mod uafhængigheden i domstolssystemet.
* Disciplinær-afdelingen er ifølge EU-Kommissionen ikke tilstrækkelig uafhængig og upartisk. Og med loven ville den få kompetence til at træffe afgørelse i sager, der har en "direkte indvirkning på dommernes retsstilling og udøvelsen af deres embede".
* Ændringsloven gør det samtidig til en disciplinær forseelse, hvis en national retsinstans vil efterprøve EU-rettens krav om uafhængighed og upartiskhed. Det er ikke foreneligt med EU-retten, mener EU-Kommissionen.
* Dommernes ret til privatliv bliver samtidig tilsidesat med ændringsloven, mener EU-Kommissionen. Dommerne forpligtes blandt andet til at fremlægge deres tidligere politiske tilhørsforhold.
* EU-Domstolen giver EU-Kommissionen medhold.
* EU-Domstolen er blandt andet enig i, at disciplinær-afdelingen ikke er uafhængig. Og at dens beføjelser går for vidt.
* Polen skal nu "snarest muligt" rette ind efter dommen. Sker det ikke, kan EU-Kommissionen anlægge en ny sag. Den kan føre til "finansielle sanktioner" mod Polen.
Kilder: EU-Domstolens dom i sagen mod Polen
/ritzau/