Annonce
Udland

FAKTA: EU gør klar til udvidelse med nye lande

EU-landene er enige om, at EU skal gøres klar til en udvidelse med flere nye lande. Læs mere her.

Det er mindre end en måned siden, at EU den 1. maj kunne fejre EU's 20-års jubilæum for udvidelsen med 10 nye lande. Men endnu en udvidelse er formentlig på vej.

På det uformelle EU-topmøde i Granada i oktober sidste år blev EU-landenes stats- og regeringsledere enige om, at flere nye lande på sigt skal med i unionen. Blandt landene er Ukraine og Georgien, som begge er i fokus forud for EU-topmødet i juni.

Læs mere om arbejdet frem mod en EU-udvidelse her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Det oprindelige formål med EU var "at sikre fred, stabilitet og velstand" i Europa. Det vil en udvidelse med nye lande bidrage til. Det fastslog EU-landenes stats- og regeringsledere i erklæringen fra topmødet i Granada i oktober.

* I erklæringen bekræfter stats- og regeringslederne, at fremtiden for de nuværende kandidatlande og deres befolkninger "ligger i Den Europæiske Union".

* Det understreges dog samtidig, at kandidatlandene skal leve op til de kriterier, der stilles for medlemskab. Det vil blandt andet sige et stærkt retssamfund og lav korruption.

* EU's præsident, Charles Michel, har til irritation for nogle EU-lande foreslået, at man skal sætte 2030 som et mål for processen. Det vil sige, at EU skal være klar til en udvidelse med nye lande i 2030.

* Nogle lande er dog skeptiske over for at låse sig fast på en bestemt dato, fordi der udestår et stort reformarbejde. Især hos kandidatlandene, men også i EU.

* Store lande som Tyskland og Frankrig har talt for, at EU's traktater bør ændres inden en udvidelse, så flere beslutninger træffes med kvalificeret flertal.

* Det er ifølge tilhængerne nødvendigt for, at EU kan være beslutningsdygtigt, selv om man udvider kredsen af medlemslande fra 27 til over 30 lande.

* Mindre EU-lande som Danmark ønsker dog ikke traktatændringer. I stedet bør EU udnytte mulighederne i de eksisterende traktater til fortsat at kunne være handlekraftig, har det lydt. Den danske regering er bekymret for, at et langvarigt opgør om traktaterne vil tage kræfter fra det daglige arbejde i EU.

* Flere lande står allerede i dag på spring for at komme ind i EU. I alt ni lande har nu status af kandidatland. Det vil sige, at de er på vej til at kunne blive medlemmer af EU.

* Reelt er det dog de færreste, der tror på, at kandidatlandet Tyrkiet bliver medlem af EU. Også Ukraine har lang vej, selv om EU-landene i december har sagt ja til at åbne optagelsesforhandlinger, og Danmark ønsker, at den formelle åbning sker i juni.

* Tilbage er seks lande, som formentlig står først for, hvis EU skal udvides. Det er Albanien, Bosnien-Hercegovina, Moldova, Montenegro, Nordmakedonien og Serbien.

* Derudover har Georgien sluttet sig til selskabet af lande med kandidatstatus. Men Georgiens regering er kommet på kant med EU over en lov vendt mod "udenlandsk indflydelse".

* Loven betyder, at organisationer, som modtager mere end 20 procent af deres finansiering fra udlandet, skal registreres som organisationer, der "forfølger en udenlandsk magts interesser". Loven kritiseres for at være inspireret af Rusland, hvor en lignende lov er blevet brugt til at slå ned på politiske modstandere.

Kilder: EU-præsident, Charles Michel, samt EU og Granada-erklæringen udsendt efter det uformelle EU-topmøde i Granada.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
112

Teenagere dømt for grove røverier og brandstiftelse

Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld