Annonce
Udland

Spanien anklager Tyskland for ufint spil om forbrændingsmotorer

Tyskland optræder uretfærdigt ved i sidste øjeblik at bruge mindretalsveto til at ændre aftale om udfasning af forbrændingsmotorer i 2035, mener Spaniens minister for grøn omstilling Teresa Ribera Rodriguez (til venstre i billedet). Også Frankrigs energiminister Agnes Pannier-Runacher (til højre) har ønsket at fastholde den oprindelige aftale. Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
Tyskland optræder uretfærdigt ved i sidste øjeblik at bruge mindretalsveto til at ændre aftale, lyder kritik.

Mens EU kæmper for at sige farvel til benzin- og dieselbiler, så indgik Tyskland lørdag en kontroversiel aftale med EU, som betyder, at der kan produceres biler med forbrændingsmotorer efter 2035.

Nu får aftalen kritik fra blandt andre Spanien, som henviser til, at der allerede var indgået en aftale om, at brændstofmotorer i nye biler skal være udfaset i 2035.

Det skulle være med til at sikre, at EU i 2050 vil være en klimaneutral økonomi, siger Spaniens minister for grøn omstilling, Teresa Ribera Rodriguez, i forbindelse med et ministermøde i Bruxelles tirsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tyskland gik sammen med Italien og Polen i sidste øjeblik for at bruge deres mulighed som mindretal til at blokere. Det skete på en sag, som ellers allerede var aftalt af de forskellige EU-institutioner. Vi bryder os ikke om denne fremgangsmåde. Vi mener ikke, at det er retfærdigt, siger Teresa Ribera Rodriguez.

Den tyske regering støttet af den tyske bilindustri overraskede tidligere på måneden, da man i sidste øjeblik blokerede for den aftale, der er vedtaget af EU's besluttende organer.

Tyskland stod ikke alene. Også Italien, der er et stort bilproducerende land, har ønsket at udskyde udfasningen af benzinmotorer. Til gengæld vil Tyskland og Italien skifte til kun at bruge syntetiske brændstoffer også kaldet e-brændstof i forbrændingsmotorerne.

Tilhængere siger, at e-brændstof vil være CO2-neutral. Men kritikere påpeger, at e-brændstof endnu ikke er udviklet, at det vil blive en knap ressource, og at det vil kræve en stor mængde energi at producere.

Den tyske transportminister, Volker Wissing, fra det liberale parti De Frie Demokrater kaldte i weekenden aftalen med EU for "teknologineutral".

Han har været en ihærdig fortaler for, at der også efter 2035 kan fremstilles biler i Tyskland med forbrændingsmotorer.

Men lørdagens aftale med EU har skabt splid internt i den tyske koalitionsregering. Navnlig partiet De Grønne ser det som et klart brud på den fælles klimapolitik i EU.

Også på EU-plan er aftalen kontroversiel. Både Spanien og Frankrig har kæmpet i mod, fordi man mener, at klimaet bør stå over hensynet til tyske og italienske industriinteresser. Og fordi en aftale - i hvert fald normalt - er en aftale i Bruxelles, siger Teresa Ribera Rodriguez.

- Det er ikke en ordentlig måde, Tyskland har håndteret sagen på. Dette skal ikke blive en præcedens, som kan bruges når som helst, lande ønsker det.

- Det er vanskelige tider for Europa, og vi ønsker alle at opbygge stærke europæiske relationer især i krisetider. Så det ikke var en særlig solidarisk handling fra Tysklands side. Jeg mener, at det er en udfordring for den måde, institutionerne arbejder på i Europa, siger Teresa Ribera Rodriguez.

Den svenske energiminister, Ebba Busch, siger mere diplomatisk, at det svenske formandskab for EU havde foretrukket, at Tyskland var kommet med sin indvending tidligere i processen. Før der blev indgået en aftale.

- Så ville vi tidligt vide, hvor de forskellige lande står, så vi kunne finde en løsning tidligere i processen. Men realiteten var en anden, og det arbejdede vi så ud fra, siger Ebba Busch.

/ritzau/

  • Spanien anklger Tyskland for ufint spil om forbrændingsmotorer
    Tyskland optræder uretfærdigt ved i sidste øjeblik at bruge mindretalsveto til at ændre aftale om udfasning af forbrændingsmotorer i 2035, mener Spaniens minister for grøn omstilling Teresa Ribera Rodriguez (til venstre i billedet). Også Frankrigs energiminister Agnes Pannier-Runacher (til højre) har ønsket at fastholde den oprindelige aftale. Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel