Annonce
Udland

Tyskland indleder retssag mod højreekstremistisk prins

Arkivfoto af prins Heinrich XIII fra den royale Reuss-slægt, som sammen med otte andre står anklaget for at være tilknyttet den yderliggående "Reichsbürger-bevægelse". I Frankfurt indledes retssagen mod den 72-årig aristokrat og hans gruppe. Foto: Boris Roessler/Ritzau Scanpix
Medlem af tidligere tysk kongefamilie står i centrum af det militante "Reichsbürger-netværk".

I Frankfurt indledes der tirsdag en retssag mod en 72-årig aristokrat, som er medlem af en tidligere tysk kongefamilie, og som står i centrum af et militant netværk på den yderste højrefløj.

Netværket er anklaget for at have planlagt et statskup.

Hovedpersonen i sagen ved den regionale domstol i Frankfurt, prins Heinrich XIII fra den royale Reuss-slægt, står sammen med otte andre anklaget for at være tilknyttet den yderliggående "Reichsbürger-bevægelse".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere af de anklagede er tidligere medlemmer af Tysklands væbnede styrker og af partiet Alternative für Deutschland (AfD, som tyske efterretningstjenester klassificerer som en mistænkt ekstremistisk gruppe.

Siden 2021 har efterretningstjeneste BfV klassificeret AfD som potentielt ekstremt.

Det såkaldte netværk af "rigsborgere" mener, at den moderne tyske republik illegitimt har erstattet Det tyske Rige (Deutsches Reich), som blev dannet i 1871 og eksisterede frem til 1945. Netværket anerkender ikke det moderne føderale Tyskland og dets love.

Retssagen i Frankfurt er den anden af tre maratonretssager omkring netværket. En første retssag mod formodede medlemmer af netværket blev indledt i Stuttgart sidst i april. Andre formodede medlemmer af netværket stilles for retten i München fra den 18. juni.

Netværkets kupplaner blev optrevlet under en omfattende antiterroraktion i december 2022.

I henhold til anklagerne havde netværket planer om et statskup, hvor en væbnet gruppe skulle infiltrere Forbundsdagen i Berlin, hvor en ny midlertidig regering skulle indsættes med Reuss som statsoverhoved.

Gruppens medlemmer skulle have accepteret, at de måske kom til at ofre deres liv for at opnå deres mål.

Ifølge anklagemyndigheden rådede gruppen over et våbenarsenal til en værdi af omkring 3,7 millioner kroner. Konkrete forberedelser som rekruttering af militært mandskab skulle også have fundet sted.

De anklagede delte en dyb modvilje mod de eksisterende statslige institutioner og det frie demokrati. Ifølge anklagemyndigheden var gruppens ideologi "et konglomerat af konspirationsteorier".

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger.

Ud over Reuss var den tidligere soldat Rüdiger von Pescatore med til at lede netværket. Han havde ansvaret for den militære fløj i netværket. Han er også stillet for retten i Frankfurt.

Reuss tilhører en adelsfamilie, hvis titler ikke har nogen formel betydning. Det tyske monarki blev afskaffet for mere end 100 år siden.

Retssagen finder sted under store sikkerhedsforanstaltninger, hvor der blandt andet er opført en hal i letvægtsmetal på 1300 kvadratmeter. Der vil dagligt være op mod 45 politibetjente til stede i retsbygningen.

De anklagede står til at få fængselsstraffe på op til ti år, hvis de kendes skyldige i alle anklagepunkter. Nogle af de tiltalte vil muligvis kunne idømmes straffe på 15 års fængsel.

Anklageskriftet er på 617 sider. Der er fem dommere og to suppleant-dommere. Der vil være 25 forsvarsadvokater til stede i retslokalet. Der vil blive indkaldt omkring 260 vidner i retssagen, der ventes at fortsætte til februar næste år med 48 dage i retten.

/ritzau/dpa

  • Germany Far Right
    Arkivfoto af prins Heinrich XIII fra den royale Reuss-slægt, som sammen med otte andre står anklaget for at være tilknyttet den yderliggående "Reichsbürger-bevægelse". I Frankfurt indledes retssagen mod den 72-årig aristokrat og hans gruppe. Foto: Boris Roessler/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

Tævede løs med glasflasker og spark i hovedet: Nu er teenagere dømt

Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Indland

Brand udbrudt i Novo Nordisk i Bagsværd

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej