NYKØBING: Der er stærke traditioner for efterårsferie på Middelaldercentret og i middelalderbyen Sundkøbing, og alle de velkendte indslag kan man selvfølgelig også opleve i år: bliderne afskydes hver dag, ligesom de spektakulære ridderturneringer, og kanonerne får lov at tordne så det er en lyst at høre på. I værkstederne arbejder de dygtige håndværkere, og som altid kan man forsøge sig med bueskydning og middelalderlege for store og små, eller man kan kaste sig ud i en spændende skattejagt.
Åbningstider er mandag 16. oktober til fredag 20. oktober fra klokken 10 til 16. Onsdag 18. oktober har centeret længe åbent med ridderturnering i fakkelskær, ildkuglekast i bliden og fyrværkeri og selvfølgelig mulighed for at opleve Sundkøbing i tusmørket.
Vores tip-gange-25-oldeforældre spillede det
- I efterårsferien er det muligt at få et førstehåndsindtryk af en elsket folkesports hæderkronede rødder. I dag trækker fodbold hundredetusindvis af tilskuere. når landsholdene tørner sammen på grønsværen, og ind imellem kan det som bekendt gå temmelig voldsomt til. Men nu har Middelaldercentret sat sig for at genoplive spillet i sin oprindelige, storslåede middelalderlige form… der får moderne fodbold til at virke pjevset, forsagt og næsten lidt kedeligt, afslører museumsinspektør Kåre Johannessen.
Fodbold har nemlig været kendt gennem mange hundrede år, og har udviklet sig voldsomt gennem tiden. De regler, der spilles efter i dag, er langt mere omfattende end de oprindelige, og selv om små og større skader stadig forekommer på banen i dag, så hører det dog til sjældenhederne med egentlige dødsfald. Det gjorde det ikke for 6-700 år siden. I 1320 udstedte Londons borgmester op til flere (fuldkomment virkningsløse) forbud mod spillet, der medførte alt for mange dødsfald.
Reglerne var få og nemme at huske. Antallet af spillere var helt frit, fra ganske få til flere hundrede, og der var ikke nødvendigvis lige mange spillere på hvert hold. Nogen egentlig bane var der ikke tale om, og bolden kunne i visse variationer sparkes, men også kastes eller bæres med hænderne. Af og til spillede man ikke med en bold, men med en stor træklods.