Annonce
Ugeavisen Lolland

BOLDKLUBBER SKAL UD AF OSTEKLOKKEN

På Errindlev Stadion er der masser af liv om aftenen. Og så skal der være lys. Men det behøver der ikke at være alle steder. Foto: Daniel Brøns
Boldklubberne på Lolland har i mange år levet med hver deres baner – uden diskussion om, hvordan banerne bedst muligt vedligeholdes og koordineres. Det er en af årsagerne til, at der pludselig opstår forvirring, når Lolland Kommune mangler penge til vedligehold og lysanlæg. En fælles banegruppe kan måske være en del af løsningen?

LOLLAND: Boldklubben i Rødby mangler 700.000 kroner til et nyt lysanlæg. I Horslunde mangler de 200.000 kroner. Et enkelt sted er en lysmast ligefrem væltet. Udfordringerne er mange i den rapport om lysanlæggene på Lolland, som kommunen for få uger siden har sendt ud til boldklubberne – samtidig med et ønske om besparelser: Klubberne skal i fremtiden selv vedligeholde mere i deres anlæg, da kommunen ikke har råd.

Sådan en melding satte i første omgang sindene i kog. Fra Horslunde Boldklub lød det, at 200.000 kroner til lysanlæg vil koste boldklubben livet. Og fra mange lød det, at medlemmerne næppe vil ud og luge på banerne – og kridte dem op, som det er forslået.

Men samtidig har hele affæren medført, at der nu er sat gang i en koordinerings-proces, som måske burde være kommet for længe siden.

Annonce

Det fortæller Allan Carlsen, der er medlem af Fodboldudvalget i Errindlev Gymnastik & Idrætsforening.

- Det blev pludselig meget tydeligt, at vi må samarbejde bedre om banerne på Lolland, så i begyndelsen af marts indkaldte jeg alle 15 klubber til et møde for at få drøftet muligheden for at danne en banegruppe, der kan sikre et bedre samarbejde mellem de foreninger, der er aktive inden for fodboldsporten, fortæller han.

Desværre kunne kun fem klubber deltage i mødet, men Allan Carlsen ser alligevel mødet som en begyndelse på en proces, der kan sikre, at man har en dialog om hvordan ressourcerne bruges bedst muligt.

- Jeg ville prøve at sikre, at der sker en lighedsprincip mellem foreningerne, som vi ikke har haft tidligere. Alle baner bliver jo desuden ikke belastet lige meget, og derfor er det også naturligt, at nogle får mere service fra Park og Vej end andre. Servicereglerne skal blot være de samme – uanset hvor i Lolland kommune et stadion ligger. Bruges banerne hver eneste aften, er det også naturligt, at der er brug for bedre vedligehold af lysanlægget end på de baner, hvor man næsten ikke er aktivitet, siger han.

Lysanlæg skudt til hjørne

På mødet mellem de fem klubber var der umiddelbart enighed om, at man skal glemme de 3,3 millioner, som en rapport har fastslået skal bruges på lysanlæg for at gøre dem tidssvarende.

- Det er skudt langt, langt over målet, så nu skal det undersøges forfra af nogle mere uvildige konsulenter, siger Allan Carlsen, der ikke er bekymret for, at der fremover vil være de lysanlæg, som giver mening.

- Det er jo en naturlig udvikling, at lysanlæg nedtages, hvis de ikke bruges, som man ser det i Brandstrup, hvor IK 85-foreningen er ved at blive nedlagt. Til gengæld vil man naturligvis skulle holde fast i anlæggene de steder, hvor der er liv på banerne, siger Allan Carlsen, der forestiller sig, at en banegruppe vil have en repræsentant fra hver klub – og samlet koordinerer med kommunen.

- Så kan vi sammen ed kommunen sætte en servicestandard – og samlet lære, hvordan vi skal håndtere de opgaver, som nu bliver lagt ud i klubberne, siger han.

- Dialog kan betale sig. Det er lysanlæggene et godt bevis på, siger han og peger på, at kommunen nu har taget det først udmeldte spareforslag af bordet.

- Forslaget var baseret på nogle unødvendige mindstekrav. I stedet lytter man nu til, hvad klubberne har behov, siger han og tilføjer, at DBU på Lolland-Falster igennem kommunegruppen i længere tid har haft et ønske om oprettelse om en banegruppe for Lolland kommune igennem længere tid.

Annonce

Slagsmål venter

Allan Carlsen erkender dog, at samarbejdet ikke nødvendigvis bliver nemt, fordi klubberne har forskellige interesser.

- Jeg tænker, at vi nok kan blive enige om, at forskellige belastning medfører forskellig service. Men det bliver måske sværere, hvis banerne også skal koordinere, hvem der eksempelvis må bruge den nye kunstbane i Maribo Boldklub, siger han og tilføjer:

- Vi ved jo, at Lolland Kommune vil støtte Maribo Boldklub med deres kunststofgræsplæne, og dermed modtager banen samtidig en høj grad af service. Det er fair nok, men så vil det jp være mærkeligt, hvis Maribo Boldklub sætter sig på alle de bedste træningstider, siger han.

Samme overvejelser lyder fra andre klubber.

Qerim Gashi, der er formand for Rødby Boldklub siger:

- Vi må deles om de anlæg, som der findes – det gælder også her i Rødby, hvor vi naturligt ville skulle give plads til det, hvis boldklubben i IK85 i Brandstrup nedlægger deres baner – og måske på et tidspunkt får brug for et sted at træne. På samme måde må de tilpasse sig i Nakskov og Maribo, hvis vi får brug for gode træningstider på kunstgræsbanerne, siger formanden, der dog advarer mod at nedlægge banerne i de mindre byer uden at tænke sig godt om.

- Selv om der kun er få unge i et område, så er det vigtigt, at der er steder, hvor man kan gå hen og dyrke sport. Ellers sidder mange måske bare derhjemme og spiller PlayStation. Man kan ikke forvente, at forældrene i et område med mange ressourcesvage borgere bare kører dem rundt.

Selv om der kun er få unge i et område, så er det vigtigt, at der er steder, hvor man kan gå hen og dyrke sport. Ellers sidder mange måske bare derhjemme og spiller PlayStation. Man kan ikke forvente, at forældrene i et område med mange ressourcesvage borgere bare kører dem rundt.

Qerim Gashi
Annonce

Alle må bidrage

Formanden i Lolland Kommunes udvalg for Kultur og Fritid Martin Boesen er enig. Han arbejder til daglig som klubrådgiver i DBU – og mener, at man på Lolland ville kunne læne sig op ad erfaringerne fra Guldborgsund, hvor banegrupper har eksisteret længe i samarbejde med kommunerne.

- Man burde for længe siden have etableret sådan en enhed, for nu står vi i en situation, hvor man pludselig opdager, at lysanlæggene er nedslidte i klubberne, og hvor det er vanskeligt meget hurtigt at finde en gennemtænkt vedligeholdelsesplan for de mange baner i kommunen. Men jeg er overbevist om, at vi nok skal finde en løsning, der giver mening for klubberne samlet set, fastslår han – ligesom han gerne vil afdramatisere de store kommende udgifter til lysanlæggene.

- Det er nogle dyre anlæg, som det koster 200.000 kroner om året at vedligeholde. Det ville være fint, hvis vi kunne finde en vej til at reparere de mest slidte anlæg. Nu undersøger vi det igen, og så lægger vi en plan, siger han.

I skrivende stund er der ikke aftalt nye møder i banegruppe-initiativet, men Allan Carlsen regner med, at det kommer:

- Deltagerne kunne godt se en mening med det, så jeg tænker, at det her er i sin spæde start. Og så arbejder vi videre, siger han.


Annonce
Lolland

Whitsun-børn: Dejligt med et sted, hvor man kan få en pause

Annonce
Annonce
Lolland

Whitsun-børn: Dejligt med et sted, hvor man kan få en pause

Royal Run

Få overblikket her: Sådan påvirker Royal Run trafikken

Royal Run

Kæmpe fest-dag: Det kan du opleve til Royal Run

Strandhåndbold

Lollik vinder EM-bronze med Danmark i strandsandet

Whitsun

Masser af sol og kø ved indgangen: Nu åbner Whitsun

Sport

Se højdepunkterne fra Oliver Mengs Royal Arena-kamp

Udland

Vandet i Venedigs store kanal er blevet lysegrønt

Guldborgsund

Måtte flytte løb på grund af Royal Run

Royal Run

DMI med godt nyt om Royal Run-vejret - og resten af pinsen

Sport

Bayern München er tysk mester igen

Whitsun

Han forstår det ikke: Hvorfor er der ikke flere, der bosætter sig hernede?

112

Anholdt i Rødbyhavn: To mænd fængslet for bortførelse af pige

Indland

I dag er elprisen negativ - og det er godt for dig

Politik

Justitsminister: Tempoet skal ned

Lolland

Unge drenge har succes med basketballklub

Sport

Modstanderen er fundet: Her er holdet, NFH skal besejre for at vinde bronze

Annonce
112

Politiet afblæser redningsaktion: - Der er ikke tegn på det

Lokal nyt

- En stram aftale

Sport

Harder tager engelsk guld i afskedskamp for Chelsea

Pinsecup

Se videoer og billeder: Optog og slagsange, da pinsecuppen blev sparket i gang

112

Gnister fra skinneslibning satte brandfolk i arbejde

lolland

Opdagelsesrejsende i liv og bevægelse

Ugeavisen Guldborgsund

Søg tilskud til dit friluftsprojekt

Lolland

Tester for PFAS i Nakskov Fjord

Borgmester før Royal Run:

- Jeg synes overhovedet ikke, det er sjovt at løbe, men ...

Royal Run

DBU-chef klippede snoren - og så løb børnene

112

Vanvidsbilist i Stubbekøbing: 130 km/t!

112

10-årig pige bortført - politiet anholder to i Rødbyhavn

Royal Run

Vi har gjort arbejdet for dig: Se DIN Royal Run-rute her

Royal Run

Små violer gav den gas til deres eget Royal Run

Indland

Unges dårlige søvnvaner hænger sammen med forældres uddannelse

Royal Run

Børn fra julemærkehjem løber Royal Run med Mary

Lolland

Har solgt Brugsen i Holeby: Her er de nye ejere

Indland

Recepter på populært slankemiddel stiger igen i april

Guldborgsund

Kæmpe rykind: 176 hold på vej til Pinsecup i Nykøbing

112

Tre fartkontroller resulterede i 11 bøder

Annonce
Annonce
Lolland

Vasker hænder i toiletsag

Ugeavisen Guldborgsund

Alle har noget at byde på

Guldborgsund

August skulle have løbet Royal Run på sin fødselsdag, men så ramte uheldet

Lolland

Stak af fra politiet - blev fundet - og stak så af igen

lolland

Seks lokale kirker som er et besøg værd

Guldborgsund

Det begynder så småt at ligne en bro

112

Dræbt af tog: Men hvem var hun?

Øretæver i luften

Hovednavn i aften: - Alt har ledt til det her

Vejret

Dansende pinsesol byder op til gåtur i skoven

Sport

Lokal målmand vender hjem til Nykøbing FC

Lokal nyt

- Løb på fortovet, pas på hinanden og hav det sjovt

Lolland

Ø-færge frigivet efter grundstødning: Sejlads genoptages

Royal Run

Store Royal Run-dag - i børnehøjde

Guldborgsund

- At vende det døve øre til er ikke en mulighed