Annonce
Ugeavisen Lolland

De store skove bliver rejst igen

I en del af de skovede områder plantes lærketræer, der vokser sig store på 60 år - og har en utrolig god trækvalitet, fortæller Michael Skjødt. Foto: Daniel Brøns

Går man en tur i skoven for tiden - eksempelvis i Merritskovene, Havløkkerne og Indtægten, som tilhører Knuthenborg Gods, så vil man opdage, at mange træer er fældet. Men det er helt efter planen. Sagen er simpelthen, at udsædvanligt mange træer har nået den fældningsmodne alder, men nye kommer siden til, fortæller Michael Skjødt, der er skytte i skoven.

MARIBO/BANDHOLM Mange, som færdes i skovene denne sommer synes måske, at der ser temmelig bart ud. Men det er en helt naturlig del af skovdriften, fortæller Michael Skjødt, der er skytte med ansvar for Merritskoven ved Bandholm

- Lige for tiden har mange af vores bøgeskove nået en alder, hvor de er modne for fældning, så det er helt normalt, at vi går i gang med at fælde, siger han og fortæller, mange af skovene er produktionsskove, der også har til formål at producere træ, så der hele tiden plantes, plejes, fældes og tyndes ud.

Alligevel kan mange have svært ved at forstå driften, og derfor modtager Knuthenborg med mellemrum mails fra folk, der ikke forstår, at de flotte bøgetræer skal fældes.

- De fleste af de bøge, som vi har fældet i år, er plantet i 1903 - og er derved 118 år, som er en passende alder for at fælde.

Han fortæller, at forskellige træer har forskellig driftstid.

- I den korte ende er der nål, rødgran og til lærk, der kan fældes efter 40 til 70 år, mens egetræer godt kan blive mellem 120 og 200 år, inden de fældes.

Lerjord udfordring

For bøg er der en særlig udfordring på lerjord, fordi træerne efter en alder på omkring de 100-120 år begynder at udvikle "rødkerne".

- Rødkerne betyder at træet bliver mørkt inden i, og er et alderdomstegn, og det bliver kun mere og mere dårlige og endnu senere vælte, siger han og oplyser, at prisen falder 30 - 40 procent, når træet får rødkerne, derfor vælger man som skovejer typisk at fælde dem, lige før de får rødkerne. Så er de i høj kvalitet og kan bruges til møbler, hvilket også er tilfældet for de fleste solgte bøgetræer fra Knuthenborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælder meget nu

At der de sidste ti år er fældet rigtigt meget bøg på Knuthenborg skydes, at store dele af godsets bøgeskove er plantet fra 1870 og til 1910 og derfor er hugstmodne nu.

Men der kommer også nye bøge i stedet.

- Der er en del selvforyngelse i de bøgekultur som vi har skovet i år, og den bygger vi videre på, ved kun at indplante træer i de områder hvor der ikke er selvforyngelse, siger han og oplyser, at der dog også plantes andre træsorter for at skabe variation i skovene og driften.

Han forstår godt, at nogle skovgæster kan have svært ved at forstå, at der sker så stor forandring på så få år.

- Det er jo meget synligt, når vi fælder og store områder virker helt øde, mens det ikke ses så meget, når vi planter. Dette forår planter vi store arealer, faktisk hele 93.000 træer fordelt på arterne, Eg, bøg, sort valnød, el, birk, lærk, duglas, grandis og rødgran - plus et hav af forskellige træer inden for murene, siger han og oplyser, at det er godt for CO2-regnskabet, at der er mange skove i Danmark.

- Vi oplagrer jo en masse CO2 mens træerne vokser, så det er godt, at skovdriften fungerer - og så kan skovgæsterne glæde sig over, at der er en varieret skov. Det er også godt for dyrene, der både har behov for lys og læ. Faktisk er der flere dyr, som har behov for at varme sig ude i det åbne, når det har været koldt og vådt nogle dage, og der er også gode muligheder for at søge føde i lysningerne også, siger han og oplyser, at der planlægges læ-beplantning i de nye områder, så dyerne har et sted at krybe i ly for vejr og vind.

  • I en del af de skovede områder plantes lærketræer, der vokser sig store på 60 år - og har en utrolig god trækvalitet, fortæller Michael Skjødt. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Ugeavisen Lolland

Besøg ”byens mest børnevenlige museum”

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed