Annonce
Lolland

Forskningsprojekt gav stort boost til helbredet

Ejner Kousgaard (tv) bliver i dag holdt til ilden af Jørgen Madsen. Men det var SDU-projektet, som satte det hele i gang. Foto: Daniel Brøns
Da 81-årige Ejner Kousgaard i marts 2022 besluttede sig for at deltage i et forskningsprojekt på Sundhedscentret i Maribo for folk, havde han ikke ventet, at projektet både kunne sænke hans "body age" og forbedre hans lunger betydeligt. Og i dag holder han fast i træningen.

MARIBO/SØLLESTED: Den 81-årige pensionerede skolelærer virker egentlig i ret god form denne sene eftermiddag, da Ugeavisen møder ham – og hans træner og ven Jørgen Madsen i Højrebyhallen i Søllested, hvor de som minimum mødes hver mandag til træning. En aftale som Ejner Kousgaard var meget bevidst om at få etableret straks efter han havde afsluttet et af hans livs måske vigtigste træningsforløb på Sundhedscentret i Maribo.

Træningsforløbet var fastlagt af fysioterapeuter og forskere fra SDU, der havde sat sig for at undersøge, om man med intens fokus på patientens samlede situation kunne skabe bedre resultater end når man – som normalt – fokuserer på én sygdom ad gangen.

Dengang – i marts – led Ejner Kousgaard af både KOL og gigt – samt måske også lidt af et "ikke alt for godt kredsløb" – og et humør, der godt kunne være bedre, hvis fysikken ikke var så dårlig. Og det var altså nok til, at han blev inviteret ind i forskningsprojektet, der som minimum krævede, at man havde mindst to lidelser.

Annonce

Og det viste sig hurtigt, at forløbet handlede om langt mere end fysisk træning af musklerne. Især vejrtrækningsøvelser har været meget vigtige. Og for at holde fast i den positive udvikling har emner som ”Selvmotivering”, ”Mindfulness”, ”Coping” og ”Målstyring” været en del af undervisningen, der blev afholdt på Sundhedscentret i Maribo. Her mødte Ejner Kousgaard ind to gange om ugen i tre måneder. Andre kan stadig melde sig, og det vil Ejner Kousgaard bestemt anbefale at gøre.

- Det er noget helt, helt andet end at være hos lægen, der jo grundlæggende ikke gør noget, der virkelig ændrer på din situation. I projektet tager de sig tid til at finde ud af, hvad der fungerer for netop dig – og de har en plan for, hvordan de kan rådgive dig til at få det bedre både mentalt og fysisk, siger Ejner Kousgaard, der syntes, at det var fantastisk at opleve, at han ikke var alene, fordi der på holdet også var andre, som havde lignende udfordringer med helbredet.

- Det var godt at have nogle at snakke med og mærke, at mange andre har det på samme måde. Men jeg kunne godt undre mig over, at vi ikke var flere, siger han og fortæller, at der var mellem én og tre andre deltagere på mødedagene, hvor der bestemt var kapacitet til flere.

- At så få mødte frem skyldes jo nok, at ikke alle kunne motivere sig selv. Måske har nogle af dem givet op, sukker Ejner Kousgaard, der dog selv fik det så meget bedre, at han blev til det sidste – og afsluttede forløbet med en samtale om, hvordan han kunne fortsætte den positive udvikling i et motionscenter.

Og det råd har han fulgt. For selv om forløbet ikke ligefrem har givet ham hans ungdoms form tilbage, så har han fået det bedre.

- Jeg kan mærke, at jeg generelt føler mig bedre tilpas, og så kan de faktisk måle, at min lungefunktion er 15 procent bedre end tidligere. Og så er min ”Body Age” – altså kroppens form-alder blevet beregnet til 66 år, og det er vel fint nok, når man er 81 år gammel, siger pensionisten, der ikke lægger skjul på, at der skal være nogen, der holder ham ”til ilden” for at han kommer ud og får trænet.

Mere ilt til musklerne

Og træning af kredsløbet er helt utroligt vigtigt at holde i hans alder, fortæller hans gamle ven og træner Jørgen Madsen, der løbende tilpasser programmet for Ejner Kousgaard. Han er nogenlunde jævnaldrende og træner mindst tre gange om ugen i motionscentret i hallen.

- Ilten optages jo i musklerne, så har man ikke så meget muskelmasse, så skal hjertet arbejde hårdere. Derfor er det så afgørende for kredsløbet, at man får trænet mest muligt, siger Jørgen Madsen, der i øvrigt er tidligere formand for gymnastikforeningen i byen – og også gerne hjælper andre til samme form for træning.

- Vi har faktisk en masse tilbud – også hold, som jeg ikke står for. Blandt andet har vi noget rygtræning i fitness-lokalerne, fortæller han.

Annonce

Fællesskab afgørende

For Ejner Kousgaard er det helt afgørende, at der hele tiden har været et fællesskab omkring træningen.

- Hvis der ikke sidder nogen og venter på dig, så er det jo så meget nemmere bare at sige, at man har en dårlig dag og bare kan tage af sted i morgen. Men den går jo ikke, når jeg har aftalt med Jørgen, at jeg skal komme, siger pensionisten, der dog erkender, at han ikke altid overholder det med at komme tre dage i ugen, som er anbefalingen.

- Men det skal altså være en sjælden undtagelse, siger pensionisten, der dog også får lidt motion derhjemme, idet han bor på landet og passer både hus og have stadigvæk.

- Det er helt sikkert også med til at holde mig i gang, siger han.

Projektet hedder ”Mobilize” og organiseres af Syddansk Universitetscenter SDU, som senere vil udgive deres forskningsresultater samlet. Er du interesseret i at høre mere eller være med, så kan du kontakte projektet på telefon 93 57 70 87 eller e-mail på mobilize@regionsjaelland.dk. Man kan også kontakte fysioterapeut Jan Arnholtz Overgaard, der står for træningen i Lolland Kommune på telefon: 61121191.

Annonce
112

GULDBORGBROEN PÅSEJLET

Annonce
Annonce
112

GULDBORGBROEN PÅSEJLET

112

SIGTET FOR STORT NARKOTIKASALG

Lolland

DIREKTØR EFTER DATALÆK: DER KOMMER INGEN ÆNDRINGER

112

HURTIG REAKTION FORHINDREDE BRAND I AT SPREDE SIG

112

26 TAGET I FARTKONTROLLER: SÅ MANGE FIK KLIP

Indland

VIL REDDE OFFENTLIG TRANSPORT MED LAVERE BILLETPRISER

Guldborgsund

DRASTISK UDVIKLING: - DET ER STUKKET AF

Knuthenborg

VISER INGEN TEGN PÅ TRAUMER

Sport

LOKAL BOKSER MØDER TYSON FURY-MODSTANDER PÅ "DØLLE"

112

STORT FALD: SÅ FÅ INDBRUD BLEV ANMELDT I 2022

Erhverv

LOKAL IT-VIRKSOMHED OPKØBT

Vejret

WEEKENDEN BYDER PÅ BÅDE SOL, SLUD OG TØSNE

Indland

OPRÅB FRA REGIONER: RISIKO FOR DÅRLIGERE SUNDHED FREMOVER

Skal Horslunde Boldklub lukke?

PARK & VEJ: - NU SPOLER VI TIDEN BAGLÆNS

Datalæk

RASENDE BRIAN: - DET ER NOGET SVINERI

Bolig og livsstil

BOLIGMARKED: DER ER KOMMET FLERE TIL SALG-SKILTE PÅ ET ÅR

Annonce
Guldborgsund

- VI MENER, VI KAN VARETAGE BORGERNES BEKYMRINGER

Datalæk

AFGØRELSEN FALDET I SAG OM LÆKAGE-BRØLER

Guldborgsund

- VI VIL BEVARE SÅ MEGET AF BYGNINGERNE SOM MULIGT

Børnehavesagen

KUN FÅ SVAR I REDEGØRELSE

Guldborgsund

NU TAGES FØRSTE SPADESTIK TIL 45 NYE BOLIGER

Lolland

Skole med højt til loftet

Ugeavisen Guldborgsund

BESØG AF AMRIKANSKE TOPMUSIKERE

112

BIL BRØD I BRAND UNDER KØRSEL

Lolland

VIL FORSKE PÅ AFLIVET LØVE

Guldborgsund

NYT OM LOKAL ALDI-GRUND

Knuthenborg

AFLIVET LØVE: HER BLEV DET AFSLØRET

Lolland

KOMMUNE DESTRUERER KUNSTVÆRK

Lolland

LÆKAGE-SAG STADIG IKKE OPKLARET

Knuthenborg

SÅDAN KOM LØVEN TIL KNUTHENBORG

Trafik

KØRETØJ BLOKEREDE SPOR

Knuthenborg

VIDEO: DERFOR MÅTTE LØVEN AFLIVES

Lolland

14 MÅNEDER GAMMEL SAG: MICHAEL MÅ VENTE TIL RETTEN HAR TID

Varmecheck

OP MOD 10.600 HUSSTANDE FIK FEJLAGTIGT UDBETALT VARMECHECK

Knuthenborg

KNUTHENBORG AFLIVER UKRAINSK LØVE

Femern

OPFØRT I STRID MED LOKALPLAN - NU SKAL 20 VIRKSOMHEDER FLYTTE

Annonce
Annonce
Politik

BYRÅDSMEDLEM OM URO I NYE BORGERLIGE: - DET ER EN OMBRYDNINGSTID

Ugeavisen Guldborgsund

SUNDFLÆKKERNE KLAR TIL FINALE

Guldborgsund

- DET SENDER I HVERT FALD ET SIGNAL OM LOKAL OPBAKNING

Indland

OTTE PARTIER PRESSER REGERINGEN: UDSKYD AFSKAFFELSEN AF STORE BEDEDAG

Ugeavisen Lolland

Overfiskning sendte ”Viking” til Rødbyhavn

112

TRUEDE MED AT RIVE HOVEDET AF 64-ÅRIG

112

KØRTE 152 KM/T I 90-ZONE

Guldborgsund

LOKALE RIDEKLUBBER HAR DET SVÆRT

Vejr

DEN VÅDESTE JANUAR I MANGE ÅR: SÅ MEGET REGN FALDT DER HOS OS

Lolland

ROST RESTAURANT LUKKER

Guldborgsund

- FOLK STOPPEDE MIG I FØTEX OG SAGDE TAK

Lolland

INTERNATIONAL HÆDER TIL LOKAL SUCCES

112

DOM I SAG OM OPHOLDSSTED: DET MENER ANKLAGEREN

Lolland

TILSYN GRAVER SIG NED I LÆKAGE-SAG