Annonce
Lolland

Forskningsprojekt gav stort boost til helbredet

Ejner Kousgaard (tv) bliver i dag holdt til ilden af Jørgen Madsen. Men det var SDU-projektet, som satte det hele i gang. Foto: Daniel Brøns
Da 81-årige Ejner Kousgaard i marts 2022 besluttede sig for at deltage i et forskningsprojekt på Sundhedscentret i Maribo for folk, havde han ikke ventet, at projektet både kunne sænke hans "body age" og forbedre hans lunger betydeligt. Og i dag holder han fast i træningen.

MARIBO/SØLLESTED: Den 81-årige pensionerede skolelærer virker egentlig i ret god form denne sene eftermiddag, da Ugeavisen møder ham – og hans træner og ven Jørgen Madsen i Højrebyhallen i Søllested, hvor de som minimum mødes hver mandag til træning. En aftale som Ejner Kousgaard var meget bevidst om at få etableret straks efter han havde afsluttet et af hans livs måske vigtigste træningsforløb på Sundhedscentret i Maribo.

Træningsforløbet var fastlagt af fysioterapeuter og forskere fra SDU, der havde sat sig for at undersøge, om man med intens fokus på patientens samlede situation kunne skabe bedre resultater end når man – som normalt – fokuserer på én sygdom ad gangen.

Dengang – i marts – led Ejner Kousgaard af både KOL og gigt – samt måske også lidt af et "ikke alt for godt kredsløb" – og et humør, der godt kunne være bedre, hvis fysikken ikke var så dårlig. Og det var altså nok til, at han blev inviteret ind i forskningsprojektet, der som minimum krævede, at man havde mindst to lidelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det viste sig hurtigt, at forløbet handlede om langt mere end fysisk træning af musklerne. Især vejrtrækningsøvelser har været meget vigtige. Og for at holde fast i den positive udvikling har emner som ”Selvmotivering”, ”Mindfulness”, ”Coping” og ”Målstyring” været en del af undervisningen, der blev afholdt på Sundhedscentret i Maribo. Her mødte Ejner Kousgaard ind to gange om ugen i tre måneder. Andre kan stadig melde sig, og det vil Ejner Kousgaard bestemt anbefale at gøre.

- Det er noget helt, helt andet end at være hos lægen, der jo grundlæggende ikke gør noget, der virkelig ændrer på din situation. I projektet tager de sig tid til at finde ud af, hvad der fungerer for netop dig – og de har en plan for, hvordan de kan rådgive dig til at få det bedre både mentalt og fysisk, siger Ejner Kousgaard, der syntes, at det var fantastisk at opleve, at han ikke var alene, fordi der på holdet også var andre, som havde lignende udfordringer med helbredet.

- Det var godt at have nogle at snakke med og mærke, at mange andre har det på samme måde. Men jeg kunne godt undre mig over, at vi ikke var flere, siger han og fortæller, at der var mellem én og tre andre deltagere på mødedagene, hvor der bestemt var kapacitet til flere.

- At så få mødte frem skyldes jo nok, at ikke alle kunne motivere sig selv. Måske har nogle af dem givet op, sukker Ejner Kousgaard, der dog selv fik det så meget bedre, at han blev til det sidste – og afsluttede forløbet med en samtale om, hvordan han kunne fortsætte den positive udvikling i et motionscenter.

Og det råd har han fulgt. For selv om forløbet ikke ligefrem har givet ham hans ungdoms form tilbage, så har han fået det bedre.

- Jeg kan mærke, at jeg generelt føler mig bedre tilpas, og så kan de faktisk måle, at min lungefunktion er 15 procent bedre end tidligere. Og så er min ”Body Age” – altså kroppens form-alder blevet beregnet til 66 år, og det er vel fint nok, når man er 81 år gammel, siger pensionisten, der ikke lægger skjul på, at der skal være nogen, der holder ham ”til ilden” for at han kommer ud og får trænet.

Mere ilt til musklerne

Og træning af kredsløbet er helt utroligt vigtigt at holde i hans alder, fortæller hans gamle ven og træner Jørgen Madsen, der løbende tilpasser programmet for Ejner Kousgaard. Han er nogenlunde jævnaldrende og træner mindst tre gange om ugen i motionscentret i hallen.

- Ilten optages jo i musklerne, så har man ikke så meget muskelmasse, så skal hjertet arbejde hårdere. Derfor er det så afgørende for kredsløbet, at man får trænet mest muligt, siger Jørgen Madsen, der i øvrigt er tidligere formand for gymnastikforeningen i byen – og også gerne hjælper andre til samme form for træning.

- Vi har faktisk en masse tilbud – også hold, som jeg ikke står for. Blandt andet har vi noget rygtræning i fitness-lokalerne, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fællesskab afgørende

For Ejner Kousgaard er det helt afgørende, at der hele tiden har været et fællesskab omkring træningen.

- Hvis der ikke sidder nogen og venter på dig, så er det jo så meget nemmere bare at sige, at man har en dårlig dag og bare kan tage af sted i morgen. Men den går jo ikke, når jeg har aftalt med Jørgen, at jeg skal komme, siger pensionisten, der dog erkender, at han ikke altid overholder det med at komme tre dage i ugen, som er anbefalingen.

- Men det skal altså være en sjælden undtagelse, siger pensionisten, der dog også får lidt motion derhjemme, idet han bor på landet og passer både hus og have stadigvæk.

- Det er helt sikkert også med til at holde mig i gang, siger han.

Projektet hedder ”Mobilize” og organiseres af Syddansk Universitetscenter SDU, som senere vil udgive deres forskningsresultater samlet. Er du interesseret i at høre mere eller være med, så kan du kontakte projektet på telefon 93 57 70 87 eller e-mail på mobilize@regionsjaelland.dk. Man kan også kontakte fysioterapeut Jan Arnholtz Overgaard, der står for træningen i Lolland Kommune på telefon: 61121191.

  • Ejner Kousgaard (tv) bliver i dag holdt til ilden af Jørgen Madsen. Men det var SDU-projektet, som satte det hele i gang. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Vejret

I dag rammer sneen igen Sydhavsøerne: Veje kan være sneglatte

Annonce
Annonce
Vejret

Snevejret bliver ved: Sådan står det til med snerydningen

Gedser

Cola-tyv på spil: Kunne næsten ikke stjæle for mindre

Vejret

I dag rammer sneen igen Sydhavsøerne: Veje kan være sneglatte

Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Lokal nyt

Direktør løfter sløret for zoo-fremtid

Guldborgsund

Kanyler, bilbatteri og byggeaffald lå gemt ved lokal strand

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Lolland

Nu har folket talt: Et af Danmarks bedste bagerier ligger på Lolland

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Nykøbing

Advarede efter voldsomt snefald: Vejene var spejlglatte

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Annonce
112

Kvinde stoppet med amfetamin og joints i bilen

Erhverv

Business Lolland-Falster stifter investeringsselskab

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Vejret

- Vi forventer, at det tager til

Nykøbing

Lækkersulten tyv: 40 minutter senere bankede de på hans dør

Nakskov

Kan det ikke sælges, ender det med den dyreste løsning

Indland

Dyrenes Beskyttelse: Derfor skal du droppe foderbrættet

Samfund

Efter trist rekordår: - Der er et enormt behov

Indland

Medie: Tusindkronesedlen kan blive fortid i Danmark

Guldborgsund

Fire turistaftaler er i hus og han er i dialog med flere

Lolland

Enlig mor til fem: Håber inderligt at jeg får hjælp igen i år

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Guldborgsund

Biografkæde vil lokke flere i biografen med ny ordning

Guldborgsund

Lones ulykkelige gåtur: Ben i gips, knæskal flækket og hælen knust

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

112

Standset ved færgen: Ulovlige piller og forfalsket pas

Lolland

Hundeejer blev vred på politiet: "Schweinhunde!"

Annonce
Annonce
112

Ung mand fra Lolland sigtet: Kørte 70 gange med toget uden billet

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Vejret

Brr... Frost hele dagen: Så koldt vil det føles

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag

Guldborgsund

Fødende kvinder kan blive flyttet fra Nykøbing

112

345 taget i fartkontroller

Guldborgsund

- Det er min: Tyv afsløret mens han talte med politiet

Lokal nyt

Giv din støtte: Lokal bager kan vinde stor pris

Samfund

Stort millionbeløb på vej: Har betydning for Lolland-Falster

Guldborgsund

- Det er et stort boost: Million til Madens Folkemøde

Guldborgsund

Tager drastisk beslutning efter strid med gigant: - Vred, harm og bitter

112

Tog våben med på værtshus

Udland

Våbenhvilen i Gaza er forlænget med to dage