MARIBO: Det bliver med vemod, når Troels Fabienke Jørgensen få dage efter sin 47 års fødselsdag drejer nøglen for Café Smag i enden af Østergade. Men han er ikke i tvivl om, at det er det rigtigt for ham.
- Nu har jeg i snart 30 år arbejdet i en branche, hvor man altid arbejder i weekenden og lægger langt flere timer i stillingen end andre plejer, så på et tidspunkt skal man gøre op med sig selv, om det er det, man vil blive ved med, siger indehaveren, der en del af ugen har to delebørn boende, som han gerne vil have mere tid til.
- Livet har mere end ét hjul at køre på, så børnene glæder jeg mig til at få mere tid til, for siden jeg overtog driften af Smag har jeg vel reelt arbejdet fra klokken 6.30 til 18 hver dag – plus 15-20 timers administrativt arbejde om ugen. Så selv om det er vemodigt, når man kigger på al den ros, jeg har fået på facebook, så må man tage en beslutning om, hvad der er vigtigst, siger han.
Økonomi i orden
Økonomisk stopper han på et tidspunkt, hvor legen er god.
- Selv om man godt kan se, at trafikken i Østergade er aftagende for tiden, så er det absolut ikke nogen dårlig forretning. Jeg har mange gode erhvervskunder også, og de er meget kede af, at jeg stopper, siger restauratøren, der er kendt for at udvikle sine produkter.
Forretningen har især været kendt for at lave byens formentlig bedste smørrebrød og sandwichs, og så har Troels Fabienke selv indført nye tiltag som sunde Bowls, panini, fredags-frokoster, special-is og meget, meget andet, der har været med til at gøre caféen populær.
- For mange af kunderne er ”Smag” jo en institution, som de får svært ved at undvære. Både unge og gamle kommer her fast, og de er alle meget kede af det, siger han og tilføjer, at han da gerne tager en snak, hvis nogen vil prøve at få deres egen forretning.
- Økonomisk kan det sagtens gå, men bankerne kræver typisk, at man selv har opsparing, før de vil være med, siger Troels Fabienke Jørgensen, der er ejer af bygningen og derfor kan lade ”Smag”-skiltene hænge på facaden lidt endnu.
- Men går der for lang tid, bliver varemærket meningsløst. Så tænker jeg, at en eventuel ny lejer af lokalerne skal i gang med at danne sig sit eget varemærke i stedet, siger Troels, der regner med, at det bliver nemt at finde arbejde, når den tid kommer.
- Folk, der gider bestille noget, er jo i høj kurs, og mit netværk er stort, så jeg tror, at der kommer en spændende chance lige pludselig. Men det bliver ikke som selvstændig næste gang. Jeg har brug for at få lidt mere tid til mig selv, og jeg er lettet over at have taget beslutningen, siger han.