Annonce
lolland

I SENEGAL VAR DE MIRAKELMAGERE

Der var travlhed i den spartanske klinik i Senegal, hvor optiker Knud Erik Stegmann sammen med et par andre danske kollegaer tilså en strøm af mennesker med øjenproblemer. Privatfoto
Ægteparret Poul Erik og Vibeke Stegmann har besøgt Senegal med organisationen Syn for Sagen og været med til at udlevere 7-800 par briller til omkring 500 svagtseende senegalesere.

NAKSKOV: - Jeg tror aldrig, at jeg har set så mange elendige øjne over så kort tid, sukker optiker Knud Erik Stegmann, da Ugeavisen lægger vejen forbi hans forretning i Nakskov for at høre om den rejse til Senegal, han og hustruen, Vibeke Stegmann, tidligere i år har været på med foreningen Syn for Sagen.

- Jeg lyver ikke, når jeg siger, at 90 procent af Senegals befolkning har dårlige øjne. De har infektioner i øjnene, og mange børn er ganske enkelt blinde, fortæller optiker Stegmann.

Forklaringen på den vestafrikanske øjenelendighed er blandt andet, at det tørre ørkenstøv, som blæser hen over landet, trænger ind i befolkningens øjne, hvor det nærmest sliber øjnene. Det går ud over hornhinden, som har til opgave at beskytte øjnene, og det medfører et væld af øjensygdomme, som, hvis de ikke behandles i tide, vil medføre blindhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange havde typer af infektioner i øjnene, som jeg kun er stødt på en enkelt gang herhjemme i løbet af mine 40 år som optiker, siger Knud Erik Stegmann.

Genbrug af briller

Det er sjette gang, at Vibeke og Knud Erik Stegmann er på rejse med foreningen Syn for Sagen - rejser, de betaler af egen lomme, og hvor de medbringer i sækkevis af brugte briller, som kommer mennesker i fattige lande til gavn.

Syn for Sagen, som blev stiftet i 2012, står for at indsamle brugte briller i Danmark. Brillerne bliver opmålt og udleveret til mennesker i udviklingslande, efter at de har fået en synstest af en autoriseret optiker.

Senegal er et af de lande, hvor Syn for Sagen i særlig grad har gjort en indsats.

Sidste rejse til det vestafrikanske land var i begyndelsen af i år, og med på rejsen var tre danske optikere plus tre til at dele briller ud. Blandt dem altså Knud Erik Stegmann og Vibeke Stegmann, som har været sekretær i Syn for Sagen siden 2017.

I løbet af tre lange arbejdsdage fik holdet, assisteret af en håndfuld lokale hjælpere, lavet synstest på i omegnen af 500 mennesker i alle aldre og udleveret mellem 700 og 800 par briller.

Vibeke Stegmann fortæller om, hvordan en kvinde, efter at hun havde fået et par briller på næsen, udbrød: "Nu kan jeg se helt over på den anden side af gaden".

- Det er helt fantastisk at opleve, og man kan faktisk godt forstå, at de lokale kalder os for mirakelmagere, siger Vibeke Stegmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nul luksus på rejsen

Det er første gang, at ægteparret er med Syn for Sagen i Senegal.

Da de medbragte genbrugsbriller var fordelt på bedste vis, holdt Syn for Sagen-holdet et par feriedage i nabolandet Gambia. Og der var langt fra tale om et luksusophold.

- I Senegal spiste vi alle fra det samme fad. De lokale brugte fingrene, mens vi gæster fik bestik, som vi kunne bruge, beretter Vibeke Stegmann og fortæller begejstret videre:

- I Gambia undgik vi de områder, hvor turister typisk bor og opholder sig. Det betød eksempelvis, at vi boede på værelser uden eget toilet. Til gengæld fik vi tæt kontakt til mange lokale og oplevede, at døre åbnede sig for os til mennesker og oplevelser, som den almindelige turist i Gambia ikke kommer i nærheden af.

Tidligere har Poul Erik og Vibeke Stegmann været med Syn for Sagen i Zambia, Uganda, Guatemala og to gange i Nepal.

  • Der var travlhed i den spartanske klinik i Senegal, hvor optiker Knud Erik Stegmann sammen med et par andre danske kollegaer tilså en strøm af mennesker med øjenproblemer. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

I chok over Søren Papes død: - Jeg er meget rystet over det

Sport

Bisultanov til tops ved Thor Masters

Politik

Søren Pape er død - følg reaktioner og den seneste udvikling

Indland

Tiårig er fundet i god behold efter over et døgns eftersøgning

Politik

De Konservatives formand Søren Pape er død - 52 år

Lolland

Emil og Joachim er danmarksmestre i verdensmål

Guldborgsund

Husbåde i lokal havn deler vandene: Særligt to kritikpunkter fylder

Vejret

DMI advarer: Risiko for tæt tåge

Vejret

Tæt på rekord

Indland

Politi afslutter helikoptereftersøgning af 10-årig uden resultat

Indland

10-årig fra Sydvestjylland er ikke fundet i løbet af natten

Sport

Team Sydhavsøerne sikrer talentfuld keeper to år mere

Lolland

Ledelseskrise: Fire formænd på et halvt år

Lolland

Nye billetpriser til ø-færger

Indland

Skat har sendt ekstraregninger for 191 millioner kroner

Ugeavisen Lolland

Besøg ”byens mest børnevenlige museum”

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal vin på kortet hos tre nye Michelin-restauranter

Vejret

Weekendens vejr byder på skyer og pæne temperaturer

Indland

Luft siver ud af Andreas Mogensens rumstation

Udland

Over én milliard mennesker er nu svært overvægtige

Lolland

Fra kaffeklub til beredskabsstyrke: Ny serie afdækker lokal eskadrilles særlige opgaver

Lolland

Nu er der kun en ged tilbage

Lolland

Fra Fejø til frontlinjen: René donerer elsket firehjulstrækker til Ukraine