Annonce
Ugeavisen Lolland

JIMMY FALDT I SAGSBEHANDLER-FÆLDE

Jimmy Mollerup ser ikke syg ud. Men hver eneste minut i døgnet gør det så ondt, at han bliver voldsomt udmattet af smerterne. Derfor kan han ikke længere passe et noralt arbejde. Foto: Daniel Brøns
Da Jimmy Mollerup i 2017 blev ramt af en arbejdsulykke, troede han, at han var sikret med ret til sygedagpenge. Det var han også. Lige indtil kommunen i 2022 overtalte ham til at opsige sit arbejde. Kort efter blev han efterladt i en situation uden offentlige ydelser.

HOLEBY: 33-årige Jimmy Mollerup er ikke typen, der ikke gider arbejde. Absolut ikke. I mere end ti år har han arbejdet som pladsmand og kranfører for den lokale Munks Produkthandel, hvorefter han i fritiden har været dybt engageret i at reparere biler, ordne hus og hjælpe sin familie og sine venner.

Men en arbejdsulykke i 2017 ændrede pludselig situationen. Han blev ramt af et jernrør på 250 kilo, hvilket sygehuset må have vurderet ikke betød så meget for ryggen.

- Selv om jeg var blevet ramt af 250 kilo og kørte blødende til sygehuset i Nykøbing og fik syet en flænge på 3x12 centimeter i kravebenet, tænkte ingen på rygskader. Men smerterne efter ulykken blev værre og værre, og til sidst fik jeg omsider en MR-skanning i april 2022, der viste flere diskos-prolapser, der trykkede på nerven i rodkanalen, fortæller specialarbejderen, der i flere år har forsøgt at klare arbejdet på store mængder af smertestillende medicin – afløst af sygemeldinger, når han ikke kunne klare det mere. Ofte på nedsat tid, hvilket har belastet budgettet.

Annonce

Men i marts 2022 beslutter han, at han bliver nødt til at få hjælp i kampen for at fastholde sit job.

- Det går jo ikke, så jeg tager kontakt til en sagsbehandler i kommunen, der godt kan se, at det ikke går længere. Først er jeg nogle måneder i mit nuværende job på nedsat tid, men så synes de, at jeg prøve andre ting. Til sidst sender de mig i en SFO, som jeg skal passe på sygedagpenge. Jeg var skeptisk, fordi det ville kræve, at jeg opsagde mit arbejde, men til sidst lod jeg mig overtale, husker Jimmy Mollerup, der på det tidspunkt ikke vidste, at det var et rigtigt dårligt råd.

- Man er jo fanget i systemet, som man tror vil det bedste for dig. Men jeg syntes, at SFO-planen var mærkelig. For det hele handler jo om, at det gør ondt, når jeg bevæger mig – og jeg skal love for, at man bevæger sig mindst lige så meget i en SFO som i en produkthandel, så jeg kunne højest klare 2-3 timers arbejde om dagen i gennemsnit, siger Jimmy Mollerup, der dog troede, at han var i gode hænder i kommunen.

Kedelig julegave

Lige indtil 21. december, da han pludselig fik den følelse, at han var gået i en fælde.

- Jeg var på vej til arbejde og fik pludselig en besked i min e-boks, hvori der stod, at kommunen mente, at jeg er i stand til at arbejde, og at de derfor – samme dag – ikke ville udbetale mine sygedagpenge. Helt uden varsel – og der var ingen uddybning af årsagen, fortæller specialarbejderen, der husker, at han havde 14 dage til at klage – på et tidspunkt, hvor alle kontorer var lukket.

Jimmy måtte holde jul og nytår uden indtægt – og afleverede en udprintet klage, som han ikke kunne basere på så meget, da ingen var på arbejde til at tale med ham.

Annonce

En dyr fælde

Og følelsen af at være fanget i en fælde viste sig at holde stik.

- Jeg kontaktede igen kommunen for at forstå, hvad de mente, at jeg nu skulle gøre. Og de fortalte, at jeg selv måtte finde nogen, der ville tage mig i jobprøvning, hvis jeg igen ville have en indtægt, siger Jimmy Mollerup, der blev meget forbløffet.

- Var det her en fælde? For jeg havde jo få måneder forinden – på kommunens råd – opsagt mit job på en arbejdsplads, der kunne have stået for jobprøvningen. Og hvem pokker vil ansætte nogen, der indleder med at fortælle, at de har dage med så mange smerter, at de slet ikke møder ind. Det kan man jo ikke bygge en vagtplan på, siger Jimmy Mollerup, der efter at sygedagpengene blev stoppet, ikke har fået anden hjælp.

- Kommunen siger bare, at jeg må sælge alt. Når jeg så står uden tag over hovedet, så kan det være, at jeg kan få kontanthjælp, siger Jimmy Mollerup.

Annonce

Rådvild borger-rådgiver

Jimmy Mollerup har siden forsøgt at få hjælp fra Lolland Kommunes boger-rådgiver, men her var ikke meget hjælp at hente.

- Han har den gode vilje, men er jo på kommunens lønningsliste og sidder vel i kantinen med dem, der er klaget over. Men han indrømmede dog, at det ikke så kønt ud. Mere kunne han ikke sige, husker Jimmy Mollerup, der nu har klaget til ankestyrelsen over sagen.

- Men de arbejder jo heller ikke hurtigt, så jeg skal først forvente svar i maj eller juni. I mellemtiden må jeg klare mig uden indtægt, siger Jimmy Mollerup, der er totalt forbløffet over kontakten med Lolland Kommune.

Annonce

Skiftende sagsbehandlere

- Hver eneste gang, jeg har ringet, har der været en ny sagsbehandler på, så man skal forklare tingene igen og igen – samtidig med, at man får skyld for ikke at have fortalt tingene. Den ene hånd ved ikke, hvad den anden gør. Ingen tager ansvaret for noget som helst, så jeg tænker, at den, der har stoppet sygedagpengene ikke aner, at de selv har bedt mig opsige det job, der kunne bane vejen til jobprøvning og fleksjob. Det er én stor rodebutik alt sammen, siger han opgivende.

Ugeavisen har spurgt socialrådgiveren Ricky Magnussen, der som privat rådgiver har hjulpet klienter, der er endt i blindgyder i de sociale systemer. Han har læst historien og taget en snak med Jimmy Mollerup. Hans konklusion er, at sagen er korrekt fremstillet i ovenstående og uddyber.

- Det normale i en sag som denne ville ikke være at bede Jimmy opsige sit arbejde. I stedet skulle jobcenteret have iværksat en reel afklaring af arbejdsevnen på sygedagpenge i stedet for at opfordre ham til at opsige sit arbejde og komme over i en løs aftale om en praktik i en SFO, som ikke havde til opgave at jobprøve ham. På den måde mistede han muligheden for at blive reelt jobprøvet på sygedagpenge i hans gamle arbejde, siger rådgiveren, der mener, at Jimmy ikke havde en chance for at se fælden.

- Det er jo umuligt for Jimmy at se, om han går ind i en praktik, der har til formål at jobprøve ham til flexjob eller bare en praktik, som han kan fyres fra, siger han og tilføjer, at kommunen ikke har gjort nok for at undersøge, hvor dårligt Jimmy har det reelt.

Det er jo umuligt for Jimmy at se, om han går ind i en praktik, der har til formål at jobprøve ham til flexjob eller bare en praktik, som han kan fyres fra

Ricky Magnussen

- Kommunen har pligt til at belyse sagen ordentligt men de har end ikke bedt om at få udfyldt det standards-skema om daglig funktionsevne, som alle sagsbehandlere normalt bruger for at forstå borgerens lidelse. Når man ser på sagen, kan man se flere brud på de forvaltningsregler, der skal følges af hensyn til borgerens retssikkerhed, tilføjer han.

Annonce

Kommune benægter fejl

Ugeavisen ville gerne høre, om direktør med ansvar for socialområdet i Lolland Kommune Thomas de Richelieu er enig i, at Jimmy er blevet lokket i en fælde – og at hans sagsbehandler burde have rådet ham til at blive arbejdsprøvet i det gamle job i stedet.

Det svarer han ikke på, da Ugeavisen skriver til ham. Han beklager dog, at der har været flere sagsbehandlere i sagen. Desuden skriver han, at han fuldt ud bakker op om den sagsbehandling, der har været og skriver blandt andet:

- Ifølge sygedagpengeloven er det sådan, at retten til sygedagpenge ophører den dag, hvor den sygemeldte ikke længere er uarbejdsdygtig. Jeg kan i dette tilfælde ikke se, at der er fejl i sagsbehandlingen.

Ricky Magnussen er ikke overrasket over det svar.

- Kommuner indrømmer kun sjældent deres fejl, men jeg vil blive meget overrasket, hvis Jimmy ikke vinder sagen i Ankestyrelsen - og jeg har givet ham et par gode råd med på vejen.

Annonce
112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Annonce
Annonce
112

SE VIDEO: - NÅR BRANDEN GÅR OP I TAGET, GÅR DET STÆRKT

112

UTRYGGE BEBOERE: VOLDSOM RØG OG VARME

112

GIK BERSÆRK I FÆNGSEL: NU ER FIRE VARETÆGTSFÆNGSLET

Lolland

- ALLE MINE BEDSTE VENNER ER FRA LOLLAND

112

FULDE BILISTER GØR GADERNE FARLIGE

Guldborgsund

NU FORBYDER GULDBORGSUND DET OGSÅ

112

BILBRAND VAR TÆT PÅ AT SPREDE SIG

Sport

SMADRER RUMÆNERE - NFH I EUROPÆISK FINAL4

112

INDSATTE AMOK: STUKKET MED SMØRKNIV

112

STØRRE FORURENING: BRANDFOLK BRUGTE ET TON KATTEGRUS

112

15 ÅR GAMMEL DRABSSAG DUKKEDE OP IGEN

Udland

KVINDE BAG SKOLESKYDERI: FLERE DØDE BØRN OG VOKSNE

Guldborgsund

SLUT: LÆS ELLER GENLÆS LIVEBLOG FRA THOR MASTERS

Lolland

STRØMMEN FORSVANDT I NAKSKOV: ÅRSAG UKENDT

Indland

REGLER TJEKKES EFTER KRÆFTSAG: - DET HER ER ET VIGTIGT OMRÅDE

Sport

FØRSTE NEDERLAG EFTER TRÆNERURO

Annonce
Erhverv

HAR DU OGSÅ FÅET FLERE PENGE? DANSKERNES OPSPARING VOKSER

Vejret

KOLD OG VARM LUFT I KAMP OM AT STYRE UGENS VEJR

Politik

HAN BLIVER MÅSKE KANDIDAT TIL EUROPA-PARLAMENTSVALGET

Guldborgsund

ADVARER: PLETVIS GLATTE VEJE

112

NYT REGISTER SKAL MINDSKE ANTALLET AF INDBRUD

lolland

FRANSK SOIRÉ PÅ SALON SVUPSAK

Ugeavisen Guldborgsund

GÅ EN TUR FOR SVANEVIG HOSPICE 1. APRIL

Erhverv

DYBT GODNAT? SKAL VINKE FARVEL TIL 15 MIO OM ÅRET

Erhverv

5000 KRONER I DUSØR GIVES: SKAF OS MERE ARBEJDSKRAFT

Lokal nyt

- HAR ALDRIG SET EN I 40 ÅR SOM NATURFOTOGRAF

Guldborgsund

- JEG MÅTTE HELT TIL NYKØBING FOR AT FÅ NOGET ORDENTLIGT MORGENBRØD

Lolland

KEN OG CHRISTINA KØRER GÆSTERNE TIL DERES KRO - OG HJEM IGEN

Guldborgsund

NYT PARTI MARKERER SIG: VIL HAVE EKSTRA FRIDAG I GULDBORGSUND

Erhverv

SKETE UVENTET: SØREN OG ULLAS OMFATTENDE EVENTYR

Indland

BAKTERIER I MEDICIN: HER ER ÅRSAGEN

Nordfalster

VREDE OVER FOTOFORBUD: - DER SKAL NOK KOMME BILLEDER ALLIGEVEL

Guldborgsund

MILLIARDÆR HAR KØBT LOKALT LANDBRUG

112

HISTORISK BØDE: FOR FØRSTE GANG LYKKEDES DET

TRAFIK

TOGKAOS PÅ SYDSJÆLLAND

112

ALARMEN GIK I VASKERI: DET VAR DER SKET

Annonce
Annonce
Sport

OVERVÆLDENDE INTERESSE: LÆKKERBISKEN MED STORE STJERNER

Ugeavisen Guldborgsund

TONIES BAKERY MED SMØRREBRØD OG LEGEPLADS

112

ALARMEREDE BRANDVÆSNET: VOLDSOM RØG FRA SKORSTEN

Indland

FRIST FORLÆNGES: DISSE UDLÆNDINGE KAN SØGE OM OPHOLDSTILLADELSE

Ugeavisen Lolland

SÅDAN FIK RASK SIN SUCCES GENNEM 25 ÅR

Sport

EFTER TURBULENT UGE: - VI ER IKKE ROBOTTER

Kultur

DE ER IKKE I TVIVL: NU RYGER HUN UD

112

FULD OG FARLIG KVINDE DRØNER IND I BILER

112

POLITI PÅ KONTROL: SÅ MANGE GRAM GEMTE HAN

Skolelukning

KLAGER OVER KOMMUNEN

Guldborgsund

HER ÅBNER NYT TILBUD TIL BØRN MED SÆRLIGE UDFORDRINGER

112

SUSTE AFSTED PÅ MOTORVEJ: SÅ HURTIGT BLEV DER KØRT

112

FORSØGTE AT SMUGLE SIG IND: NU ER HAN DØMT

Indland

NU BJÆRGES MYSTISK OBJEKT