Annonce
Ugeavisen Lolland

Politiker-reklame skal prøves i Ankestyrelsen

Sydkaj-projektet kan formentlig skabe udvikling i Nakskov. Men ikke alle er enige i dette - og spørgsmålet er, om en politiker må reklamere for det. Foto: Jan Knudsen
Når man er politiker, så er det naturligt at omtale udvikling positivt. Men hvornår er omtalen så positiv, at det er reklame. Enhedslisten vil bede Ankestyrelsen om en præcis afklaring med udgangspunkt i en positiv omtale af Sydkaj-projektet. Også menige politikeres rolle bør afklares.

LOLLAND: Det duer ikke, at politikere reklamerer for forskellige erhvervsprojekter, når deres støtte til nogle frem for andre, skaber tvivl om deres upartiskhed i sagsbehandlingen.

Det mener Birthe Lauridsen, der er aktiv Enhedslisten på Lolland - og netop har opdaget, at Ankestyrelsen har givet Ballerup Kommunes borgmester den besked, at hans anprisning af en bestemt restaurant i Ballerup er forbudt, fordi kommuner ikke må favorisere bestemte virksomheder.

Kommuner må dog ifølge Ankestyrelsen gerne omtale projekter, som de er involveret i. Men hvor går grænsen mellem anprisning og omtale?

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sagen fra Ballerup stod borgmesteren frem og roste restauranten i en video på restaurantens hjemmeside og anbefalede ligefrem at spise her.

Fantastisk Sydkaj-projekt

Birgit Lauridsen mener godt, at det kan sammenlignes med omtalen i hjemmesiden for Sydkaj-projektet, hvor borgmesteren omtaler Sydkaj-byggeriet som "fantastisk".

- Afgørelsen fra Ankestyrelsen omfatter nogle ret præcise begrænsninger, som jeg bestemt vurderer, også gælder borgmesteren, siger politikeren, der nu vil bede Ankestyrelsen se på sagen - og både henvise til den nævnte sag fra Sydkaj - samt en anprisning på facebook af en virksomhed, som borgmesteren har besøgt.

Men Ph.D. og forsker i offentlig administration Roger Buch giver ikke umiddelbart anken om Sydkaj mange chancer i Ankestyrelsen.

- Efter min vurdering er der ikke rigtigt noget at komme efter. Videoen er en meget generel lovprisning af kommunen som helhed og pæne ord om projektet, men har efter min vurdering ikke karakter af en egentlig reklame for projektet, siger han og uddyber:

- Men det er rigtigt, at en borgmester ikke direkte må lave reklame for erhvervsprojekter, virksomheder, restauranter og den slags. Det kan jo være konkurrenceforvridende i forhold til andre aktører, siger han og forklarer, at sagen fra Ballerup er temmelig klar, fordi der laves reklame for én restaurant, hvilket jo kan koste omsætning i andre restauranter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkret vurdering hver gang

- Det er en konkret vurdering hver gang, hvor langt en borgmester kan gå - og derfor er der jævnligt klagesager til Ankestyrelsen omkring borgmestres venlig ord om lokale virksomheder. Nogle gange går de for vidt – andre gange ikke, men min vurdering er, at denne video er i orden, siger han.

Borgmester Holger Schou Rasmussen mener absolut heller ikke, at sagen fra Ballerup kan sammenlignes med sagen om Sydkaj.

- Jeg står jo ikke og siger, at man skal købe en lejlighed her. Men jeg roser projektet, fordi jeg mener, at det er er et godt projekt, og fordi jeg mener, at det er godt at bo i Nakskov. Hvis man ikke må sige, hvad man mener om alt det gode, der sker i kommunen, så er det jo umuligt at agere som politiker, og jeg tror bestemt, at Ankestyrelsen vil komme til den samme konklusion, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre politikeres ansvar

Birthe Lauridsen har dog ikke begrænset sin klage til ankestyrelsen til borgmesteren, idet hun har bemærket, at andre politikere fra byrådet også anpriser virksomheder, som de synes godt om eller har gode erfaringer med.

- Der er mange eksempler på meget direkte reklame. Jeg vil derfor ved samme lejlighed anmode Ankestyrelsen om at vurdere om de samme grænser gælder for andre byrådsmedlemmer og andre repræsentanter for kommunen. Så må vi se hvad Ankestyrelsen mener om de konkrete forhold. siger hun.

Du kan se klippet fra Sydkaj på projektets hjemmeside. Her direkte link: www.kortlink.dk/2kzp7

  • Sydkaj-projektet kan formentlig skabe udvikling i Nakskov. Men ikke alle er enige i dette - og spørgsmålet er, om en politiker må reklamere for det. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Lollik får kæmpejob i FC København

Vejret

Opjusterer varsel om kraftig regn: Op til 50 millimeter på seks timer

Lokal nyt

Se billederne: Fodboldfest i Nykøbing og Nakskov

Indland

SSI registrerer årets første TBE-tilfælde i Danmark

Guldborgsund

Sparebehov i kommune kan være mindre end ventet

Guldborgsund

De livreddende øjne vender tilbage til stranden

Lolland

Nyt erhvervsområde har kæmpe potentiale

Guldborgsund

Tilfreds citychef: - Vi har skabt en tradition

112

12 personer fængslet i sag om sydsjællandsk narkonetværk

Vejret

DMI lover tør sankthansaften med gode solchancer

Guldborgsund

Scandlines-ros til regeringen: - Det er en klog beslutning

Lolland

Nu skal det undersøges: Skal der ligge et CO2-lager på Lolland?

Guldborgsund

Folkefest på Torvet, da Danmark fik endnu et EM-point

Lolland

Lang kø, da ny sportsforretning slog dørene op

112

Slagteriansat er sigtet for at dræbe kollega på arbejdspladsen

Annonce
Annonce
112

Bil brød i brand på motorvejen: Nu er der nyt

112

Bandidos-rockere anholdt: Politiet afslører stort kokainnetværk

Udland

Skuespiller Donald Sutherland er død

Sport

Danmark spillede uafgjort igen

Vejret

Åh nej! Risiko for skybrud over LF

Sport

Visma melder motiveret Vingegaard klar til Tour-forsvar

Lolland

Lolland helt i top med handicaphjælp