Annonce
112

Kort og kaotisk retssag førte til fængselsdom

Retten i Nykøbing Falster - Danmarks Domstole. Foto: Anders Knudsen

RETSREPORTAGE: Retssagen, hvor Linda Sommer var tiltalt for at misbruge sin stilling som betjent, førte til dom på 20 dages betinget fængsel in absentia i Retten i Nykøbing F.

Den lokale politiker og politibetjent Linda Sommer (K) var mødt op med sin forsvarer Torben Koch i retten i morges, selvom de dagen forinden havde sendt læge- og psykologerklæring til dommeren i håb om at få udsat retssagen.

Det var da også en kampklædt forsvarsadvokat, der talte sin klients sag, da dommeren og de to domsmænd indtog retssalen.

Da han rejste sig, for at tale for en udsættelse af dagen, understregede Torben Koch, at han ikke i sine 35 år som advokat havde oplevet en sag, hvor man ”tilsidesætter lægeerklæringer, der beviser, at klienten ikke på forsvarlig vis er i stand til at tale sin sag."

- Jeg føler mig nærmest hensat til DDR i 1956, erklærede Torben Koch, der i øvrigt lagde vægt på, at den eneste grund til at Linda Sommer var mødt, var fordi hun skulle spares den ydmygelse, at blive hentet af hendes kollegaer (politibetjente red.) får at blive hentet ind til retten.

Statsanklager Anja Lund Liin pointerede, at Linda Sommer jo var frisk nok til at møde op, og i øvrigt var det meget normalt, at være under pres når man er tiltalt i en sag, og at psykologerklæringen forklarede at det var efter suspenderingen og sagens start, at problemerne var opstået.

Efter en kort votering gav dommer Allan Moltke Hansen og de to domsmænd anklageren medhold i, at der ikke var nok begrundelse for en udsættelse af sagen.

Mikrofonerne blev sat til, og det hylede i hele salen, hvilket fik en tydeligt frustreret Linda Sommer til at udbryde: - Jeg kan ikke klare sådan noget, altså.

Hun gik med sin forsvarer udenfor døren for at diskutere det næste skridt. Kort tid efter vendte Torben Koch alene tilbage til salen. Linda Sommer havde valgt at bruge sin ret til ikke at udtale sig under retssagen, og forsvareren gjorde ydermere opmærksom på, at hun ikke ville være til stede og at han i protest mod beslutningen ikke ville føre sit forsvar.

Retssagen kunne gå i gang, uden Linda Sommer og med en tavs forsvarer.

Det er to forskellige forhold, som Linda Sommer var tiltalt for. Det første forhold handler om misbrug af hendes stilling som politibetjent, da hun uden tilladelse ophævede kontrollen af besøg og samtaler med den indsatte i Maribo arrest, som Linda Sommer lod overvære sit barns fødsel via Face Time.

Det andet forhold handler om gentagen misbrug af hendes stilling, når hun uden sin overordnedes viden arrangerede besøg i arresten også efter, at hun fik besked på, at det skulle ophøre.

Igennem sin advokat erklærer hun sig uskyldig i begge forhold.

Anklageren gik herefter i gang med at udlægge sagen gennem oplysninger fra Linda Sommers mail, mobiltelefon og iPad, samt arbejdstider og loggen i arresten.

Den omtalte indsatte sad i Maribo arrest, i forbindelse med en større rockersag fra afdelingen for organiseret kriminalitet, hvor han, igennem sit virke i Bandidos var sigtet for at have afpresset folk, begået indbrud og andre lignede forseelser.

Linda Sommer selv er ansat ved afdelingen for økonomisk kriminalitet i Vordingborg, men hjalp af og til andre afdelinger med at ordne besøg i arresten i Maribo.

Det gjorde hun i sådan en grad, at det begyndte at påvirke hendes job i Vordingborg og hendes chef, Johannes Skree-Lassen, der er afdelingsleder for økonomisk kriminalitet i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, indkaldte hende til en samtale, hvor han understregede, at besøgene skulle holde inde øjeblikkeligt, så hun kunne fokusere på sit job og den afdeling, hvor hun var ansat, forklarede han fra vidnestolen.

Linda Sommer havde ifølge hendes egen mobilkalender i weekender og aftener i sin fritid arrangeret besøg for den indsatte bandidos-rocker, så han kunne snakke med eller se sin gravide kæreste eller sin far, men uden at registrere det i den officielle arrestlog.

Linda Sommer udvekslede sms’er familien og der er også fundet billeder på Linda Sommers iPad, som viser den indsatte, der spiser sushi med sin kæreste. Efter barnet blevet født, lykønsker hun den nye farfar og kalder ham for ”en god” far for den indsatte.

Det er denne fremgang med den indsattes pårørende, som anklager mener, er alt for familiær.

- Linda Sommer er trådt ud af sin stilling som betjent og tilsidesætter det sikkerhedsniveau, der skal herske omkring en indsat af den kriminelle karakter, understreger anklager Anja Lund Liin i hendes afslutning

Normalt får indsatte lov til et besøg om ugen, men denne specifikke indsatte fik ifølge anklageren lov til at være i kontakt med sin familie langt tiere.

Selve fødslen, som Linda Sommer hjalp den indsatte til at overvære, foregik tidlig morgen den 21. maj 2015.

Aftenen inden var der havnet et brev hos arresten underskrevet af Linda Sommer, hvor kontrollen af den indsattes samtaler og besøg var blevet ophævet i 24 timer. Et dokument helt magen til, blev også fundet på Linda Sommers arbejdscomputer, hvor hun havde skrevet den som mail, men ikke sendt.

Derudover er der videoovervågning, der viser Linda Sommer, der lægger noget papir i arrestens postkasse, blev det oplyst i retten.

Da alle vidner og beviser var fremført af anklageren, ville forsvareren alligevel gerne sige lidt. Han bad om en straf på dagbøder, da han mente, at forholdene som Linda Sommer var tiltalt for, ikke er så alvorlige, at de kræver frihedsberøvelse.

Det var dog det anklager Anja Lund Liin bad om, da hun så det som et groft misbrug af stillingen som betjent, og tilsidesættelse af sikkerheden omkring den indsatte.

Allan Moltke Hansen og domsmændene brugte godt og vel 40 minutter på at votere, og da de kom tilbage var dommen klar. 20 dages fængsel, dog betinget af, at Linda Sommer ikke gør noget strafbart indenfor det næste år.

Allan Moltke Hasen understregede, at det er den store sikkerhedsrisiko Linda Sommer løb da hun ophævede kontrollen af den indsatte og den grove misbrug af stillingen som betjent, der resulterede i en fængselsdom frem for bøder.

Forsvarer Torben Koch ankede straks dommen på vegne af sin klient. Sagen skal nu for landsretten.

  • Retten i Nykøbing Falster - Danmarks Domstole. Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland