Annonce
112

Snød sin egen datter for at skaffe penge til husleje

Foto: Anders Knudsen

Familiedrama om bedrageri udløste fængselsstraf.

Det var en tydeligt berørt ung kvinde, der mandag afgav vidneforklaring i Retten i Nykøbing. Hendes krop rystede, og hun havde svært ved at holde tårerne tilbage, da hun fortalte om det omfattende bedrageri, der var blevet begået mod hende fra efteråret 2015 til foråret 2017.

- De skulle hjælpe mig med at ansøge om SU, så jeg gav dem mit nøglekort til NemID, fortalte den nu 20-årige kvinde.

Hjælp til at få SU fik hun, men hendes hjælpere misbrugte derefter den unge kvindes tillid til at oparbejde en stor gæld i hendes navn.
Det var ikke fremmede it-kriminelle, der stod bag den omfattende svindel, men derimod den unge kvindes egen mor og stedfar gennem 13 år.

Sagen begynder, da sidstnævnte, efter at have hjulpet den unge kvinde med at ansøge om SU, tager et billede af kvindens nøglekort til NemID. Herefter bruger han og moren den unge kvindes personfølsomme oplysninger til at bestille en ny iPhone med tilhørende abonnement.

Kvinden, der på det tidspunkt lige er flyttet hjemmefra til en kæreste, men stadig har postadresse hos sin mor og stedfar i Fuglse, modtager aldrig telefonen. Det gør parret derimod. Den 6.500 kroner dyre telefon ryger med det samme i GulogGratis.
- Jeg vidste godt, at det var skrupforkert. Men vi var så langt ude økonomisk, at vi ikke kunne se andre muligheder, forklarede den 43-årige anklagede mor i retten.

Hun forklarede, at på det tidspunkt levede parret udelukkende af mandens kontanthjælp. Pengene var små, og parret skulle bruge penge til at betale husleje og mad til sig selv og til en hjemmeboende nu 16-årig søn. Parret skyldte i forvejen store summer til venner og familiemedlemmer. Mere officielle lånemuligheder var udtømte, for begge stod i skyldnerdatabasen RKI.

Efter at have solgt iPhonen videre fik parret blod på tanden og valgte at fortsætte med bedrageriet. Adskillige gange brugte de datterens NemID, men ofte brugte de kun hendes cpr-nummer til at bestille varer hjem til adressen i Fuglse. Varer, der straks, de var kommet indenfor døren, blev sat til salg på GulogGratis eller Den Blå Avis.

Først i efteråret 2016 begynder datteren at få mistanke om, at noget er galt. Da har hun skiftet postadresse til sin kæreste, og hun begynder at modtage rykkerbreve fra firmaer, hun aldrig har handlet os. Datteren kontakter sin mor, der ikke vælger at fortælle sandheden, men siger, at der nok er begået en fejl, og at hun nok skal tage sig af det.

Det sker ikke. Kort tid efter stævner fogedretten datteren. Forkyndelsen af stævningen sker på adressen i Fuglse, hvor datteren ikke længere bor. I stedet modtager moren stævningen.

Sammen med sin samlever forfalsker hun sin datters underskrift og møder op i fogedretten med en forfalsket fuldmagt for at indgå en afdragsordning. Det sker tre gange, inden datteren finder ud af, hvad der foregår. Ingen af de indgåede afdragsordninger bliver for øvrigt overholdt.

Retten valgte at idømme samleveren seks måneders ubetinget fængsel for bedrageri og dokumentfalsk. Han er tidligere straffet for bedrageri, hvilket var en skærpende omstændighed i strafudmålingen
Den unge kvindes mor, der ikke tidligere er straffet, modtog seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.

Læs mere om sagen i tirsdagens udgave af Folketidende.

  • Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof