Et nyt lovforslag vil sænke aldersgrænsen for serveringspersonale, så unge ned til 15 år kan arbejde på restauranter, hvor der serveres alkohol.
I fremtiden kan unge på 15 år stå på den lokale kro og servere øl til maden. I hvert fald hvis det står til regeringen, der med et nyt lovforslag vil sænke aldersgrænsen for serveringspersonale, så unge ned til 15 år kan arbejde på cafeer og restauranter, hvor der serveres alkohol. I dag skal man være 18 år.
- Grundlæggende mener vi, at lovgivningen har været for rigid, når 15-årige ikke engang har måttet være til stede i lokaler, hvor der serveres alkohol. Det er derfor, vi har valgt at lempe lovgivningen, så 15-årige nu kan være beskæftiget sådanne steder under opsyn af voksent personale. Der skal være tale om steder, hvor hovedformålet er servering af mad. Der er med andre ord ikke tale om barer. Derfor er vi også helt trygge ved det, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, til Avisen.dk.
Både oppositionen og 3F er dog stærkt imod forslaget. Hos SF ser man forslaget som et tilbageslag for de arbejdsvilkår, der er i branchen.
- Vi synes, det er fuldstændig sindsygt at sætte unge i den situation. Så skal 15-årige servere alkohol og sige nej til en bredskuldret mand, der er blevet for fuld. Det er helt på månen, og det kan vi ikke bakke op om, siger erhvervsordfører i SF Lisbeth Bech Poulsen til Avisen.dk.
Hos 3F vil man også modarbejde forslaget, der lige nu er i høring.
- Vi er selvfølgelig imod, at børn skal servere alkohol. Børn kan ikke købe alkohol, og de skal heller ikke sælge det, siger gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F Tina Møller Madsen til Avisen.dk.
Ifølge Restaurationslovens paragraf 27 er det i dag ulovligt for mindreårige at arbejde et sted, hvor der serveres stærk alkohol. Men med forslaget om lovændring skal helt unge have lov til at arbejde med afrydning, rengøring, servering m.m. indtil klokken 22 om aftenen, så længe der er opsyn af personer over 18 år.
Det ser restaurationsbranchen som et positivt forslag. Her har man længe kæmpet for at få lempet lovgivningen på området. Og man ser ikke et problem i, at mindreårige arbejder steder, hvor der kan opstå situationer med fulde mennesker.
- Der skal være en kombination af voksne og unge på arbejdspladsen, hvor de voksne tager sig af sådan nogle ting som fulde folk. For de øvrige tjenere vil det være en kæmpe hjælp at have unge ansat, der kan gå til hånde, siger Katia Østergaard, direktør i arbejdsgiverorganisationen for hotel og restaurationserhvervet Horesta, til Avisen.dk.