Annonce
Indland

Statsjob rykkes til kommuner med lavere ledighed

Foto: Miriam Dalsgaard/POLFOTO/arkiv

Mange af de statslige arbejdspladser flyttes til kommuner med lavere ledighed, viser en kortlægning lavet af Avisen.dk. Ikke et problem mener Thomas Danielsen fra Venstre.

Regeringen afslørede torsdag i sidste uge en omfattende plan for at flytte omkring 3.900 statslige arbejdspladser til provinsen. De statslige arbejdspladser skal medvirke til at skabe aktivitet i hele landet, lød det. Men Avisen.dk's gennemgang af udflytningsplanerne afslører, at de statslige arbejdspladser ikke flytter derhen, hvor der er ledige hænder.

76 procent af arbejdspladserne flytter til kommuner, der har en lavere ledighed end Københavns Kommune. Det viser Avisen.dk's kortlægning.

Tilsvarende flytter 61 procent af de statslige arbejdspladser til kommuner, som målt i procent har færre eller lige så mange ledige som Region Hovedstaden.

Albertslund er en af de kommuner, der er ramt af høj arbejdsløshed. 6,4 procent af borgerne i Albertslund Kommune er ledige, mens 5,6 er ledige på landsplan. Derfor ærgrer det borgmester Steen Christiansen (S), at arbejdspladser må rykke fra hovedstadsområdet og dermed væk fra de ledige i Albertslund.

- Nu falder den sidste flig af et rationale for regeringens argumentation for udflytning. Det er dybt godnat, at man direkte flytter arbejdspladser til steder, der har lavere ledighed en for eksempel i Albertslund og resten af Hovedstaden. Det sætter for mig en tyk streg under, at det her først og fremmest handler om symbolpolitik i forhold til de løfter, Venstre havde før valget, siger Steen Christiansen til Avisen.dk.

Fra regeringspartiet Venstre er meldingen, at formålet med udflytningen ikke er at lappe huller i statistikken for arbejdsløse, men at sikre en mere jævn fordeling af statslige arbejdspladser.

- Mange tror helt misforstået, at det handler om omsorg for landdistrikterne. Det er sådan set bare et spørgsmål om rimelighed og fornuft, fordi 44 procent af de statslige arbejdspladser er placeret i Region Hovedstaden. Det afspejler en skæv fordeling, og det tager vi et opgør med, siger Thomas Danielsen (V), ordfører for landdistrikter og øer, til Avisen.dk.

- Man kan ikke bare flytte derhen, hvor der er mange ledige. Høj ledighed afspejler ikke nødvendigvis, at man har de rette kvalifikationer. Vi rykker arbejdspladserne derhen, hvor man kan skaffe og rekruttere de rigtige medarbejdere, siger han videre.

Socialdemokraternes nyvalgte folketingsmedlem Kaare Dybvad har før valget arbejdet med regionaludvikling og har skrevet bogen "Udkantsmyten", hvor han slår et slag for det Danmark, der findes uden for de fire største byer.

Han mener ikke, de nye arbejdspladser nødvendigvis skal lande der, hvor der er mange ledige.

- I provinsen er der en meget tættere sammenhæng mellem antallet af arbejdspladser og antallet af indbyggere end i hovedstadsområdet. Mister man arbejdet i København, kan man godt blive boende og finde et nyt i området. Mister man jobbet i for eksempel Lemvig eller Nordborg, er man nødt til at flytte væk for at få arbejde. Og ingen flytter til Lemvig, hvis ikke de i forvejen har et job på hånden, siger Kaare Dybvad til Avisen.dk.

Lav arbejdsløshed i nogle provinskommuner skyldes altså, at de ledige ofte må flytte væk for at finde arbejde, forklarer han. Samtidig skyldes det store antal ledige i København blandt andet, at mange nyuddannede bor i København, ligesom der også er mange socialt udsatte.

  • Foto: Miriam Dalsgaard/POLFOTO/arkiv
Annonce
Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier