Annonce
Bolig og livsstil

Holder du øje med holdbarheden i dit barskab?

Efter tre måneder har meget af alkohol ændret smag. Foto: Free/Free/arkiv

Når gæsterne kommer på besøg, er det skønt at kunne byde på lidt af hvert fra barskabet. Men har du styr på, om din alkohol har overskredet sin holdbarhed?

Fredag aften står på afslapning med dine nærmeste. Som den gode vært, du er, åbner du barskabet og byder på en drink eller to.

Men har du egentligt overvejet, om dine flasker med spiritus kan blive for gamle?

Modsat mange af de fødevarer vi spiser, kan spiritus ikke mugne. Det slår Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, fast.

Det er ikke, fordi din spiritus bliver farlig eller mere sundhedsskadelig, end den var, da du først åbnede den. Så på den måde bliver spiritus ikke for gammel.

Men der er risiko for, at spiritus alligevel ændrer sig. Meget spiritus kan nemlig miste sin aroma og smag over tid, forklarer Thomas Rydberg, der er redaktør på Whisky & Rom-magasinet.

- Nogle typer spiritus er mere aromatiske og smagfulde end andre. For eksempel har whisky en forholdsvis kraftfuld smag, og den vil forsvinde over tid - ikke helt, men en smule, siger Thomas Rydberg.

Ifølge Thomas Rydberg vil selv den utrænede tunge kunne smage forskel på spiritus, der er nyåbnet, og spiritus, der har stået åben i en måned eller tre.

For at din spiritus ikke falmer i smag og lugt er det vigtigt at sørge for, at proppen er helt tæt.

Hvis du har en bitter stående, skal du sørge for, at den står mørkt. For lyset kan påvirke smagen af kommen i flasken.

- Og så kommer der bundfald i flasken i den type spiritus, siger Leif Skibsted fra Københavns Universitet.

Så kig i bunden af din flaske, inden du drikker sidste års bitter.

Er det en helt almindelig flaske vodka, gin, rom eller lignende, så åbn flasken, og duft til den. Hvis den dufter anderledes, end den gjorde, da du åbnede den, så overvej, om den skal ud.

Thomas Rydberg anbefaler, at man måske har en flaske spiritus eller to stående i barskabet ad gangen. Så kan man nyde dem, tømme dem og købe nogle nye derefter. På den måde ender man aldrig med at have nogle halvgamle flasker stående.

Der er selvfølgelig også forskel på, om det er spiritus, du har tænkt dig at drikke rent, eller om det er noget, der skal blandes op i en drink.

- Hvis man blander sin whisky i en irish coffee, er der ikke den store forskel på smagen, ligesom hvis man bruger sin gin i en cocktail. Her er der andre smage, der tilsættes, som er med til at skjule, at spiritussen ikke smager som ny, siger Thomas Rydberg fra Whisky & Rom-magasinet.

Helt firkantet skifter en flaske spiritus smag fra det øjeblik, du åbner den, men Thomas Rydberg forklarer, at det først er efter tre måneder, at du vil kunne smage og dufte en forskel på den.

Fakta: Hold luften ude og smagen inde

- Sørg altid for, at din spiritus er lufttæt, når du først har åbnet den.

- Brug tommelfingerreglen, at din spiritus ikke skal drikkes ren, hvis den er mere end tre måneder gammel.

- Så længe din spiritus dufter fint, kan du sagtens blande den op til en drink, selv om den har stået åben i et år.

- Alkoholen fordamper kun i flasken, hvis proppen ikke er lufttæt.

Kilder: Leif Skibsted, Thomas Rydberg.

  • Alkohol
    Efter tre måneder har meget af alkohol ændret smag. Foto: Free/Free/arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet