Annonce
Bolig og livsstil

Holder du også saunagus under dynen om sommeren?

Måske er det på tide med en sommerdyne eller en bedre topmadras, hvis det gamle "stik benet ud og bliv koldere"-trick ikke virker godt nok.

Vågner du hver morgen i en pøl af nattens sved? Eller bliver søvnen forstyrret af, at du enten har det for varmt eller koldt? Du kan heldigvis prøve med andet end blot at stikke et ben uden for dynen, til temperaturen er faldet igen.

Når sommermånederne rigtigt tager fat, er det for de flestes vedkommende slut med slumresokkerne, men så står mange tilbage med et nyt problem, fortæller Mikael Rasmussen, der er søvnkonsulent og medforfatter til bogen "Sov godt - hele natten".

- I et klima som vores, der er koldt om vinteren og varmt om sommeren, kan kroppen have svært ved at slå over til at sove godt i varmen, siger han.

Og sveder man natten igennem, er det et tegn på, at man har svært ved at termoregulere, som det hedder. Så for mange vil det ikke være tilrådeligt at sove under den samme dyne hele året.

- Det er vigtigt, at dyne og topmadras kan svedabsorbere, så varmen kan komme væk fra kroppen i nattens løb, siger Mikael Rasmussen.

Det er værd at huske, at det ikke behøver at være en stor investering, hvis man får det for varmt om sommeren. Torben Jager Petersen, der er søvnspecialist og leder af Scansleep, påpeger, at mennesker jo har været i stand til at sove igennem millioner af år.

- Men det er klart, at i den periode, hvor det er lunere, der kan man ikke gøre så meget ved temperaturen i soveværelset. Det bliver simpelthen for varmt, så mange vælger at nedgradere til en sommerdyne. Men man kan også forsøge sig med et dynebetræk eller et lagen, foreslår han.

Torben Jager Petersen søvntester og hjælper mennesker, som har store søvnproblemer, og han understreger også, at hvis man vitterligt har problemer med sin søvn, så hjælper en ny madras eller dyne ikke.

Men oplever man, at søvnen forstyrres af, at dynen skal slås til side og trækkes på igen flere gange hver nat, så kan det øge kvaliteten af ens søvn at hjælpe en bedre sengetemperatur på vej.

Begge søvnspecialister understreger også, at det er omsonst at forsøge at ændre noget, bare fordi "de andre gør det". Behov er individuelle, og det er ikke nødvendigvis et udtryk for søvnproblemer, hvis du hver morgen vågner efter færre timers søvn end din partner.

- Søvnkvalitet er vigtigere end søvnlængde, og det er individuelt, hvor meget man har brug for, men kvaliteten kan man hjælpe på vej, siger Torben Jager Petersen.

Fakta: Sæt de bedste rammer for din søvn

- Soveværelset skal være lidt køligere end resten af huset, mørkt og stille. Optimalt omkring 18 grader med plads til personlige præferencer.

- Drop tv'et i soveværelset. Selv om det er slukket vil tv'ets blotte tilstedeværelse påvirke dit centralnervesystem, fordi du ved, muligheden er der.

- Partnere skal ikke nødvendigvis have samme madras eller dyne. Vælg din egen, stol på din krop.

- Dyne og topmadras skal kunne svedabsorbere, når sommernætterne bliver lune.

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnspecialist.

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier