Annonce
Bolig og livsstil

Pak dine fødevarer om før turen i fryseren

Du bør altid pakke kød ud af sin originalemballage, før du fryser det ned, lyder rådet fra fødevareforsker. Foto: /ritzau/Thomas Yde/Arkivfoto

Vælger du at flytte fødevarer fra den original emballage til en anden pose, når du skal fryse det, sikrer du en bedre kvalitet, den dag du skal brug det.

Fryseren er en fantastisk måde at spare penge på, hvis du er typen, der godt kan lide at købe stort ind, fryse ned og gemme til senere.

Men din fryser kan potentielt også være en dræber for fødevarekvaliteten. Selv om du kan fryse de fleste fødevarer ned, er det ikke uden betydning, hvordan du fryser eksempelvis hakket oksekød ned.

Det fortæller Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed på DTU Fødevareinstituttet.

- Man får den bedste fødevarekvalitet, hvis luften er fjernet fra fødevaren. Ligger kødet derfor i en bakke, hvor der er en meget kunstig atmosfære rundt om, bør du tage kødet ud af den, siger han.

I den bakke, som kødet kommer i fra butikken, vil der sandsynligvis være både kuldioxid og ilt, som kan øge hastigheden for eksempelvis harskning, fortæller Jens Kirk Andersen.

Derudover sørger ilten i indpakningen for, at kødet er længere tid om at blive frosset ned.

- Du bør derfor pakke kødet ned i en tætsluttende emballage, så du fjerner så meget luft som muligt, siger Jens Kirk Andersen.

Har man købt madvarer, som er på grænsen af sidste holdbarhedsdato, er det gode råd altid at få ompakket og smidt varen i fryseren så hurtigt som muligt.

Men det er faktisk ikke under nedfrysningen, at der er den største risiko for øget bakterievækst. Det er under optøningen, fortæller Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, der er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen.

- Der kan være problemer med optøningen, hvis den sker på køkkenbordet, idet bakterier på overfladen af fødevaren begynder at vokse ved stuetemperatur, siger hun.

Anbefalingen er derfor altid at tø sine frostvarer op i køleskabet - gerne natten før - så optøningen sker naturligt.

Har du lavet en stor gryde mad, som du gerne vil have til at holde i lang tid, kan nedfrysning være en fordel. Når du fryser fødevarer ned, både rå og tilberedte, sætter du nemlig bakterievæksten på hold.

Her er det dog vigtigt, at maden er kølet af, før du smider den i fryseren.

- Når du først har fået kølet din mad ned til køleskabstemperatur, så er det faktisk det bedste tidspunkt, du kan putte varen i fryseren, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Er maden brandvarm, når den kommer i fryseren, risikerer du nemlig, at den varmer de andre fødevarer i fryseren op.

Ifølge Inge-Lis Kyllesbæk Andersen er et godt råd at dele maden op i portioner, og pakker du dem ned i poser, kan du gøre dem flade, så nedfrysningen sker hurtigere.

I realiteten er der intet farligt rent sundhedsmæssigt ved at fryse mad ned. Man skal bare vide, at visse fødevarer såsom frisk og frugt mister meget på kvalitetskontoen, hvis det har været i fryseren, lyder det fra begge eksperter.

Fakta: Så længe kan dine fødevarer holde sig i fryseren

- Hakket oksekød: Fire måneder.

- Svinekød: Tre-seks måneder.

- Hele stykker oksekød: Et år.

- Fed fisk og fiskefars: En-to måneder.

- Fjerkræ: Tre-ni måneder.

- Mælkeprodukter og ost: Tre-fire måneder.

- Frugt og grønt: Maksimalt et år på grund af det lave fedtindhold.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

  • Bettina bruger flere penge på mad og økoloiske varer end tidlige
    Du bør altid pakke kød ud af sin originalemballage, før du fryser det ned, lyder rådet fra fødevareforsker. Foto: /ritzau/Thomas Yde/Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof