Et voksende antal af job med få timer om ugen, presser folk ud i at måtte have mere end et job.
Hvis du arbejder med rengøring, på hotel eller i butik, er der en stor risiko for, at du er nødt til at tage mere end et job for at klare dig.
Det viser en ny videnskabelig artikel udgivet af forskere fra arbejdsmarkedsinstituttet FAOS på Københavns Universitet.
Inden for rengøringsbranchen må 57 procent have mere end ét job, og inden for hotel og restauration er det hele 62 procent, skriver Fagbladet 3F.
Det er et voksende antal job med ganske få timer om ugen, der presser folk ud i at måtte have mere end et job.
- Vores studier viser, at det ikke er nok at se på, hvor høj timelønnen er. Et meget lavt antal timer er en udfordring for en voksende gruppe ansatte inden for privat service, siger Jonas Felbo-Kolding, Ph.d.-studerende og medforfatter til artiklen.
Den viser, at mellem 41 procent og 61 procent arbejder under 15 timer om ugen inden for de tre ufaglærte brancher. Ser man på denne gruppe, er antallet af danskere, som må arbejde i mere end et job, endnu højere. I rengøring er det to ud af tre.
Et job på under 15 timer om ugen giver en årsindtægt på et stykke under 50.000 kroner, ligegyldigt, hvilken af de tre brancher, man arbejder i. Her er der dog ikke taget højde for indtægter fra eventuelle andre jobs.
- Det, vi kan se er, at man ikke kan leve af indtægten fra et af den slags marginale deltidsjobs. Man er nødt til at have flere job eller supplere indkomsten på anden vis, siger Jonas Felbo-Kolding.
Han påpeger, at mange af stillingerne også er kendetegnet ved en variabel arbejdstid, at man ikke kender sit præcise antal timer i næste uge eller næste måned. Det kan være kontrakter med eksempelvis 0, 5 eller 10 timer som mindste arbejdstid.
En stor gruppe ufaglærte har under 15 timer om ugen i deres job.
Fordelt på brancher er det:
Hotel og restauration: 61 procent
Detailhandel: 51procent
Rengøring: 41procent
Mange i de tre brancher er nødt til at have mindst to jobs:
Rengøring: 57 procent
Detailhandel 47 procent
Hotel og restauration: 62 procent
Blandt ansatte med under 15 timer om ugen er antallet af arbejdere med flere jobs endnu højere:
Detailhandel: 64 procent
Rengøring: 67 procent
Hotel og restauration: 47 procent
Kilde: Living hours under pressure: Flexibility loopholes in the Danish IR-model. skrevet af Anna Ilsøe, Trine Pernille Larsen and Jonas Felbo-Kolding fra FAOS, København Universitet.