Annonce
Lokal nyt

Hjemmeplejen mangler tid til transport

Foto: Free/Kristian Kirk Mailand/arkiv

Transporttiden mellem besøg hos borgere er som udgangspunkt fastsat til fem minutter, men tit er afstanden mere end 15 kilometer.

Manglende transporttid mellem borgere, som modtager hjemmepleje, er et udbredt problem, viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA. Også lokalt er tiden, der er sat af til transport, knap. Det betyder, at medarbejdere i hjemmeplejen har svært ved at nå deres opgaver til tiden.

- Og det går både ud de ansatte og borgerne, fortæller Kenni Barfod Barkoz, der er uddannet social- og sundhedshjælper og tidligere ansat i hjemmeplejen i tre år i Distrikt Vest, der dækker den vestlige del af Guldborgsund Kommune.

- Jeg har flere gange oplevet, at borgere har været nødt til selv at aflyse vores besøg, fordi de på forhånd vidste, at vi ikke ville nå det til tiden. Og så skulle de aflyse de aktiviteter, der var planlagt for dem resten af dagen, fordi jeg ikke nåede det til tiden.

Transporttiden mellem besøg hos borgere er som udgangspunkt fastsat til fem minutter. De fem minutter, som er standardtiden, er baseret på en gennemsnitsberegning af tiden, som medarbejdere i kommunens tre distrikter bruger på at køre fra en borger til en anden.

- Udregningen af køretiden er helt hen i vejret. De, der kører inde i byerne, har jo ikke lige så langt mellem borgerne, som de, der kører længere ude. Jeg har været ude for at få tildelt fem minutter i transporttid til en strækning på 20 kilometer, siger Kenni Barfod Barkoz.

- Det med at være forsinket var standard, og det hele endte ud i, at man oftest ikke kunne nå at spise frokost, og jeg har også fået flere fartbøder, som dog er min egen skyld.

Selvom standardtiden, som køreplanerne tilrettelægges ud fra, som udgangspunkt er fem minutter, tilrettelægger planlæggerne i praksis tiden efter de konkrete forhold, fortæller Ida Byrge Sørensen, der er Centerchef i Guldborgsund Kommune.

- Vi er godt klar over, at vores medarbejdere har mange opgaver, og at de løber stærkt, derfor er vi også hele tiden meget opmærksomme på, hvordan vi får planlagt dagen, siger Ida Byrge Sørensen.

- Vores planlæggere justerer dagligt kørselsplanerne, og de er hele tiden opmærksomme på at få tilrettelagt ruterne mest hensigtsmæssigt for medarbejdere og borgere.

For en måned siden blev der igangsat en analyse på tværs af Guldborgsund Kommunes tre distrikter, som skal undersøge, hvordan tiden bliver fordelt mellem de forskellige opgaver, som social- og sundhedshjælpere skal udføre på en dag, og som ikke omhandler selve besøget hos en borger men eksempelvis kørsel og dokumentation.

- Vi er godt klar over, at der er store geografiske forskelle i vores kommune. Og vi ønsker at finde ud af, hvad der er grunden til, at nogle grupper ikke kan holde sig inde for budgettet. Jeg kan ikke konkludere, at det har noget med geografien at gøre, men hvis det har, er vi nødt til at kunne afdække det, siger Ida Byrge Sørensen.

Kenni Kenni Barfod Barkoz begyndte at dokumentere, når han ikke kunne nå de planlagte opgaver på grund af forsinkelser, der skyldtes manglende tid til transport. Og så tilbød han borgeren at få byttet sin ydelse.

- Hvis ikke der var tid til rengøring, tilbød jeg borgeren at bytte deres ydelse til et bad i stedet eksempelvis, for det var der tid til. Og da det var mig, der aflyste den planlagte opgave, havde de ret til at få rengøring en anden dag. Jeg begyndte bare at bruge de rettigheder, som borgerne har.

  • Foto: Free/Kristian Kirk Mailand/arkiv
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof