Der bliver smæk på skillingen i 2016-årgangen fra Østergård vin i Stokkemarke
Mens landmændene på Lolland helst vil glemme høsten 2016 så hurtigt som muligt, forholder det sig helt anderledes for vinbonden Henrik Schwartz Ploug fra Stokkemarke.
- For os, der laver vin, er det rigtig afgørende, hvornår vinen blomstrer. Jo tidligere de blomstrer, jo bedre. I år har det været rigtig godt, jubler den lollandske vinmager.
Mens den tørre sommer og den varme eftersommer har gjort meget lidt for landmændenes korn og roer, så har det været perfekt vinranke-vejr - i modsætning til 2015, der var et “rigtig slemt år”.
- Sidste år blomstrede de først mellem 8. og 12. juli. Men i år var de allerede ved at lukke de første klaser på denne tid. Så sæsonen er startet cirka 25 dage før i år.
Og når vinrankerne har hele 25 dage ekstra til at modne og udvikles i, så udvikler de mere sukker og bliver mere modne før høsten.
- Der er ingen tvivl om, at man vil kunne smage en mærkbar forskel på årets vin, lover Henrik Schwartz Ploug.
Vinavlerne vil helst have, at der går 110 dage fra blomstring til høst.
- Jeg foretrækker 120-130 dage, så du kan nok regne ud, at når de først blomstrer midt i juli, som de gjorde sidste år, så bliver det ikke godt.
Men allerede i starten af juni, da vinstokkene begyndte at blomstre, vidste Henrik Schwartz Ploug, at det ville blive “et godt år”.
Læs mere om den lokale vin i tirsdagens Folketidende