Annonce
Politik

Løkke: EU bør stoppe forhandlinger med Tyrkiet

EU-præsident Donald Tusk besøgte onsdag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for EU-topmødet i næste uge. Senere på dagen rejste Tusk videre til både Paris og senere Berlin, hvor han skal mødte med henholdsvis Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands kansler, Angela Merkel. Foto: /ritzau/Bidstrup Stine

Før topmøde i næste uge fornemmer Løkke stigende opbakning til nyt og mere "ærligt" forhold til Tyrkiet.

- Det er ikke på nogen måder realistisk at se Tyrkiet som et EU-land. Erdogan har selv lukket den dør, og jeg synes lige så godt, at man kan drage konsekvensen af det.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for et EU-topmøde i Bruxelles i næste uge. Her skal EU-landenes ledere blandt andet diskutere forholdet til Tyrkiet.

Før mødet fornemmer Løkke, at der er en stigende forståelse fra kollegerne i de andre lande for Danmarks position. Det siger han på et møde i Folketingets Europaudvalg:

- Indtil videre er det kun Tyskland og Østrig, der har givet udtryk for den samme skarpe konklusion. Nu får vi debatten, og det er godt, siger Løkke forud for topmødet.

Det kræver enstemmighed, hvis EU skal stoppe optagelsesforhandlingerne. Derfor forventer statsministeren ikke, at landene vil være klar til at konkludere allerede på topmødet i næste uge.

Det er nemlig fortsat et spørgsmål, hvad man konkret skal gøre: Skal optagelsesforhandlingerne suspenderes eller stoppes helt? Og hvad skal man sætte i stedet?

- Men jeg tror, det er vigtigt, at vi nu bliver mere ærlige i forholdet til Tyrkiet. Vores befolkningerne skal også have en forståelse for, hvad vi gør i forhold til Tyrkiet, siger Løkke.

Han understreger, at selv om EU-landene på et tidspunkt beslutter at stoppe optagelsesforhandlinger, så må man opretholde en dialog med Tyrkiet.

- Stopper vi optagelsesforhandlingerne, så får det ikke Tyrkiet til at gå væk. Og Tyrkiet har en vigtig placering i forhold til migration og terror. Tyrkiet er også Nato-allieret, og det skal vi også værne om, siger Løkke.

På topmødet i næste uge skal EU-landenes ledere også tale om forhandlingerne med Storbritannien om brexit, samt om hvad retning EU skal gå fremover.

Løkke forventer ikke, at EU vil gå videre til fase to i brexit-forhandlingerne i oktober måned. Parterne er stadig låst i spørgsmålet om regningen for Storbritanniens exit.

I forhold til EU's fremtid er Løkke tilfreds med, at EU-præsident Donald Tusk gør et stort arbejde forud for mødet i forhold til at tale med alle EU's 27 lande.

Fra dansk side er der bekymring for den franske præsident Emmanuel Macrons tanker om et EU i flere hastigheder. Det kan hægte Danmark af.

- Macron ønsker at gå videre på områder, hvor Danmark har forbehold. Det vil sige eurosamarbejdet, det retlige samarbejde og forsvarssamarbejdet, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi vil ikke forhindre andre lande i at gå videre. Men vi har en objektiv interesse i at sikre, at det bliver tilrettelagt på en måde, hvor man ikke på forhånd udelukker andre lande.

- Jeg glæder mig over, at formanden for rådet arbejder på, at spørgsmålene drøftes i EU 27-kredsen.

  • Løkke ønsker stop for optagelsesforhandlinger med Tyrkiet
    EU-præsident Donald Tusk besøgte onsdag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for EU-topmødet i næste uge. Senere på dagen rejste Tusk videre til både Paris og senere Berlin, hvor han skal mødte med henholdsvis Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands kansler, Angela Merkel. Foto: /ritzau/Bidstrup Stine
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp