De senere år har kampen mod madspild vundet indpas hos danskernes.
Vi smider mindre mad ud i dag, end vi gjorde for seks år siden. Det mener i hvert fald forbrugerbevægelsen ’Stop Spild Af Mad’, som for tiden fejrer deres egen seks års fødselsdag.
En undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Berlingske, bakker bevægelsen op i deres påstand.
Undersøgelsen viser, at mere end hver tredje dansker selv mener, at han smider mindre mad ud end for fem år siden. Det skriver forbrugerbevægelsen i en pressemeddelelse.
Ude i de danske hjem har kampen mod madspild fået foden i døren.
- Jeg er enlig mor, og en varieret kost til en dreng i voksealderen giver mange rester og kan være dyrt - særligt på frugt og grønt. Jeg har fået en masse gode tips og tricks til min dagligdag, som sparer mange penge og tid. Jeg er mest begejstret for, at mine lokale købmænd er begyndt at sælge friske grønsager, urter og frugter til halv pris pga. bevægelsen mod madspild. Vi mærker det i vores kost og på budgettet - for nu er der råd til lidt mere af det sunde, fortæller Gertrud Christensen, som er medlem af ’ Stop Spild Af Mad’.
Bevægelsens stifter, Selina Juul, er begejstret for resultaterne, og løfter sløret for kommende fremstød:
- Det er glædeligt, at Danmarks madspild er sat på slankekur, men vi er bestemt ikke i mål endnu, fortæller Selina Juul og fortsætter:
- Vi har mange spændende projekter og tiltag mod madspild på tegnebrættet - bl.a. et omfattende nationalt og internationalt initiativ, hvor videreformidling af god overskudsmad fra lokale producenter, detailhandlen og andre fødevaredonorer bliver sat i system, så lokale aftagere som herberger, væresteder og andre hjælpeorganisationer for hjemløse nemt og dagligt vil kunne modtage god gratis overskudsmad. Fødevareminister Dan Jørgensen har netop lovet, at han agter at gøre det nemmere for supermarkederne at donere overskudsmad til gode formål, og det glæder os.