Annonce
Erhverv

Det kommer til at brage derudaf

Martin Lohse (G), formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

20'erne er det gyldne årti, hvad angår bosætning på Lolland-Falster, vurderer formand for Kultur, Fritid, og bosætningsudvalg.

Der skal et langt sejt træk til for at opfylde ambitionen om at øge bosætningen på Lolland-Falster.

- Og vi er godt på vej. Guldborgsund Kommune er i disse år en nettotilflytningskommune. Sådan var det ikke tidligere, lyder det fra Martin Lohse (G), formand for kultur, fritid og bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune.

- Men det samlede befolkningstal falder fortsat, fordi der ganske enkelt dør flere, end der bliver født, fortæller han.

Det bekræftes af tal fra Danmarks Statistik, Der viser, at befolkningstallet i kommunen fra fjerde kvartal 2018 til fjerde kvartal 2019 faldt med 217 borgere fra 60.968 til 60.751 borgere.

Ligeledes viser tal fra Danmarks Statistik, at der i 2019 blev født 480 børn i kommunen, mens der samme år var 816, der afgik ved døden.

- Vi har derfor i høj grad fokus på bosætning i kommunen for at øge nettotilflytningen mest muligt, siger Martin Lohse.

Guldborgsund Kommune vedtog derfor i sommeren 2020 en ny bosætningsstrategi for perioden 2020 til 2024, hvor målet er, at nettotilflytningen skal være cirka 600 borgere om året i perioden.

- Helt grundlæggende handler det om, at jo flere borgere vi er i kommunen, jo flere er der til at betale for den velfærd, vi tilbyder, siger han og tilføjer:

- Bosætning handler ikke kun om at øge tilflytningen til kommunen, men det handler også om, at få folk til at blive boende i kommunen, påpeger Martin Lohse.

Lolland-Falster er ifølge Martin Lohse mere parat end nogensinde til at udnytte byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen og alt det, som det fører med sig. Foto: Femern A/S, arkivgrafik

Positive tendenser

Ifølge udvalgsformanden er der flere tendenser i gang, der er ved at medvirke til øget bosætning.

- Tidligere blev der ofte givet et automatsvar i retning af, at der ikke sker en skid i vores landsdel, når man blev spurgt til livet, der leves på Lolland-Falster. Det har de senere år ændret sig, vurderer Martin Lohse.

- Vi lever jo rige liv, alle os der bor på Lolland-Falster i forvejen. Vi har et rigt foreningsliv, masser af fællesskaber, gode skoler og daginstitutioner samt en fantastisk natur, slår han fast og nævner Lolland-Falster Lovestorm, som er medvirkende til en øget bevidsthed om lige netop det.

Martin Lohse mener nemlig, at vi, der bor på Lolland-Falster, selv skal være bevidste om det rige live, vi lever.

- Så vi skal i stedet have et positivt budskab om landsdelen parat, når vi fortæller om det liv, vi lever. Vi skal selv skabe den rigtige fortælling om det at bo på Lolland-Falster, siger han og tilføjer:

- Min fornemmelse er, at der også er opstået en stolthed over at være fra Lolland-Falster. Der er faktisk blevet foretaget stolthedsmålinger, hvor vi scorer over landsgennemsnittet. Derfor er vi nu også i højere grad end tidligere bedre til at fortælle de gode historier om landsdelen, vurderer Martin Lohse.

Et er naturligvis den måde, borgerne på Lolland-Falster opfatter og fremstiller landsdelen udadtil. Noget andet er, hvad der er en forudsætning for at skabe øget bosætning.

- Der er flere ting, der gør sig gældende. Det handler naturligvis om interessante arbejdspladser, skoler, daginstitutioner og kulturtilbud. Der skal ganske enkelt være liv så mange steder som muligt, men det begynder med, at de potentielle tilflyttere ser muligheder i at bosætte sig i landsdelen, og så er det vores opgave at fortælle om de muligheder, der er, siger Martin Lohse.

Han slår fast, at de attraktive og højtuddannede job findes på Lolland-Falster.

- Vi skal som kommune være med til at gøre opmærksom på, at de job og arbejdspladser findes. Det sker i allerede i et godt samarbejde med Business Lolland-Falster, der også i høj grad har fokus på ægtefællejob, fortæller han.

Martin Lohse er i høj grad fortrøstningsfuld, når han ser 10 år frem i relation til bosætning på Lolland-Falster.

- Det vil brage derudaf. Vi har udsigt til 10 gyldne år, slår han fast og uddyber:

- Femern Bælt-forbindelsen har været længe undervejs, og i mellemtiden er Guldborgsund Kommune blevet en bedre kommune, end tilfældet var for bare fem år siden. Vi betaler af på kommunens gæld, og vi investerer i skoler, idrætsfaciliteter og infrastruktur, siger Martin Lohse og vurderer derfor, at kommunen vil fortsætte med at være en tilflytterkommune.

- Vi er mere parat end nogensinde til at udnytte byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen og alt det, som det fører med sig, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Positiv corona-effekt

Martin Lohse mener også, at coronakrisen kan få en stor betydning for bosætningen i landsdelen de kommende år.

- Nedlukningerne af samfundet har fået mange mennesker til at værdsætte åben himmel og skovområder mere. Det gælder måske især de, der kommer fra Lolland-Falster, men bor i lejlighed i hovedstaden. De stiller måske spørgsmålet, om det ikke kunne være at foretrække at vende tilbage til naturen og luften på Lolland-Falster, siger Martin Lohse, der blandt andet er blevet bekræftet i, at interessen for at flytte til Lolland-Falster er til stede.

- Vi har blandt andet afholdt tapas-arrangement i 2020 på Vesterbro i København, hvor 130 deltog, husker han.

Martin Lohse minder om, at når der sker bosætning, er det afgørende, at tilflytterne føler sig velkommen.

- Kommunalt foretager vi velkomstarrangementer. Dem har jeg flere gange stået i spidsen for, og det er en fantastisk oplevelse hver gang, fordi der er tale om glade og forventningsfulde tilflyttere, siger han.

- Men hvor gode er vi egentlig hver især på Lolland-Falster til at tage imod tilflytterne, så de også i hverdagen føler sig velkomne, spørger han og svarer selv:

- Det skal vi have fokus på, og heldigvis har vi et rigt foreningsliv, hvor tilflyttere i høj grad kan blive en del af lokalsamfundet og de fællesskaber, der er, siger Martin Lohse.

  • Martin Lohse (G), formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
  • Lolland-Falster er ifølge Martin Lohse mere parat end nogensinde til at udnytte byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen og alt det, som det fører med sig. Foto: Femern A/S, arkivgrafik
Annonce
Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Annonce
Annonce
Lolland

Skræmmende analyse: - De skal gå på gaden og protestere

Lolland

Cykelkometen Nicklas triumferer: - Det her er sindssygt

Sport

NFH taber til Team Esbjergs reserver

Guldborgsund

Salam kaster sig ind i kampen: - Det investerer i folkedrabet

Refa

Skralde-undren: Hvornår får jeg de nye poser?

Rødby

Politiet på pletten: Snorksov i varerummet

Lolland-Falster

Penge-festen fortsætter - men ét projekt kostede banken flere millioner

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Falster

Lokal grevinde er død

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Udfordringerne vil ingen ende tage: Nu har de store fugtproblemer

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Falster

- Det er både utidigt og umodent at bringe det op

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte