cookie-og-privatlivspolitik

14

Billeder

Markbranden ved Kappelvej.
Foto: Jan Knudsen

112

Voldsom eftermiddag: Markbrande truede huse

Ikke færre end tre markbrande har brandvæsnet været ude til i løbet af få timer. Den ene truede adskillige huse, og beboere måtte tilses.
27. juli 2021 kl. 18:01 Af Jakob Poulsen

Brandvæsnet har haft en usædvanligt travl eftermiddag på Lolland.

Ikke færre end tre gange har brandfolkene været ude for at slukke markbrande, der var løbet løbsk.

Den mest dramatiske gik ud over en mark ved Gurrebyvej og Nørredsalsvej lidt udenfor Søllested.

Her måtte indsatsleder Jens Rasmussen fra Lolland-Falster Brandvæsen rekvirere en ambulance til at tilse beboere i et par huse tæt ved den brændende mark.

Togdriften på Lollandsbanen måtte også indstilles i en times tid, fordi branden kom ganske tæt på, og en massiv røg samtidig drev ind over banelegemet.

Annonce

Branden blev anmeldt kort efter klokken 13.10 og gik ud over en uhøstet hvedemark.

Jens Rasmussen fortæller, at landmanden netop var begyndt at høste marken, da der pludselig gik ild i marken under skæret på mejetærskeren. Årsagen er ukendt, men indsatslederen har en antagelse om, at skæret måske har ramt en sten, og at det har antændt en gnist, som har fået branden til at bryde ud, da naturen er meget tør netop nu.

- Der var en kraftig vind, og den trak ilden hen over marken. Det brændte utroligt kraftigt tæt ved tre huse, og der lå en gård, som var helt indhyllet i røg, da jeg ankom, fortæller han.

Han skyndte sig derfor at tilkalde forstærkning, og det endte med, at ikke færre end tre brandsprøjter og fem tankvogne bemandet med mere ialt mere end 20 brandfolk fra Falck i Nakskov, Maribo og Stokkemarke måtte sættes ind for at bekæmpe ilden.

Man måtte desuden sende brandfolk fra Falck i Sakskøbing til Nakskov for at holde stand by der i tilfælde af, at der indløb flere meldinger om brande.

Annonce

Midt i det hele kom der så også en melding om, at der befandt sig en ældre kvinde i en sygeseng i et af de huse, som lå tæt ved den brændende mark. Derfor blev der også rekvireret en ambulance for at se, om hun havde brug for hjælp.

Ifølge indsatslederen viste det sig heldigvis, at hun efter omstændighederne havde det godt, og hun kunne forblive i sit hjem. En beboer i et andet hus blev også tilset for eventuel røgforgiftning.

Den brandramte mark er ifølge Jens Rasmussen på 42 hektar, og ilden nåede at få fat i cirka 30 hektar, før det lykkedes at slukke den. Derudover var der også ild i noget levende hegn.

Først ved 17-tiden kunne brandfolkene pakke sammen og køre hjem.

Få minutter efter, at den føromtalte brand blev anmeldt, indløb en anden melding om markbrand - og også denne gang var der endda alvorlig risiko for, at den skulle sprede sig til en naboejendom.

Annonce

Denne brand blev anmeldt kort før klokken 13.20 og brød ud på en mark ved vejen Ved Teglskoven nær Rykkerup på Østlolland.

Her lykkedes det akkurat brandfolkene fra Falck i Nykøbing at standse branden fire-fem meter fra en nedlagt landbrugsejendom.

Her var der ifølge indsatsleder Ruben Salqvist fra Lolland-Falster Brandvæsen tale om en afbrænding af en frøgræsmark, som løb løbsk. Ilden nåede også at få fat i et mindre stykke skov og et skel, før den blev slukket.

Her var brandfolkene færdige ved 16-tiden.

Eftermiddagens tredje markbrand gik ud over en mark ved Kappelvej nær Sjunkeby på Vestlolland. Også her var der tale om en afbrænding af en frøgræsmark, som løb løbsk, og også her truede ilden med at brede sig til bebyggelse.

Annonce

- Der var et stort åbent stykke med meget vind, og pludselig var ilden på vej mod et hus og noget skov, men landmanden fik både tilkaldt os og fik hurtigt fat i flere til at hjælpe, så vi fik hurtigt kontrol over branden, fortæller indsatsleder Jesper Atkinson Pedersen fra Lolland-Falster Brandvæsen.

To tankvogne og to brandsprøjter var indsat i slukningsarbejdet, som var overstået i løbet af en times tid.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE