Annonce
Erhverv

Fabrik lukker produktion 1. marts

East Metal lukker ned for produktionen med udgangen af februar. Der vil dog fortsat være aktivitet med at pakke udstyr og de store maskiner ned i de kommende måneder. Foto: Jan Knudsen

Flere af de opsagte medarbejdere hos East Metal har allerede fået nyt job.

NAKSKOV East Metals fabrik på Skibsværftsvej 46 på havnen i Nakskov lukker endegyldigt ned for produktionen med udgangen af februar.

- Fabrikken lukker med udgangen af indeværende måned. Der er vi færdige med at producere i Nakskov. Vi færdiggør de projekter, som vi har i gang, og det er den væsentligste opgave samtidig med, at vi er begyndt at forberede den nedlukning, som efterfølgende skal pågå, siger Flemming Rasmussen, direktør for East Metal.

Fabrikslukningen berører 42 ansatte bestående af 36 timelønnede ansatte og seks funktionærer, hvoraf to er lærlinge.

Fabriksdirektør Torben Thorhauge er blandt de 42 medarbejdere, der er blevet opsagt på East Metals fabrik i Nakskov. I den kommende tid hjælper han dog med at få pakket hele fabrikken ned og få afsat de store maskiner. Foto: Ingrid Riis

I god ro og orden

De overenskomstmæssige forhandlinger mellem East Metal, de berørte medarbejdere, tillidsfolk og Dansk Metal er nu afsluttet og er forløbet i god ro og orden, lyder det fra alle parter.

- Møderne er forløbet fint. Det vigtigste for East Metal er at gøre det her i god ro og orden med respekt for de mennesker og de familier, som bliver berørt af det. I den ånd er forhandlingerne og hele processen kørt, siger Flemming Rasmussen.

Ud af de 36 timelønnede er halvdelen medlem af Dansk Metal, som også er tilfreds med forløbet.

- Virksomheden har generelt overholdt alle de ting, de skulle, og været til at snakke med undervejs. Vi har en positiv opfattelse af forløbet på trods af, at det selvfølgelig er på et trist grundlag, når vi mister arbejdspladser, siger Jack Jørgensen, faglig sekretær i Dansk Metal Storstrøm, som har været bisidder i forhandlingerne.

Selvom fabrikken lukker 1. marts, vil der stadig være aktivitet på fabrikken derefter, da udstyret skal pakkes ned.

- Der er nogle småprojekter, der bliver færdiggjort nu. Og ellers er vi gået i gang med at lukke fabrikken ned, altså pakke det hele sammen. Der er en del, der skal ryddes op, siger fabriksdirektør Torben Thorhauge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rift om medarbejderne

Allerede nu har flere af de nu opsagte medarbejdere hos East Metal fået nyt arbejde.

- Allerede dagen efter det kom frem, at fabrikken skulle lukke, var der en smed, der sagde op, fordi han allerede havde fundet noget andet. En maler og industritekniker er også stoppet og en lærling, som heldigvis har fået en ny læreplads fra på mandag. Vi har to lærlinge, og den anden er vi i fuld gang med at hjælpe med at finde en ny læreplads til, fortæller Torben Thorhauge.

Dansk Metal Storstrøm oplever også stor interesse fra andre virksomheder for de opsagte medarbejdere.

- Efter den første artikel om East Metals lukning havde jeg allerede dagen efter arbejdsgivere, der ringede og spurgte til, om der var industriteknikere iblandt. De er efterspurgte fordi, der i en årrække ikke er uddannet ret mange af dem, siger Jørgen Stensgaard Madsen, formand for Dansk Metal Storstrøm.

Han forventer, at i hvert fald 50 procent af de berørte medlemmer stort set kan gå fra job til job på grund af de gode konjunkturer.

Femern-projektet kan kaste nye jobmuligheder af sig, især til de specialiserede medarbejdere.

- Medarbejderne på East Metal er i relation til svejsning det, man kan kalde højt specialiserede. De kan deres kram, og derfor vil de også være eftertragtede til tilsvarende arbejde. Der åbner i løbet af foråret nogle ting op på Femern-projektet, hvor vi regner med, at vi kan afsætte dem, der måtte være tilbage. Der er mange underleverandører, som kan være interesserede i smede med de rigtige kvalifikationer, forklarer siger Jack Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskiner skal afsættes

Medarbejderne har opsigelsesvarsler på mellem 30 og 70 dage, og dem med de længste opsigelsesvarsler vil være med til at pakke sammen, men hvor lang tid, det tager at tømme fabrikken for udstyr, ved Torben Thorhauge ikke.

- Det har vi svært ved at sige. Vi har nogle store maskiner hernede, så det kommer lidt an på, hvad der sker med dem. Om der er nogen, der er interesseret i at overtage dem eller hvordan. Så længe vi ikke har en afklaring på det, er det svært at sige, hvornår vi endegyldigt er færdige hernede, siger Torben Thorhauge.

Han ved ikke selv endnu, hvad han skal, men har aftalt med East Metal, at han bliver og hjælper med hele nedpakningen af fabrikken og afsætningen af de store maskiner.

- Vi har for eksempel en stor trækspand, som man kan lave træktest med, og det er en af de største, der står i hele Nordeuropa, og der er stor interesse for den fra forskellige firmaer, og der har jeg lovet at hjælpe med at finde ud af, hvordan vi kan få den afsat. Så jeg bliver nok den sidste mand, der forlader skuden hernede. Og så ved jeg ikke, hvad jeg skal. Det tager jeg, når jeg kommer dertil. Som markedet er nu, er jeg ret sikker på, at jeg nok skal finde et eller andet at lave, siger Torben Thorhauge.

Det er Lolland Kommune, der ejer fabrikshallen.

- Vi har selvfølgelig opsagt lejemålet, som vi skal have fundet en vej ud af stille og roligt. Det er en kommerciel aftale, som vi selvfølgelig skal have fundet en løsning omkring, siger Flemming Rasmussen.

  • East Metal lukker ned for produktionen med udgangen af februar. Der vil dog fortsat være aktivitet med at pakke udstyr og de store maskiner ned i de kommende måneder. Foto: Jan Knudsen
  • Fabriksdirektør Torben Thorhauge er blandt de 42 medarbejdere, der er blevet opsagt på East Metals fabrik i Nakskov. I den kommende tid hjælper han dog med at få pakket hele fabrikken ned og få afsat de store maskiner. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Erhverv

Rapport fastslår: Det gik galt i dødsulykke på havnen

Annonce
Annonce
Lolland

Ombejlet bygning i spil: Nu skal politikerne træffe den endelige beslutning

112

Alvorlig soloulykke: Mistede herredømmet og endte på sygehuset

Sport

Efter overraskende sejr: Sådan gik det i Middelfart

Lolland

Se de spektakulære nordlys-billeder

Guldborgsund

Enormt millionprojekt kan fylde 106 OL-bassiner med sand

Guldborgsund

Claus' unikke 'Nik & Jay'-lastbil: De hjalp ham gennem den store sorg

Guldborgsund

Kirsten og Pers stakit-kamp: Nu har politiet afhørt dem

Sport

Overraskende målhelt holder City på mesterskabskurs

112

Umulig at overse: Ung mand foretog farlig overhaling

Udland

Sjælden solstorm giver nordlys flere steder i verden

Guldborgsund

Runder milepæl: Nu er den sat

Sport

Kems kamp: - Jeg har masser af tilbud liggende

Guldborgsund

"Fantastisk" udvikling: De strømmer til i Guldborgsund

Indland

Endnu en haj er blevet fundet på cykelsti

Indland

Saba efter dansk Eurovision-exit: Jeg er lettet og skuffet

Annonce
Annonce
Lolland

Eventyrligt nordlys: - Jeg er fuldstændig bidt af det

Vejret

Weekendens bedste vejr ventes søndag for hele landet

Indland

Venstre vil bruge EU-midler på kystsikring

Sport

Nederlag til reservespækket Esbjerg-hold: - Ikke bekymrende

Guldborgsund

Pernille har kæmpet forgæves i flere år: - Det virker som en lukket verden

Sport

NFH taber til Team Esbjergs reserver

Lolland

Cykelkometen Nicklas triumferer: - Det her er sindssygt