cookie-og-privatlivspolitik
Der var solidt fremmøde til til arrangementet om sukker-fremtiden.
Der var solidt fremmøde til til arrangementet om sukker-fremtiden.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Sukkerfolkene skal tænke nyt for fremtiden

Det hvide guld er ikke, hvad det har været.
07. december 2018 kl. 17:41 Af Denny Jakobsen

Annonce

Den før så lukrative sukkerroedyrkning er under pres fra flere sider, men hvordan vender vi udviklingen, så roer igen kan blive det hvide guld? Frøfirmaet Strube indbød hele værdikæden til møde på Hotel Falster om visionen for fremtidens roeproduktion.

I dag er roedyrkningen under pres fra flere sider. Kvotesystemet er ophørt i EU, og hvert land kan derfor producere så meget sukker, det vil, hvilket har ført til en stor overproduktion. Det har presset sukkerprisen i bund. Samtidig trues roedyrkningen af nye pesticidforbud, som EU barsler med. Insektmidlet neonikotinoider, som er en trussel mod bier, er allerede forbudt fra 1. januar 2018.

- Vi går snart ind i et nyt årti, og der er brug for at stoppe op og se fremad. Hvor skal vi hen? Vi har brug for at tænke ud af boksen, og man ser ofte, at det er i krisesituationer, at løsninger kommer på bordet.

Sådan sagde Niels Borre, direktør for frøfirmaet Strube Scandinavia, som tirsdag havde indbudt hele værdikæden til debat på Hotel Falster om sukkerroernes fremtid. I panelet var Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere, Jannik Olejas, ansvarlig for råvareindkøb hos Nordic Sugar, og René Trier Hansen, indkøbsdirektør hos slikproducenten Toms.

Derudover deltog også en af stifterne af den fødevarepolitiske Tænketank Frej, Iben Krog Rasmussen, som selv er vokset op med roe- og svineproduktion i Østofte på Lolland.

Hun fik for alvor rusket op i panelet og hos de over 100 fremmødte roedyrkere.

- Min kæreste, som kommer fra en akademikerfamilie i Aarhus Midtby, ved absolut intet om landbrug. Da jeg tog ham med ned til min familie første gang, spurgte han, om det var salat, da vi kørte forbi roemarkerne. Det er virkeligheden i dagens Danmark. Det er ikke den tid, min farfar dyrkede roer i, sagde Iben Krog Rasmussen.

Hun efterlyste en dansk sukkerproduktion i en anden liga med højeste kvalitet og bæredygtighed, da vi i Danmark ikke kan konkurrere med verdensmarkedsprisen.

Selv om dyrkerne har oplevet et prisfald på roerne på 40 procent på to år, ser roeformand Jørn Dalby lys for enden af tunnellen.

- I Danmark har vi høj fødevaresikkerhed, stor sporbarhed, lavt CO2-udslip, lavt pesticidforbrug og stort udbytte pr. hektar. Hvad skal der så til? Vi skal have øget forædlingen af roefrøet mod sygdomme og ukrudt, vi skal have lige konkurrencevilkår med omverden, og vi skal have accept fra befolkningen. Det er en forudsætning for politikernes opbakning, konkluderede Jørn Dalby.

Ifølge ham vil dansk sukker stå stærkt i fremtiden.

- Sukker er et naturprodukt, og jeg tror ikke, at der er plads til kunstige sødestoffer i fremtiden.

Og så er vi tilbage ved bæredygtigheden, som blev et tilbagevendende tema på mødet.

- Alliér jer med den dagsorden, der taler cirkulær økonomi. Det er det helt store lige nu, opfordrede Iben Krog Rasmussen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

Annonce