Annonce
Erhverv

Varmepumper øger risiko for driftsforstyrrelser

PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen

Konsulentvirksomhed har undersøgt potentialet for varmepumper i procesindustrien - deriblandt lokal sukkerfabrik.

Det er teknisk muligt at lade store varmepumper producere cirka 80 procent af den energi, som sukkerfabrikken i Nykøbing skal bruge til sin sukkerproduktion.

Det fremgår ifølge fagbladet Ingeniøren af et netop afsluttet forskningsprojekt ved navn PowerUp, der er støttet af EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program).

Nordic Sugar arbejder som bekendt med at omstille sukkerproduktionen fra kul og olie til gas på de to lokale sukkerfabrikker på Lolland-Falster for om få år at kunne leve op til nye skærpede emissionskrav fra Miljøstyrelsen.

I den sammenhæng har Energinet bedt klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) om godkendelse af det meget omtalte gasledningsprojekt, der skal forbinde naturgasnettet på Sjælland med et gasnet hen over Falster og Lolland til Nakskov.

PowerUp projektet har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder: Arla, Dansk Salt, Equinor Rifining Denmark og Nordic Sugars fabrik i Nykøbing.

Projektleder er konsulentvirksomheden Weel og Sandvig Energi- og Procesinnovation, og ifølge partner Mogens Weel er der tale om et indledende studie.

- Det er ikke et detailstudie. I et detailstudie kan der dukke ting op, der enten fordyrer projektet eller omvendt, siger Mogens Weel til Folketidende i forhold til studiets konklusion om, at det vil koste i størrelsesordenen 110-130 millioner kroner at etablere varmepumper i sukkerfabrikken i Nykøbing.

PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen

De sidste 20 procent

På spørgsmålet om, hvad de sidste 20 procent energi skal baseres på, svarer Mogens Weel.

- De skal stadig være baseret på det brændstof, der nu er til rådighed. Det kan også være andre ting end kul og olie. Biomasse, hvis man har mulighed for det. Om tallet ligger på præcis 20 procent, må et detailstudie vise, siger han og tilføjer:

- Den sidste del ud over varmepumper, kan også baseres på ren el, siger Mogens Weel.

Hvorfor så ikke bare basere hele produktionen på udelukkende elektricitet?

- Det har noget med omkostninger at gøre. Varmepumpen har en COP4. Når du bruger en varmepumpe, og du putter én del el ind, så får du fire dele procesvarme ud. Ved brug af el får du en-til-en. Varmepumperne skal tilsammen have en effekt på 13 MW. Det vil sige, at varmepumperne vil levere tilsammen 52 MW varme. Det vil være nok til sukkerproduktion, siger Mogens Weel, der dermed vurderer, at det vil være muligt at basere sukkerproduktion udelukkende på el.

- Men det vil nok ikke være så klogt. Det vil naturligvis være bedre at bruge varmepumper, fordi man skal bruge væsentligt mindre el, som man skal forsyne fabrikken med, siger han.

Når sukkerfabrikkerne siger, at det i dag ikke er teknisk muligt at basere sukkerproduktion udelukkende på elektricitet, så tager de fejl?

- Der vil jeg sige, at sukkerfabrikkerne baserer deres udtalelser på, at deres erfaringer gør, at de vil have vanskeligt ved at køre sukkerfabrikken baseret på el. Man kan til en vis grad godt forstå, at man kan være usikker på at køre en sukkerfabrik på en helt anden måde, end man har gjort i 30 år, siger Mogens Weel, der samtidig understreger, at der i studiet er stor usikkerhed på investeringen, forekomsten af driftsforstyrrelser og dermed økonomi, da teknologien ikke har været afprøvet i samme omfang tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er usikkerhed

- Det vil et detailstudie skulle afklare yderligere, understreger han.

Vil det sige, at konklusionen er, at der er store usikkerheder ved at omstille sukkerproduktion fra kul og olie til varmepumper/el både investeringsmæssigt og teknisk?

- Der er usikkerhed. Lad mig sige sådan.

Og det gælder både investeringsmæssigt, økonomisk og driftsmæssigt?

- Man er i hvert fald i begyndelsen nødt til at have en backup i form af det eksisterende anlæg. Det er jo også en læreproces. Man vil formentlig de første år have driftsproblemer. Sådan er det jo altid. Men ressourcemæssigt vil varmepumper være det mest fornuftige at basere produktionen på. Jeg tænker, at sukkerfabrikken også vurderer, at de skal den vej på lang sigt.

Men sukkerfabrikkerne står netop overfor at skulle leve op til nye skærpede emissionskrav fra Miljøstyrelsen inden for få år. Det kan ifølge Nordic Sugar kun gøres ved at udfase kul og olie og erstatte med gas på kort sigt?

- Jo, men det er så fordi, de ikke tør tage springet med varmepumpen på nuværende tidspunkt. Det vil kræve, at der bliver foretaget yderligere detailstudier.

Men giver det så ikke meget god mening, at sukkerfabrikkerne i første omgang omstiller produktionen til gas til at begynde med, når nu vinduet for omstilling er få år?

- Hvis man ikke kan nå det, så må man jo omstille til gas i første omgang. Så kan det være en løsning. Så vil man så vinde lidt tid i forhold til at blive overbevist om, at produktion baseret på varmepumper virker. Forstået på den måde, at hvis man ikke kan få overbevist sig selv om, at løsningen med varmepumper er brugbar på nuværende tidspunkt.

Og der er det du siger, at hvis man skal overbevise sig selv om, at man kan omstille til varmepumpeløsningen indenfor et par år, så er der en hel del usikkerhedsmomenter driftsmæssigt og økonomisk ved den løsning?

- Det skal så klarlægges og udredes yderligere, om der virkelig er de usikkerheder, lyder det fra Mogens Weel.

Læs også artiklerne "Der er ikke tid til komplicerede udviklingsprojekter" og "- Vi har ikke tiden til rådighed" fra onsdagens Folketidende.

  • PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen
  • PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé