Annonce
Erhverv

Varmepumper øger risiko for driftsforstyrrelser

PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen

Konsulentvirksomhed har undersøgt potentialet for varmepumper i procesindustrien - deriblandt lokal sukkerfabrik.

Det er teknisk muligt at lade store varmepumper producere cirka 80 procent af den energi, som sukkerfabrikken i Nykøbing skal bruge til sin sukkerproduktion.

Det fremgår ifølge fagbladet Ingeniøren af et netop afsluttet forskningsprojekt ved navn PowerUp, der er støttet af EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program).

Nordic Sugar arbejder som bekendt med at omstille sukkerproduktionen fra kul og olie til gas på de to lokale sukkerfabrikker på Lolland-Falster for om få år at kunne leve op til nye skærpede emissionskrav fra Miljøstyrelsen.

I den sammenhæng har Energinet bedt klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) om godkendelse af det meget omtalte gasledningsprojekt, der skal forbinde naturgasnettet på Sjælland med et gasnet hen over Falster og Lolland til Nakskov.

PowerUp projektet har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder: Arla, Dansk Salt, Equinor Rifining Denmark og Nordic Sugars fabrik i Nykøbing.

Projektleder er konsulentvirksomheden Weel og Sandvig Energi- og Procesinnovation, og ifølge partner Mogens Weel er der tale om et indledende studie.

- Det er ikke et detailstudie. I et detailstudie kan der dukke ting op, der enten fordyrer projektet eller omvendt, siger Mogens Weel til Folketidende i forhold til studiets konklusion om, at det vil koste i størrelsesordenen 110-130 millioner kroner at etablere varmepumper i sukkerfabrikken i Nykøbing.

PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen

De sidste 20 procent

På spørgsmålet om, hvad de sidste 20 procent energi skal baseres på, svarer Mogens Weel.

- De skal stadig være baseret på det brændstof, der nu er til rådighed. Det kan også være andre ting end kul og olie. Biomasse, hvis man har mulighed for det. Om tallet ligger på præcis 20 procent, må et detailstudie vise, siger han og tilføjer:

- Den sidste del ud over varmepumper, kan også baseres på ren el, siger Mogens Weel.

Hvorfor så ikke bare basere hele produktionen på udelukkende elektricitet?

- Det har noget med omkostninger at gøre. Varmepumpen har en COP4. Når du bruger en varmepumpe, og du putter én del el ind, så får du fire dele procesvarme ud. Ved brug af el får du en-til-en. Varmepumperne skal tilsammen have en effekt på 13 MW. Det vil sige, at varmepumperne vil levere tilsammen 52 MW varme. Det vil være nok til sukkerproduktion, siger Mogens Weel, der dermed vurderer, at det vil være muligt at basere sukkerproduktion udelukkende på el.

- Men det vil nok ikke være så klogt. Det vil naturligvis være bedre at bruge varmepumper, fordi man skal bruge væsentligt mindre el, som man skal forsyne fabrikken med, siger han.

Når sukkerfabrikkerne siger, at det i dag ikke er teknisk muligt at basere sukkerproduktion udelukkende på elektricitet, så tager de fejl?

- Der vil jeg sige, at sukkerfabrikkerne baserer deres udtalelser på, at deres erfaringer gør, at de vil have vanskeligt ved at køre sukkerfabrikken baseret på el. Man kan til en vis grad godt forstå, at man kan være usikker på at køre en sukkerfabrik på en helt anden måde, end man har gjort i 30 år, siger Mogens Weel, der samtidig understreger, at der i studiet er stor usikkerhed på investeringen, forekomsten af driftsforstyrrelser og dermed økonomi, da teknologien ikke har været afprøvet i samme omfang tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er usikkerhed

- Det vil et detailstudie skulle afklare yderligere, understreger han.

Vil det sige, at konklusionen er, at der er store usikkerheder ved at omstille sukkerproduktion fra kul og olie til varmepumper/el både investeringsmæssigt og teknisk?

- Der er usikkerhed. Lad mig sige sådan.

Og det gælder både investeringsmæssigt, økonomisk og driftsmæssigt?

- Man er i hvert fald i begyndelsen nødt til at have en backup i form af det eksisterende anlæg. Det er jo også en læreproces. Man vil formentlig de første år have driftsproblemer. Sådan er det jo altid. Men ressourcemæssigt vil varmepumper være det mest fornuftige at basere produktionen på. Jeg tænker, at sukkerfabrikken også vurderer, at de skal den vej på lang sigt.

Men sukkerfabrikkerne står netop overfor at skulle leve op til nye skærpede emissionskrav fra Miljøstyrelsen inden for få år. Det kan ifølge Nordic Sugar kun gøres ved at udfase kul og olie og erstatte med gas på kort sigt?

- Jo, men det er så fordi, de ikke tør tage springet med varmepumpen på nuværende tidspunkt. Det vil kræve, at der bliver foretaget yderligere detailstudier.

Men giver det så ikke meget god mening, at sukkerfabrikkerne i første omgang omstiller produktionen til gas til at begynde med, når nu vinduet for omstilling er få år?

- Hvis man ikke kan nå det, så må man jo omstille til gas i første omgang. Så kan det være en løsning. Så vil man så vinde lidt tid i forhold til at blive overbevist om, at produktion baseret på varmepumper virker. Forstået på den måde, at hvis man ikke kan få overbevist sig selv om, at løsningen med varmepumper er brugbar på nuværende tidspunkt.

Og der er det du siger, at hvis man skal overbevise sig selv om, at man kan omstille til varmepumpeløsningen indenfor et par år, så er der en hel del usikkerhedsmomenter driftsmæssigt og økonomisk ved den løsning?

- Det skal så klarlægges og udredes yderligere, om der virkelig er de usikkerheder, lyder det fra Mogens Weel.

Læs også artiklerne "Der er ikke tid til komplicerede udviklingsprojekter" og "- Vi har ikke tiden til rådighed" fra onsdagens Folketidende.

  • PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen
  • PowerUp projekt har undersøgt potentialet i elektrificering af procesindustrien ved integration af højtemperatur-varmepumper i fire konkrete virksomheder deriblandt Nordic Sugars fabrik i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Annonce
Annonce
112

Kødtyv vendte tilbage - og så blev han anholdt

Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Politik

Endnu en politiker skifter parti: Regeringen kan ikke længere regne med flertal

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster