Annonce
Erhverv

Vordingborg får stort power-to-x-anlæg

Arcadia eFuels vil etablere et produktionsanlæg til CO2-neutralt brændstof på den del af Vordingborg Havn, som lige nu er ved at blive udvidet. Foto: Privat

Får verdens første storskala-produktionsanlæg (power-to-x) til flybrændstof.

Virksomheden Arcadia eFuels vil etablere CO2-neutral flybrændstofproduktion i Vordingborg.

Arcadia eFuels ApS har indgået et Letter of Intent med Vordingborg Havn og fået støtte fra Vordingborg Kommune til at placere verdens første storskala eFuel-produktionsanlæg (power-to-X) på Vordingborg Havn.

Parterne forhandler i øjeblikket om en endelig lejeaftale på Vordingborg Havn.

Arcadia eFuels vil bruge strøm fra vindmøller, vand og CO2 til at producere CO2-neutralt brændstof til fly. Det er såkaldt eFuel, der kan bruges i eksisterende flymotorer og eksisterende infrastruktur.

Direktør for Vordingborg Havn, Jan-Jaap Cramer, fortæller, at man i de seneste år har arbejdet hårdt for at skabe gode faciliteter for nye innovative virksomheder. Foto: Privat

Det første af sin art

- Vi er meget stolte over at kunne offentliggøre, at vi har valgt Vordingborg Havn som placering til verdens første storskala eFuel-produktionsanlæg. Det er det første af sin art i verden. Vi har i Arcadia eFuels sat et ambitiøst mål om at bekæmpe klimaændringerne, og vi tager nu et stort skridt i retning af, at vi kan producere CO2-neutral flybrændstof til luftfart inden for få år, siger direktør for Arcadia eFuel, Amy Hebert

Hun takker kommunen og havnen i Vordingborg for "den professionalisme, der gjorde beslutningen om placeringen i Vordingborg til et nemt valg."

Vordingborgs borgmester Mikael Smed ser frem til et konstruktivt samarbejde med Arcadia eFuels i planlægningsprocessen frem til, at produktionsanlægget kan stå klart i 2024.

- Jeg er på kommunens vegne stolt over, at virksomheden har valgt Vordingborg, og det sætter en tyk streg under vores ambition om, at vores område skal være Østdanmarks centrum for den grønne industri. Aftalen viser, hvor vigtigt det har været at tænke fremsynet og udvide Vordingborg Havn for at sikre, at vi kunne tiltrække virksomheder af denne størrelse, siger Mikael Smed.

Vordingborg Havn ligger på nordsiden af Masnedø vest for Masnedøbroen.
Havnen dækker et område på 200.000 kvm.
I 2026 vil havnen efter en udvidelse dække et areal på 400.000 kvm.
Arcadia eFuels vil bygge produktionsanlæg til at producere fremtidige grønne brændstoffer.
Virksomhedens første produktionsanlæg placeres på Vordingborg Havn.
Der er planlagt opstart af anlægget i slutningen af 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

60 nye job

Arcadia eFuels produktionsanlæg på Vordingborg Havn vil skabe 60 nye faste lokale arbejdspladser og vil årligt kunne producere op imod 55.000 ton eJet Fuel (eKerosene) og 25.000 ton eNaphtha, hvilket svarer til cirka 100 millioner liter om året.

EFuel-brændstoffet kan blandes op med 50 procent konventionelt jetbrændstof. Det CO2-neutrale brændstof vil gøre det muligt for luftfartsselskaberne at reducere deres CO2 emissioner proportionalt for at opfylde nationale og internationale mål.

Anlægget er planlagt til at påbegynde byggeriet i 2023 og opstart af kommercielle aktiviteter inden udgangen af 2024.

Vordingborg Havn på Masnedø er valgt på grund af tilgængeligheden af grøn strøm, samt at havneadgangen gør det muligt at udskibe produkter til kunderne.

- I løbet af de seneste år har vi arbejdet hårdt for at skabe de perfekte faciliteter og betingelser for nye innovative virksomheder. Vores havnestrategi har et stærkt fokus på grøn omstilling, og Arcadia eFuels passer perfekt ind i denne strategi, siger direktør for Vordingborg Havn, Jan-Jaap Cramer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høegh fortsætter arbejdet

Tidligere fødevareminister og eks-viceborgmester for Venstre i Lolland Kommune, Henrik Høegh, som nu er tilknyttet som konsulent i Business LF, har i lang tid været fortaler for power-to-x-anlæg på Lolland-Falster.

- Jeg hilser da bestemt velkommen, at der kommer sådan et anlæg. Det er en rigtig spændende udvikling, og vi skal absolut glæde os over, at de kigger mod et område, der har en stor overskudsproduktion af el, siger han.

Men planerne om et power-to-x-anlæg i Vordingborg får ikke Henrik Høegh til at opgive et få etableret power-to-x-anlæg på Lolland-Falster.

- Vores planer fortsætter uanfægtet. Det ene udelukker ikke det andet. Vi ser også store muligheder for at få etableret et power-to-x-anlæg på Lolland-Falster. Der er plads til flere store power-to-x-anlæg. Der er masser af grøn overskudsstrøm, så det er ikke nogen hindring, siger Henrik Høegh.

Samtidig påpeger han, at der med planerne om en udvidelse af biogasanlægget i Nysted og to ny biogasanlæg på Lolland-Falster samt et nyt biogasanlæg, som er ved at blive bygget i Køng i Sydsjælland, vil være CO2 nok i form af biogas til flere power-to-x-anlæg.

  • Arcadia eFuels vil etablere et produktionsanlæg til CO2-neutralt brændstof på den del af Vordingborg Havn, som lige nu er ved at blive udvidet. Foto: Privat
  • Direktør for Vordingborg Havn, Jan-Jaap Cramer, fortæller, at man i de seneste år har arbejdet hårdt for at skabe gode faciliteter for nye innovative virksomheder. Foto: Privat
Annonce
Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Annonce
Annonce
Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Kritik af Lollands skolevæsen: Kommunen ser med stor alvor på det

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen

Dølle

12 Dølle-gæster måtte have hjælp: Fire bragt til sygehuset

Indland

Notat afslører stor forskel på adgang til behandling med ny kræftmedicin

Kultur

Grøn melder udsolgt i halvdelen af årets koncertbyer

Annonce
Annonce
Maribo

Frygter kolde radiatorer: Umuligt at levere nok varme

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Lolland

Så er foråret skudt i gang

Guldborgsund

Koster 26 millioner årligt: - Det er åbenlyst uretfærdigt

Guldborgsund

Legendarisk kromutter: - Jeg har absolut ingen planer om at stoppe

Dølle

Lørdag på Dølle: Fra Keld og Hilda til Daze

Dølle

Politiets status: Masseslagsmål og trusler på Dølle