cookie-og-privatlivspolitik
Kattesundet henviser til, at gaden har rummet en bastion, som før hed en "kat".
Kattesundet henviser til, at gaden har rummet en bastion, som før hed en "kat".
Foto: Lr

Extra Posten

Hvorfor hedder de det?

Det Gamle Trykkeri har netop genoptrykt hæftet "Hvorfor hedder de det?" - en historisk oversigt over Nakskovs gader og veje.
15. august 2019 kl. 08:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Da Jan Gintberg for nogle år siden besøgte Nakskov, gjorde komikeren og hans "crew" sig muntre over, at byen bød på både en GASVEJ og en JØDEVEJ - endda ikke så langt fra hinanden.

I sjette genoptrykte udgave af den lille bog "Hvorfor hedder de det?" om oprindelsen til Nakskovs gadenavne kan man om Jødevej læse følgende: "I 1683 kom de første jøder til Nakskov. I 1710 fik jøderne tilladelse til at opføre en begravelsesplads på Nakskov Mark. Jødevej fører til denne kirkegård, der aldrig kan sløjfes. Kirkegården er i dag fredet."

Om Gasvej hedder det mere kortfattet: "Denne vej førte til Nakskov Gasværk. Det første gasværk blev bygget i 1861."


Sjette oplag

Ikke overraskende er de fleste af Nakskovs gader og veje primært opkaldt efter lokale personligheder, fx borgmester Bresemann og præsten Anders Pedersen Perlestikker, eller lokaliteter som eksempelvis Ladegårdsvej, Madeskovvej eller Marienlystvej.

Sjette oplag er revideret af Henning Bech Johansen. Bogen kan købes for 35 kroner på Nakskov Turistbureau, i Det Gamle Trykkeri og i Nakskov Lokalhistoriske Arkiv.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her