cookie-og-privatlivspolitik
Per Jørgensen er direktør for Sæbefabrikken og afviser, at der er noget galt med hans produkt.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Guldborgsund

Afviser kritik af lokal hånddesinfektion

TV2 og professor i mikrobiologi sætter spørgsmålstegn ved virkningen af Sæbefabrikkens produkt "Hånddesinfektion 2".
15. april 2020 kl. 14:36 Af Birgitte Grønning

FAKTA
Sundhedsstyrelsens anbefalinger til at undgå smitte med coronavirus:
Luftvejsinfektioner, som influenza og ny coronavirus, spreder sig blandt andet via håndtryk eller små dråber fra hoste og nys. Beskyt dig selv og andre med disse to råd:
Vask dine hænder ofte. Vask hænder tit og grundigt. Brug håndsprit, hvis du ikke er i nærheden af vand og sæbe.
Host eller nys i ærmet. Dæk mund og næse, når du hoster eller nyser. Brug et engangslommetørklæde eller dit ærme i stedet for din hånd.

NYKØBING Et produkt fra Sæbefabrikken i Nykøbing optræder ifølge TV2 på en liste over hånddesinfektion "uden tilstrækkelig dokumentation", der er på markedet her i coronatiden.

Hvis man bruger et produkt, som ikke har en dokumenteret effekt, så giver det en falsk tryghed, har professor i mikrobiologi Niels Høiby sagt til TV2, som i påsken forgæves forsøgte at få direktør for Sæbefabrikken, Per Jørgensen, til at udtale sig om produktet "Hånddesinfektion 2".

Folketidende har talt med Per Jørgensen, der afviser, at der er noget galt med hans produkt.

Han ønsker ikke at udtale sig yderligere, men henviser til Sæbefabrikkens hjemmeside, hvor en beskrivelse af Miljøstyrelsens vejledning om lovlig markedsføring er kopieret.

Her kan man blandt andet læse:

Annonce

"Til produkter, der endnu ikke er omfattet af godkendelsespligt, stilles der ikke krav om, at effektiviteten skal kunne dokumenteres, før et produkt markedsføres, medmindre der fremføres konkrete anprisninger af for eksempel konkrete målorganismer. Kemikalieinspektionen kan kræve dokumentation for de anprisninger der fremføres. Dokumentation kan bestå af test, der lever op til internationale standarder eller troværdig åben litteratur for kendte aktivstoffer".

Sæbefabrikken skriver videre:

"Flere uafhængige test på universiteter har vist effekten af det aktive stof, både mod bakterier og virus. Det aktive stof Didecyldimethylammnoium Chloride virker ved, at bakteriers cellevæg ødelægges, og derved dør bakterien. Virus bliver inaktiveret ved, at virus-kappen bliver ødelagt".


Mange forveksler

Derudover har Per Jørgensen lagt en skriftlig udtalelse på Sæbefabrikkens hjemmeside, hvor han skriver:

"Hånddesinfektion 2" er nævnt på TV2's hjemmeside, hvor de skriver, der ikke er dokumentation for virkningen. Sæbefabrikken A/S har ikke modtaget nogen skrivelse fra Miljøstyrelsen, som er gyldig myndighed. Mange forveksler håndsprit 85% med "Hånddesinfektion 2". Fælles for begge produkter er, at de modvirker bakterier, svampe og nu højaktuelt vira. Håndsprit 85% er bygget på en alkoholråvare og lugter ligeledes. "Hånddesinfektion 2" er bygget på et andet aktiv stof/råvare, Didecyldimethylammnoium Chloride, som ikke er alkohol, så derfor ingen lugt. Vi har i dag godkendelse og sprittilladelse til produktion af håndsprit. "Hånddesinfektion 2" blev sat på markedet på grund af mangel på råvare (alkohol/sprit) som alternativ til håndsprit. "Hånddesinfektion 2"-dokumentation er sendt til Miljøstyrelsen. "Hånddesinfektion 2"-prøver er sendt til et laboratorium for at få bekræftet virkningen. Flere uafhængige test på universiteter har vist effekten af det aktive stof, både mod bakterier og virus i overensstemmelse med Miljøstyrelsens krav".KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE