cookie-og-privatlivspolitik
Salonen bliver til vinbar. Baren står klar i flot teaktræ, der kommer dog en udskiftning i en del af glassene. Der var mange ølglas med tryk af tyske ølmærker, som måske ikke lige kommer på repertoiret. Sofaerne er stort set ikke benyttet, efter de blev betrukket. - Læderet kom på to måneder før corona, så det er stort set som nyt, siger Jes Jonigk.

10

Billeder

Salonen bliver til vinbar. Baren står klar i flot teaktræ, der kommer dog en udskiftning i en del af glassene. Der var mange ølglas med tryk af tyske ølmærker, som måske ikke lige kommer på repertoiret. Sofaerne er stort set ikke benyttet, efter de blev betrukket. - Læderet kom på to måneder før corona, så det er stort set som nyt, siger Jes Jonigk.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Drømmen om en vinbar blev til et virkeligt vinskib

BILLEDSERIE: "Marittima" skal blive et sted som ingen andre steder i Nykøbing.
02. august 2021 kl. 10:05 Af Lise Ravnkilde

NYKØBING I flere år har vinhandler Jes Jonigk fra Marius Mortensens eftf. drømt om at få en vinbar i Nykøbing. Han har haft budt på flere lokaler, men der var altid noget galt.

- Enten måtte der ikke være udeservering, eller også var toiletforholdene for dårlige, fortæller han.

Lige om lidt bliver drømmen til virkelighed. I Nykøbing Havn ligger skibet "Marittima", der er i gang med at blive forvandlet fra turskib til vinskib.

Skibet er købt af "Marius & Friends", det er virksomheden Marius Mortensens eftf. og 40 investorer, der alle har skudt 50.000 kroner i projektet.

Lige før sankthans skrev Jes Jonigk under på købsaftalen, og efter en tur på værft i Svendborg blev "Marittima" slæbt til Nykøbing, hvor skibet lagde til kaj 11. juli. Folketidende har fået lov at komme ombord - og Jes Jonigk viser begejstret sit nye skib frem.

Annonce

- Skibet er fuldt funktionsdygtigt, og de dyre ting er i orden, forklarer han.

Der er dog en del el-installationer, der skal laves. I det hele taget skal der kigges på det elektriske og laves nogle relæer.

"Marittima" er bygget i 1958. Der er teaktræsgulve i salonen, der er fyldt med gamle flotte træ- og messingdetaljer, den store bar er i teaktræ, og så er vægge og lofter flere steder udsmykket med store malerier, udført af en tysk kunstner.

- Planen er at bibeholde alle de gamle fede ting og tage det væk, der ligner færge, fortæller Jes Jonigk.

Noget af det, der skal pilles ned, er lysstofrørene i loftet og tæppefliserne i salonen, der dækker over de fine teaktræsgulve. Køkkenet er klar til brug, der mangler bare et par fliser. Men det bliver ikke til hverdag, der skal laves mad i skibskøkkenet.

Annonce

- Vi skal ikke være et sted, man kommer for at spise. Vi skal ikke lave mad, slår Jes Jonigk fast.


Købt med alt inventar

"Marittima" skal være et sted, hvor man kommer for at få et glas vin, måske en gin og tonic eller en kop kaffe eller te. Hvis man så bliver småsulten, kan man købe en sandwich eller noget tapas.

Køkkenet skal bruges i forbindelse med den del af skibet, der bliver lavet til stort festlokale.

- Man kommer ikke til at kunne medbringe sin egen kok. Vi vil vide, hvem der benytter køkkenet og være sikre på, at det bliver afleveret i ordentlig rengjort stand efter brug, forklarer Jes Jonigk.

Samtidig skal folk kunne vælge mellem forskellige typer mad til deres fest. Han er derfor ved at lave aftaler med nogle af de lokale restauranter, der savner et selskabslokale.

Annonce

Der er allerede lavet aftaler med Schous, Basta, Vinkælderen og Yaki, og han er på udkig efter to-tre stykker mere.

Hvis man vil holde fest på "Marittima", skal man også købe personale, der skal være til stede på skibet under hele festen.

- Vi ligger på vand. Vi vil sikre, at der altid er en ædru person på skibet, fortæller Jes Jonigk.

"Marittima" blev købt med alt inventar, det betød ikke bare borde, stole, lamper og andre møbler, men også masser af glas, parasoller, strandstole og ... parfume.

- Der har været supermarked her, og der var blandt andet efterladt noget parfume i lukkede æsker. Det stiller vi på dametoilettet, griner Jes Jonigk.

Annonce

I det tidligere supermarked skal der være smagerum. Her kommer der øl- og vinsmagninger, men måske også yoga med tesmagning. Jes Jonigk er fyldt med ideer til de mange rum og saloner på skibet. Nederste dæk (kælderen) skal blive til et stort rum, der indrettes med hylder og skuffer.

- Det bliver et vinhotel, forklarer Jes Jonigk

Det er meningen, at man kan have et par flasker af sin egen vin liggende. Når man kommer forbi, kan man drikke et glas af sin egen vin i en af salonerne. Udover vinbaren i skibets salon kommer der desuden servering på kajen. Det er der allerede rigelig med borde og stole til. De var på skibet i forvejen. På skibet fandtes en del af de kendte tyske blåstribede strandstole, de kommer også i brug. Nogle møbler skal der dog købes, blandt andet loungemøbler. Det er planen, at der skal være et par steder, hvor man bare kan slappe af. Som i den lille salon, hvor der allerede er indkøbt en pladespiller.

- Så kan folk lægge en plade på og læne sig tilbage i møblerne og nyde deres vin eller kaffe, fortæller Jens Jonigk.


Et væld af ideer

Han har fået hjælp fra 12 venner til at rydde op i de mange ting.

Annonce

- Vi kørte 25 trailere væk, 1.000 julekugler, en oppustelig julemand, flere paller med glas, remser Jes Jonigk op.

Nogle af tingene er kørt på lager og skal bruges, når skibet kommer i drift, andre ting er kørt til genbrug, og noget er smidt helt ud, blandt andet 320 redningsveste.

- De var så klamme, at jeg er i tvivl om, jeg ville tage en på, selv om skibet var ved at synke, fortæller han.

Når Jes Jonigk og venner er færdige med at rydde ud og rive ned, kommer der fagfolk og bygger op.

Der skal laves en overbygning på et af dækkene, og en trappe skal flyttes, så festlokalet bliver større. Og så skal øverste gulv nivelleres.

- "Marittima" har været brugt som isbryder. Det betyder, at skroget er tykt stål, og at øverste dæk er ret buet, alt vand har skullet løbe af meget hurtigt, forklarer Jes Jonigk.

Han har et væld af ideer til indretningen, og de fleste af dem er undervejs. Andre er noget, han håber at få gennemført på lidt længere sigt.

- Vi vil gerne være grønne, så vi skal have skiftet oliefyret ud med en anden slags varme, forklarer han.

Og så har han en ide om at lave en ponton ud mod vandet.

- Så kan sejlerne lægge til, drikke en kop kaffe eller et glas vin og så sejle videre igen, forklarer han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE