Annonce
Guldborgsund

Influenzavaccine voldsomt efterspurgt

Kristine Skytte Hansen, læge i Lægerne Østerbro, fortæller om stor efterspørgsel på influenzavaccine i år. Foto: Ingrid Riis

Efterspørgslen på influenzavaccinationer slår rekord og har været så stor, at man lokalt er ved at løbe tør.

NYKØBING Efterspørgslen på influenzavacciner var allerede for flere uger siden så stor, at sundhedsmyndighederne gav besked til landets læger med videre om, at kun folk i risikogrupper skulle have vaccinen.

Hos Lægerne Østerbro i Nykøbing er de nu løbet tør og har måttet aflyse patienter, der har bestilt tid til at få vaccinen. Det fortæller læge Kristine Skytte Hansen, der melder om den største efterspørgsel på vaccinen nogensinde.

- Vi har allerede vaccineret flere nu, end vi gjorde hele sidste år. Vi har nået 1.000, og sidste år var der 900, hvilket også var rekord. Vi plejer at vaccinere 700 om året, siger hun.

Klinikken har cirka 5.500 patienter, så rigtig mange har fået vaccine i år, påpeger hun.

Det har helt overvejende været borgere i risikogruppen, der blandt andet tæller folk, der er over 65, er svært overvægtige, førtidspensionister eller sundhedspersonale, der også er inkluderet.

- Kun to-tre har betalt selv, så de, der har fået vaccinen, er dem, der skal have den, siger hun og tilføjer, at de i klinikken allerede fokuserede på dem, der var rigtig syge, før myndighederne gav beskeden.

1.000 mennesker har allerede fået prikket ved Lægerne Østerbro i år. Normalt plejer kun 700 at få det. Foto: Ingrid Riis

Flere vacciner på vej

Lægerne på Østerbro nåede inden en deadline, der var 15. oktober, at bestille flere vacciner, så de modtager 350 ekstra tirsdag.

Derfor regner Kristine Skytte Hansen med, at klinikken klarer efterspørgslen, når også folk, der har fået aflyst deres tid, er blevet kaldt ind igen.

Nu kan der imidlertid ikke skaffes yderligere vacciner, og de borgere, der fik aflyst deres tid og ikke er i risikogruppen, har ikke altid taget det lige pænt.

- Nogle bliver enormt sure, fordi de har bestilt i rigtig god tid, siger lægen og fortæller, at det andre år er gået anderledes nemt:

- Vi plejer at have dage, hvor folk bare kan komme og blive vaccineret, men det kan de ikke i år på grund af coronavirussen. Den gør, at der ikke må være for mange her ad gangen, så planlægningsmæssigt er det også anderledes i år.

Apoteker Ole Lystrup Iversen havde tilbage i marts ingen masker og store håndspritflasker tilbage. Nu er det influenzavacciner, han og lægehusene er ved at løbe tør for. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Artiklen fortsætter efter annoncen

Corona øger efterspørgsel

I Lægehuset Slotsbryggen regner man med, at lageret med influenzavacciner udløber i den kommende uge. Det fortæller læge Peter Wied, der også er næstformand i PLO-Sjælland, den lokale kreds af Praktiserende Lægers Organisation.

- Mange kolleger er løbet tør, siger han og kalder efterspørgslen mega høj:

- Vi har i min klinik vaccineret næsten 400 indtil nu. Det er dobbelt så mange, som vi normalt vaccinerer på hele sæsonen.

Tilbageværende vacciner prioriteres også her til risikogrupperne. Og også her er det forskelligt, hvordan patienterne tager afslag på vaccine.

- Nogle er skuffede, andre uforstående og vrede. Endnu andre accepterer det, som det er. Det er anderledes tider, siger lægen, der mener, at coronakrisen og myndighedernes kampagne sammen har skabt den store efterspørgsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apotekerpersonale knokler

Influenzavaccinen har også været mulig at få på apotekerne, hvor de ansatte er uddannede til at give den, og hos Løve Apoteket har folk taget afslag på vaccine pænere.

Det forstås på Ole Lystrup Iversen, der ejer Løve Apotekerne på Langgade, i Lindholmcentret og tre øvrige på Lolland-Falster.

- Folk tager det pænt, hvis de bliver afvist. De forstår, at det er de svage og ældre, vi skal passe på, og dem, der passer på dem, omsorgspersonale - de udviser samfundssind, siger han og nikker genkendende til den store efterspørgsel:

- På tre uger har vi vaccineret 2.500, mens det hele sidste år var 1.700, og vi har kun en lille smule vacciner tilbage.

Derfor har apoteket måttet aflyse aftaler med virksomheder, der skulle have vaccineret deres medarbejdere i november.

Ole Lystrup Iversen peger ligesom Peter Wied på coronavirussen som årsagen til, at folk ønsker at sikre sig mod influenza. Og så sender han en ros til sit personale:

- Jeg har dyb beundring for deres håndtering. Vi havde regnet med 20 procent flere vacciner per dag, men der har været mellem 50 og 100 procent flere, og det har de klaret ved siden af de øvrige kunder.

Som noget nyt kunne vaccinen også fås i Røde Kors-butikker. På Slotsgade fik 39 vaccinen, da der 10. oktober var første mulighed for at få det, fortæller forkvinde for Røde Kors Nykøbing F.-Sydfalster Ulla Barklund.

  • Kristine Skytte Hansen, læge i Lægerne Østerbro, fortæller om stor efterspørgsel på influenzavaccine i år. Foto: Ingrid Riis
  • 1.000 mennesker har allerede fået prikket ved Lægerne Østerbro i år. Normalt plejer kun 700 at få det. Foto: Ingrid Riis
  • Apoteker Ole Lystrup Iversen havde tilbage i marts ingen masker og store håndspritflasker tilbage. Nu er det influenzavacciner, han og lægehusene er ved at løbe tør for. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København