cookie-og-privatlivspolitik
På græsmarken ved Tingsted Å og Åhave kommer der efter planen til at ligge en stor klimasø. Den skal sørge for, at der kommer færre oversvømmelser fra åen.
På græsmarken ved Tingsted Å og Åhave kommer der efter planen til at ligge en stor klimasø. Den skal sørge for, at der kommer færre oversvømmelser fra åen.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Klimasø mod vandmasser

- Søen skulle gerne reducere omfanget og antallet af oversvømmelser.
10. marts 2019 kl. 17:01 Af Martin S Poulsen

NYKØBING Tingsted Å går ved kraftige regnskyl ofte over sine bredder og skaber lugtgener blandt andet ved Cementen og Slotsbryggen.

Nu skal en ny klimasø ved Åhave tage kampen op mod vandmasserne. På en græsmark mellem Åhave og jernbanen bliver der anlagt en tre hektar klimasø, der får en dybde på op mod 2,5 meter ved høj vandstand.

- Søen skulle gerne reducere omfanget og antallet af oversvømmelser. Helt forhindre alle oversvømmelser kan den ikke. Men oversvømmelserne vil være værre, hvis søen ikke etableres, forklarer Jim Dalhoff Hansen, der er vandløbsmedarbejder ved Guldborgsund Kommune.

Den nye sø kommer til at være forbundet til Tingsted Å gennem et slusesystem. Når vandstanden bliver for høj i åen, vil sluseporte ind til søen automatisk åbne sig og lede vandet ind i søen. Fra søen vil vandet igen ledes ud i åen, men gennem et mindre udløb, der vil forsinke vandgennemstrømningen med cirka tre timer.

- Det vil være med til at aflaste pumpesystemet længere nede ad åen, siger Jim Dalhoff Hansen.

Annonce

Klimasøen bliver etableret for at modstå de forventede større regnmængder på grund af klimaændringerne. Søens størrelse vil variere alt efter regnmængderne, men den vil aldrig være helt tømt for vand.

Rundt om søen etableres der et rekreativt område, hvor de cirka 30.000 kubikmeter opgravet jord vil blive brugt til at anlægge en mountainbikebane og et stisystem rundt om søen. Midt i søen vil der også blive anlagt en fugleø.

Projektet er netop sendt i høring. Jim Dalhoff Hansen forventer, at anlæggelsen af søen kan blive påbegyndt til sommer og stå færdig senere på året.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE