Annonce
Guldborgsund

Protest mod vej-udvidelse

Flere end 100 naboer og borgere var mødt frem til borgermøde på Nordbyskolen mandag aften. Vejdirektoratet arrangerer et nyt borgermøde til foråret 2020. Foto: Anders Knudsen

Naboer protesterede ved borgermøde mod E55-udvidelse.

NYKØBING Klokken var endnu ikke slået 19, da en medarbejder trak en høj stak skamler ind til de efterhånden godt fyldte stolerækker i aulaen på Nordbyskolen.

Det havde givet genlyd i de små landsbyer langs E55, at Vejdirektoratet mandag aften var vært ved et borgermøde. Et borgermøde, der altid gennemføres i den indledende fase af en vvm-undersøgelse, og som skal give naboer mulighed for at give deres syn på et kommende projekt. I dette tilfælde skal der laves undersøgelser forud for en eventuel udvidelse af E55 mellem Sydmotorvejen og Nykøbing.

Størstedelen af de fremmødte borgere var naboer til vejen. Og en god del af dem ville komme til at bo på vejen, hvis aftalen gennemføres på Christiansborg.

Det er den ikke blevet endnu. For selv om den nu forhenværende regering med hjælp fra Dansk Folkeparti fik landet en trafikaftale til 112 milliarder kroner - blandt andet med et forslag om at udvide E55 til en firesporet landevej - har den nye transportminister Benny Engelbrecht (S) kastet planerne i vejret. Og foran ham ligger nu igen et blankt stykke papir.

Til blandt andet det politiske magasin Altinget har han forklaret, at han ønsker at lave et bredt trafikforlig med så mange partier som muligt.

Dermed er udvidelsen sparket til hjørne. Men armene er ikke hævet i vejret endnu blandt naboerne. For vvm-undersøgelsen er stadig planlagt til at skulle gennemføres.

Og det skaber usikkerhed i blandt andet Stubberup, hvor naboer til vejen ikke har lyst til at investere i forbedringer af huset. For hvad nu, hvis det skal rives ned inden for en kort årrække?

Niels Borgstrøm, der bor på Gaabensevej, tog med til borgermødet for at høre, om den stærke modstand fra de mindre byer kunne have en effekt på politikerne.

Men meget klogere i løbet af aftenen blev han ikke. For der blev ikke fremlagt noget alternativ til udvidelsen af vejen. Det er den eneste løsning, der er på tegnebrættet.

- Man sidder med en oplevelse af, at mødet her er et spil for galleriet, og at vvm-undersøgelsen, uanset hvad, vil ende med en indstilling til Transportministeriet, forklarer han.

Men det er ikke nødvendigvis sandt, forklarede Karsten Kirk Larsen, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

- Vi kommer med et fagligt input. Og hvad hvis det så ikke er det hele, der er fagligt godt? Så noterer vi også det i analysen. At der ikke er nogen positive effekter overhovedet trods blandt andet støjdæmpere. Jeg kan bare ikke se det for mig. Med vores faglighed vil vi være i stand til at forbedre nogle af de her gener for jer, forklarede han.

Han mente ikke, at mødet mandag aften var en skueproces, som flere tilhørere ellers udtrykte.

- Det her møde er til for at høre, hvad I mener. Vi tager det hele med, registrerer det og siger det videre til dem, vi har fået opgaven af. Vi vil ikke kloge os på, hvad der så sker. Vi er ret bundet af den konkrete opgave med at vurdere en udbygning af E55, men vi bringer vores faglighed ind, alt hvad vi kan. Hvis projektet kører videre, har vi, når vi er færdige, nogle analyser, forslag og alternativer inden for E55-rammen, som vi indstiller til ministeren.

En nabo til E55 har fået prisen på sit hjem vurderet af en ejendomsmægler. Og han griner stadig, lød det fra borgeren. Foto: Anders Knudsen

Lokalpolitisk ønske

Selv om det var Vejdirektoratet, der var værter ved borgermødet, er det en politisk beslutning, at der skal gennemføres en vvm-undersøgelse. Ligesom det er et politisk ønske, at der skal laves en udvidelse af E55, forklarede borgmester John Brædder (G).

- Udvidelsen kom med på aftalepapiret efter en henvendelse fra Guldborgsund Kommunes byråd og i samarbejde med folketingspolitikerne fra Lolland-Falster. Og det var ud fra en vurdering af, hvad der er muligt at få med i anlægsarbejdet. Vi gør ikke det her for at genere vores borgere. Vi gør det for at skabe vækst, lød det.

- Men jeg har en stor respekt for den usikkerhed, der er om projektet. Jeg ville være ligeså meget på barrikaderne, hvis det her skete uden for min hoveddør. Men som E55 ser ud i dag, skal der ske noget snart.

Det er særligt pendlertrafikken og den tunge lastbiltrafik til og fra Gedserfærgen, der belaster vejen. I sommersæsonen er der yderligere valfarten til Danmarks største sommerhusområde i og omkring Marielyst, der tynger vejene. Det har også medført en del ulykker.

- Og vi håber, at en firesporet vej kan være med til at mindske antallet af ulykker, lød det fra borgmesteren.

Vejdirektoratet vil være klar med et beslutningsoplæg ved årsskiftet næste år. Den indledende proces vil tage to år, imens selve anlægsarbejdet vil tage mellem to og tre år.

Der er planlagt et nyt borgermøde i foråret 2020.

Den berørte strækning på E55 er en landevej på 9,5 kilometer.
Den har 23 vejtilslutninger og 90 villaindkørsler.
De nærliggende byer Møllehave, Stubberup og Ønslev er allerede af Vejdirektoratet vurderet som særligt støjbelastede.
Ifølge Vejdirektoratet har strækningen en årsdøgnstrafik på 16.000 køretøjer. I hverdagene er der 17.000.
Der er set en del ulykker igennem de seneste år. Særligt Bagendekollisioner.
Opgaven ligger i at finde ud af, hvordan man udbygger vejen fra to til fire spor. Hvordan kan man lukke eller omlægge de små adgangsveje og omdirigere trafikken, så alle har fornuftig tilgang til vejen?
Fokuspunkter for vvm-undersøgelsen er særligt på naboer, adgangsforhold, arealbehov, støj og trafikale forhold.

Mange var frustrerede over, at der ikke var et alternativ til den foreslåede udvidelse af E55. Det er en dårlig løsning, mente de. Foto: Anders Knudsen
Karsten Kirk Larsen, afdelingsleder i Vejdirektoratet, forsøgte efter bedste evne at svare på borgernes spørgsmål. Og han havde taget en stor håndfuld fageksperter med som hjælp. Foto: Anders Knudsen
Samtlige borgere - på nær én - var imod en udvidelse af E55. Foto: Anders Knudsen
Ene Pagh Bugge er projektleder hos Vejdirektoratet og har ansvaret for at udføre vvm-undersøgelsen ved E55. Foto: Anders Knudsen
  • Flere end 100 naboer og borgere var mødt frem til borgermøde på Nordbyskolen mandag aften. Vejdirektoratet arrangerer et nyt borgermøde til foråret 2020. Foto: Anders Knudsen
  • En nabo til E55 har fået prisen på sit hjem vurderet af en ejendomsmægler. Og han griner stadig, lød det fra borgeren. Foto: Anders Knudsen
  • Mange var frustrerede over, at der ikke var et alternativ til den foreslåede udvidelse af E55. Det er en dårlig løsning, mente de. Foto: Anders Knudsen
  • Karsten Kirk Larsen, afdelingsleder i Vejdirektoratet, forsøgte efter bedste evne at svare på borgernes spørgsmål. Og han havde taget en stor håndfuld fageksperter med som hjælp. Foto: Anders Knudsen
  • Samtlige borgere - på nær én - var imod en udvidelse af E55. Foto: Anders Knudsen
  • Ene Pagh Bugge er projektleder hos Vejdirektoratet og har ansvaret for at udføre vvm-undersøgelsen ved E55. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem