cookie-og-privatlivspolitik
Skal Kong Frederik IXs Bro også i fremtiden kunne klappe op og i, så sejlbåde og andre større skibe kan komme igennem? Det håber de lokale sejlklubber meget, og til september samles de til fællesmøde om sagen.
Skal Kong Frederik IXs Bro også i fremtiden kunne klappe op og i, så sejlbåde og andre større skibe kan komme igennem? Det håber de lokale sejlklubber meget, og til september samles de til fællesmøde om sagen.
Foto: Anders Knudsen/arkivfoto

Guldborgsund

Sejlere til stormøde om broklap

Sejlklubber mødes til september for at diskutere fremtiden for Kong Frederik IXs Bro.
20. juli 2019 kl. 09:20 Af Jakob Poulsen

Annonce

TOREBY Efter at Folketidende for en måneds tid siden fortalte, at der har været udvekslet tanker på embedsmandsniveau om eventuelt at lukke broklappen på Kong Frederik IXs Bro i for evigt, har sagen været et samtaleemne blandt de lokale lystsejlere.

Sejlerne frygter, at tankerne ender med at blive virkelighed, så det dermed ikke længere vil være muligt for både og skibe med en højde på fire meter eller mere over vandlinjen at passere broen, der går over Guldborgsund og forbinder Lolland og Falster ved Nykøbing.

Og selv om der altså indtil videre kun er tale om tankeudveksling på embedsmandsniveau mellem Guldborgsund Kommune og Banedanmark, så vil de lokale sejlklubber gerne være på forkant med udviklingen.

Derfor er alle områdets lokale sejlklubber inviteret til stormøde 5. september klokken 19 hos Toreby Sejlklub, der har klubhus få hundrede meter fra broen og broklappen.

Det er Per Thomsen, der er kasserer i Sejl- og Motorbådsklubben Grønsund, som sammen med Bjarne Møller Boesen fra Toreby, som også er næstformand i Guldborgsund Sports- og IdrætsRåd, har taget initiativ til mødet.

- Vi sad og snakkede om sagen, og så blev vi enige om at gøre noget. Målet er, at vi på mødet kan finde frem til en fælles udtalelse fra alle sejlklubberne eller eventuelt nedsætte en arbejdsgruppe, som kan lave en udtalelse. Samtidig vil vi også prøve at etablere et forum for de maritime foreninger i Guldborgsund Kommune, hvor vi kan mødes nogle gange om året, forklarer Per Thomsen.

En stor del af sejlklubberne har allerede tilmeldt sig mødet, mens man endnu mangler svar fra enkelte klubber.

Per Thomsen gruer for, hvad der kan ske, hvis der pludselig skulle vise sig politisk interesse for at lukke broklappen i permanent.

- Hvis man lukker for den mulighed for, at skibene kan komme gennem sundet, bliver Guldborgsund lavet om til en fjord. Nu har den klapbro været der i så mange år, at jeg er lige ved at sige, at det er en hævdvunden ret at kunne sejle igennem der, siger han.

Hos Toreby Sejlklub, der altså er vært for det planlagte sejlermøde, holder formand Jan Krastrup også nøje øje med situationen.

- Vi er jo nervøse for, hvad de (politikerne, red.) kan finde på af dumheder. Det vil nærmest være samtlige lokale sejlklubber, der risikerer at dø, for ellers bliver Gedser det eneste sted, man kan sejle hen på korte ture, siger Jan Krastrup, der også frygter for, hvad det vil kunne betyde for turismen.

- Der er jo ingen tyske sejlere, der vil komme hertil, hvis de ikke kan komme længere end til Lergraven. Lolland Kommune bør også være på stikkerne her, for det vil også få stor indflydelse på de tyske sejlere i deres område, mener Jan Krastrup.

- Jeg er lidt rystet over, at nogen overhovedet har de tanker omkring broen. Det gør det også svært for os sejlklubber at langtidsplanlægge, når vi ikke ved, om broklappen bliver lukket permanent eller ej, slutter han.

Kong Frederik IXs Bro har siden dens indvielse i 1962 været en såkaldt klapbro - altså en bro med en broklap, som kan åbnes og lukkes af hensyn til skibstrafikken.

Det er i forbindelse med udvidelsen af jernbanen mellem Ringsted og den forventede kommende Femern Bælt-tunnel, at tankerne omkring en eventuel permanent lukning er opstået mellem en direktør i Guldborgsund Kommune og en projektdirektør hos Banedanmark.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce