cookie-og-privatlivspolitik
Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at en del af havneområdet kan komme til at se ud. Der er tale om et forslag, og det er altså ikke sikkert, at det også ender med at se sådan ud.

2

Billeder

Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at en del af havneområdet kan komme til at se ud. Der er tale om et forslag, og det er altså ikke sikkert, at det også ender med at se sådan ud.
Foto: Illustration: C.F. Architects

Guldborgsund

Store havneplaner afsløret

Arkitektfirmaet C.F. Møller Architects præsenterede torsdag deres forslag til en ny helhedsplan for erhvervshavnen i Nykøbing.
16. september 2021 kl. 21:18 Af Jakob Poulsen

NYKØBING Det er storstilede tanker, der er blevet tænkt og nu også nedfældet i ord og illustrationer om fremtiden for erhvervshavnen i Nykøbing.

I april måned udpegede Guldborgsund Kommune arkitektfirmaet C.F. Møller Architects med hovedsæde i Aarhus til at udarbejde en helhedsplan for havnen, som skal omdanne den nuværende erhvervshavn til et attraktivt byområde ud til vandet og tæt på bykernen.

Det er der kommet et omfattende værk på mere end 80 sider ud af, og på et temamøde før byrådsmødet torsdag aften blev byrådspolitikerne præsenteret for planen af partner Julian Weyer og associeret partner Lasse Vilstrup Palm fra C.F. Møller Architects.

Tankerne og idéerne bag planen er blevet til efter indgående studier af Nykøbing og byens historie og i dialog med kommunen og bygger til dels også på ønsker fra borgere.

Helhedsplanen, som har fået titlen "Guldborgsund Havneby" er opdelt i etaper, så man går altså ikke i gang med at omdanne hele det 1,4 kilometer store område i ét hug, men i løbet af de næste 10-15 år er det meningen, at området skal ændres til et sted med forskellige typer af boliger, hotel, grønne arealer og meget mere, som skal skabe muligheder for forskellige aktiviteter til glæde for både indbyggerne i Nykøbing og folk udefra.

Annonce

Første etape bliver at udvikle området ud for Brogade - lidt nord for det pop-op-miljø, som blev etableret i sommer ved det gamle havnekontor.

- Vi er gået til opgaven med stor ydmyghed og respekt for havnens historie og de mange input fra borgerne og andre interessenter og aktører. Det har vi kombineret med mange besøg på erhvervshavnen og vores bedste erfaringer fra lignende opgaver i Danmark og udlandet.

- Havnen i Nykøbing bliver således et helt unikt sted, som er tilpasset præcis Nykøbing og ikke vil kunne findes andre steder i verden, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, i en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune.

Borgmester John Brædder (G) er meget tilfreds med udspillet fra C.F. Architects.

- Det er kun én gang, man får lov til at lave denne type storstilet plan for det vigtige område i Nykøbing, og helhedsplanen imødekommer i mine øjne helt fantastisk de visioner, vi politikere har til havneområdet og de mange indspil, som borgerne er kommet med.

Annonce

- Vi vil skabe et sted, som bidrager positivt til Nykøbing og til hele Guldborgsund, hvor der er adgang for alle. Det er en langsigtet plan, og vi tager et skridt og én etape ad gangen, siger John Brædder i pressemeddelelsen.

Helhedsplanen omfatter blandt andet en gang- og cykelbro tværs over Guldborgsund til Sundby med mulighed for passage af lystsejlere, et havnebad, ny udnyttelse af den høje kornsilo og en ændring af vejen, der går langs havnen, så biltrafikken kommer en smule ned i fart.

Hvis man vil høre mere om helhedsplanen, stille spørgsmål eller har kommentarer, bliver der mulighed for det på tre dialogmøder i løbet af de kommende uger. Dialogmøderne foregår alle tre i Kartoffelladen, Fejøgade 2 på havnen.

Det første møde finder sted tirsdag 28. september med temaet "Havnen, midtbyen og området derimellem". Det andet møde finder sted onsdag 6. oktober og har temaet "Foreninger, beboere, borgere i hele kommunen", mens det tredje og sidste dialogmøde er planlagt til tirsdag 12. oktober med temaet "Alle med interesse for havneprojektet". Alle tre møder er sat til at vare fra klokken 18.30 til 21.00.

Efter dialogmøderne bliver helhedsplanen finpudset, hvorefter den skal vedtages endeligt af byrådet til december.

Annonce

Hele projektet har i øvrigt også fået sin egen hjemmeside (KLIK HER), hvor man kan blive klogere på de store planer. Du kan også læse mere om helhedsplanen i Folketidende i morgen lørdag.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE