cookie-og-privatlivspolitik
Butikslivet i Nykøbing står som i landets øvrige handelsbyer overfor store udfordringer. Men et projektet til at fremtidssikre detailhandlen er nu skrinlagt.
Butikslivet i Nykøbing står som i landets øvrige handelsbyer overfor store udfordringer. Men et projektet til at fremtidssikre detailhandlen er nu skrinlagt.
Foto: Arkiv

Guldborgsund

Storstilet strategi for bedre byliv bliver skrinlagt

Erhvervsfremmestyrelsen har valgt ikke at støtte byudviklingsprojekt.
26. januar 2020 kl. 11:54 Af Martin S Poulsen

Annonce
FAKTA
Reteam skulle sammen med Dansk Erhverv, Guldborgsund Kommune, Vores Nykøbing og Business Lolland-Falster udarbejde og gemmenføre et projekt, der skulle have til formål at sikre bylivet i Nykøbing. Det skulle blandt andet ske gennem analyser af, hvor der er grundlag for at opnå den bedste kundegennemstrømning, og hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere forskellige butiksformer. Grundlaget for dette skulle blandt andet baseres på Reteams erfaringer med at skabe attraktive by- og handelsmiljøer i svenske provinsbyer.

NYKØBING - Vi er utroligt glade. Nu kan vi komme i gang med arbejdet.

Sådan sagde Kathrine Heiberg til Folketidende i juli 2018. Kathrine Heiberg er direktør for konsulentfirmaet Reteam, der blandt andet hjælper byer og detailhandel verden over med at få et bedre by- og handelsliv. Glæden skyldtes, at Reteam dengang havde fået tilsagn fra Region Sjælland om støtte på 120.000 kroner til et forprojekt til at styrke by- og handelslivet i Nykøbing, Kalundborg og Ringsted.

Men nu er glæden væk.

- Det er surt. Ikke mindst for byerne og detailhandlen. De ville det meget gerne. Og vi har brugt mange timer på projektet, siger Kathrine Heiberg nu.

For trods tilsagn fra Region Sjælland bliver projektet ikke til noget alligevel. Selve projektet skulle finansieres gennem EU-midler og godkendes af Erhvervsfremmestyrelsen. Men efter, at Ringsted valgte at trække sig, har Erhvervsfremmestyrelsen nu vendt tommelfingeren ned og nægtet at godkende fondsanøgningen på fire millioner kroner.


Skuffet over afvisning

Hos handelsstandsforeningen Vores Nykøbing modtages nyheden med skuffelse.

- Det var en rigtig god idé, og det er ærgerligt, at den ikke bliver ført ud i livet, siger citychef André Andersen.

Som en del af forprojektet har han holdt flere møder med Nykøbing midtbys butiksdrivende, udlejere og kommunale medarbejdere for at blive klogere på, hvilke indsatsområder, der kan være med til at give butikslivet et kompetenceløft.

- Kommunen er blevet opmærksom på, at hvis Nykøbing skal være en attraktiv by at bo i, så er det nødvendigt med et stærkt og levende butiksliv. Desværre er staten ikke lige så opmærksom på at sikre detailhandlen i Danmarks handelsbyer, siger André Andersen.

Han mener, at der fra centralt hold skal ske noget, hvis de danske handelsbyer skal overleve.

- Heldigvis er Kommunernes Landsforening begyndt at betragte detailhandlen som det erhverv, det er. Detailhandel er her i byen også et stort erhverv. Mange job afhænger af, at butikkerne kan klare sig i konkurrencen med den voksende nethandel. Derfor er det så ærgerligt, når et projekt som dette ikke bliver til noget, siger han.

Erhvervsfremmestyrelsen valgte dog at afvise ansøgningen om de fire millioner kroner til projektet, efter Ringsted som den ene af de tre byer i efteråret valgte at hoppe fra projektet.

- Ringsted Kommune trak sig fra projektet, da det skiftede karakter og mere lå hos kommunen end hos de enkelte butikker. Det ønskede man ikke, og det var vi sådan set heller ikke interesserede i, siger Steffen Nielsen, der er formand for handelsstandsforeningen Ringsted City, til sn.dk.

Kathrine Heiberg opfordrer landets kommuner til selv at skyde penge i projekter, der styrker de næringsdrivendes vilkår i handelsbyerne.

- I sidste ende kommer det kommunerne til gode, hvis der er nogle attraktive handelsbyer med et aktivt butiksliv.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce